Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Θύμιος Καραΐσκος στη λειτουργία του 1ου θερινού σχολείου «Διάστημα και Αστρονομία» στην Υπάτη (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 08:06 Ο Θύμιος Καραΐσκος στη λειτουργία του 1ου θερινού σχολείου «Διάστημα και Αστρονομία» στην Υπάτη (ΦΩΤΟ)

«Η εκπαίδευση πάει στο …διάστημα».

«Ένα ταξίδι στο διάστημα» απαράμιλλης ομορφιάς και αστείρευτης εκπαιδευτικής γνώσης και κυρίως τη γνωριμία αλλά και την πρώτη επαφή με την επιστήμη της Φυσικής και τις επιστημονικές περιοχές του διαστήματος και της αστρονομίας προσφέρει για 25 μαθητές, το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Διάστημα και Αστρονομία», που πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά φέτος, από 5 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου 2022 στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης και στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας.

Πρόκειται για υλοποίηση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαμιέων και του  Ερευνητικού Εργαστηρίου  Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων «HERON LAB» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα διοργανώνουν σε ετήσια βάση και για τα επόμενα πέντε χρόνια το θερινό σχολείο, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ), υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ. Γεωργίου Βελντέ, ενός λαμπρού επιστήμονα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ο οποίος ανέλαβε να μυήσει τη μαθητική κοινότητα της πόλης στα μυστικά του διαστήματος.

Την «αντίστροφη μέτρηση» για το «εικονικό ταξίδι» στο διάστημα έκανε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος που έδωσε το παρών κατά την 1η ημέρα έναρξης των δραστηριοτήτων στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό στους πρώτους μαθητές που θα ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία προσεγγίζοντας τη μαγεία και την ομορφιά του διαστήματος και της αστρονομίας μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα ετών αλλά και τα ανεξερεύνητα πεδία που αναζητούν ακόμα απαντήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι ο στόχος του Αστεροσχολείου ήταν εξαρχής αυτός: να ενώνει επιστήμονες, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές και ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο, σε ένα ταξίδι στο άπειρο του σύμπαντος, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες εκπαίδευσης. Είμαι βέβαιος υπογράμμισε παράλληλα ο Δήμαρχος Λαμιέων πως, το 1ο θερινό σχολείο, θα αποτελέσει μια εξαιρετική αρχή για τις επόμενες διοργανώσεις. «….Ο Δήμος Λαμιέων, θα είναι πάντα σύμμαχος και αρωγός σε δράσεις εκπαιδευτικές, οι οποίες ανοίγουν νέους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς δρόμους. Εύχομαι σε όλες και όλους, τις επόμενες 4 ημέρες να «εκμεταλλευτείτε» δημιουργικά την ευκαιρία των δράσεων του θερινού σχολείου, αυξάνοντας σε όλους μας τις προσδοκίες για την επόμενη διοργάνωση…», κατέληξε.

Επίσης στην έναρξη των μαθημάτων παρόντες ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός καθοδηγητής της προσπάθειας αυτής Γιώργος Βελντές, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας και καθηγητής Φυσικής Φάνης Σμάνης, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Κώστας Ξεφλούδας και η Πρόεδρος της Κοινότητας Υπάτης Βασιλική Παπανάγνου, καθώς και διακεκριμένοι καθηγητές.

Δείτε φωτογραφίες: