Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας παίρνει θέση για τον «γιατρό για όλους»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 13:11 Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας παίρνει θέση για τον «γιατρό για όλους»

«Θολό το τοπίο των συμβάσεων… Το  Ε.Σ.Υ.  δεν ενισχύεται με άτυπες επιστρατεύσεις ιδιωτών».

Τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την προσέγγιση από το Υπουργείο Υγείας του θεσμού του «προσωπικού γιατρού», εκφράζει με δελτίο τύπου ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας.

Ξεκινώντας από τους όρους της σύμβασης , όπου περιγράφουν ένα «θολό τοπίο», στέκονται σε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο νέος θεσμός που περιγράφεται στο νομοσχέδιο «γιατρός για όλους», «αποτελεί υποχρέωση και όχι δικαίωμα των ασφαλισμένων»!

Αναφέρονται επίσης στο λιγοστό χρόνο εξέτασης (15’ ανά άτομο μαζί με όλα τα γραφειοκρατικά) και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια άτυπη επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που δε λύνει φυσικά το πρόβλημα του ΕΣΥ, που όπως υποστηρίζουν λύνεται μόνο με προκηρύξεις και διορισμούς ειδικών ιατρών με αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του ΙΣΦ που υπογράφουν ο Πρόεδρος Χρήστος - Δημήτριος Γεωργίου και ο Γραμματέας Αθανάσιος Ντούζγος:

«Ο νόμος του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τιτλοφορείται “ γιατρός για όλους “. Πώς όμως μπορεί να υπάρξει γιατρός για όλους τους πολίτες αν δεν εξασφαλίσουμε ένα ικανό αριθμό ιατρών που θα ενταχθούν στον νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού. Η προσέγγιση από πλευράς Υπουργείου ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι τα χρήματα που θα δοθούν στους ιατρούς και μόνο, θα πρέπει να χαρακτηρισθεί μονομερής και ελλιπής τουλάχιστον. Το συνολικό πλαίσιο των συμβάσεων που οι συνάδελφοι παθολόγοι και γενικοί ιατροί καλούνται να υπογράψουν, ακόμη παραμένει θολό και εμφανίζει αρκετά προβληματικά σημεία παρά τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις και ρυθμιστικές διατάξεις που εκδόθηκαν. Ταυτόχρονα η πίεση που ασκείται από την πολιτεία στους πολίτες για να εγγραφούν άμεσα στους μη υπάρχοντες προσωπικούς ιατρούς, προκαλεί άγχος, σύγχυση και εκνευρισμό τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στο ιατρικό σώμα, δημιουργώντας ένα κλίμα που δεν ευνοεί την πρόοδο στην μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα :

 Οι συμβάσεις που προωθούνται από τον ΕΟΠΥΥ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς ιατρούς, Οικογενειακούς ιατρούς) μετατρέπουν μια ιδιωτική μονάδα Π.Φ.Υ. (ιατρείο), σε κρατικοδίαιτη δημόσια δομή, ενώ ταυτόχρονα ο ιδιώτης ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός με την υπογραφή αποκτά αυτόματα δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα με ότι αυτό συνεπάγεται Ι(ωράριο, άδειες, υπόλογος για την απουσία και την λειτουργία του ιατρείου).

 Επιπλέον αριθμός ασφαλισμένων που έως τώρα, είχε τον οικογενειακό του ιατρό, θα αναγκαστεί λόγω υπέρβασης του ορίου του αριθμού ασθενών, να εγγραφεί σε κάποιο άλλο προσωπικό ιατρό, ο οποίος δεν γνωρίζει το ιστορικό του.

Η υιοθέτηση από πλευράς πολιτείας τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρων, όπως η επιβολή ποινής σε μη εγγεγραμμένους ασθενείς, με επιβάρυνση 20% επιπλέον συμμετοχή στην συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και η δυσχέρεια πρόσβασης σε Β΄ θμιες και Γ΄ θμιες Δομές Υγείες, θα αποτελέσουν από μόνα τους αντικίνητρο εγγραφής των πολιτών σε προσωπικούς γιατρούς.Από τα παραπάνω δίνεται η εντύπωση πως ο προσωπικός γιατρός αποτελεί υποχρέωση και όχι δικαίωμα των ασφαλισμένων.

Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη διασύνδεσης και συνεργασίας του ιδιώτη προσωπικού ιατρού με δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας. Νοσοκομείου, Υ.Π.Ε) αποτελεί ξεκάθαρα μια άτυπη επιστράτευση του επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα στηρίξει κατά τ΄ άλλα τον θεσμό του προσωπικού ιατρού ενώ ταυτόχρονα σωστό θα ήταν να υποστηριχθούν οι ιατροί (Παθολόγοι, Γενικοί, Οικογενειακοί ιατροί ) των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας ( Τ.Ο.Μ.Υ. ) οι οποίοι θα δεχθούν τους περισσότερους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχει διευκρίνιση σ΄ ότι αφορά στα έκτακτα περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας στο Νοσοκομείο, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου ή κατ΄ οίκον νοσηλείας.

Ο χρόνος των ραντεβού (15’ ανά άτομο), δεν επαρκεί για μια ουσιαστική και αξιόπιστη προσέγγιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του ασθενούς, την στιγμή που ο γιατρός, εκτός του κλινικού του έργου, υποχρεούται να καλύψει κι έναν μεγάλο όγκο γραφειοκρατικής εργασίας (Ατομικός Φάκελος ασθενούς, συνταγογράφηση κλπ. ).

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αξιοποίηση του συνόλου του ιατρικού προσωπικού – πλούτου της χώρας, καθώς και την ελεύθερη επιλογή προσωπικού ιατρού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα από τον κάθε πολίτη, καθώς και την Νομοθετική ρύθμιση που αφορά στους ιδιώτες Παθολόγους, Γενικούς ιατρούς και Οικογενειακούς ιατρούς ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όπως ίσχυε έως τώρα.

Επιπλέον είναι ξεκάθαρο, ότι το Ε.Σ.Υ. δεν ενισχύεται με άτυπες επιστρατεύσεις ιδιωτών, παρά μόνο με προκηρύξεις και διορισμούς ειδικών ιατρών με αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα.

Τέλος,, υπενθυμίζουμε στην πολιτεία πως κανένας νόμος και καμίαμεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στην υγεία, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την αρωγή, την συναίνεση και την συμμετοχή ολόκληρου του ιατρικού σώματος.

Προτείνουμε στους συμπολίτες μας, με ψυχραιμία, χωρίς άγχος και αγωνία να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τον ιατρό που επί χρόνια έχουν ελεύθερα επιλέξει, ως οικογενειακό ιατρό και να μην οδηγηθούν μέσω εκβιαστικών πρακτικών σε βεβιασμένες επιλογές.»