Γρηγόρης Λέων για το θάνατο του Λαμιώτη φοιτητή: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2022 09:01 Γρηγόρης Λέων για το θάνατο του Λαμιώτη φοιτητή: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Χθες (28/7) μέσα κλίμα οδύνης έγινε στη Λαμία η κηδεία του 23χρονο Θανάση Ζέρβα. Ο πόνος ανείπωτος και στα χείλη όλων ένα γιατί....

Ο Γρηγόρης Λέων μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» επανέλαβε πως από την  ιατροδικαστική εξέταση προκύπτει ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα, ευρήματα που από μόνα τους, όπως είπε, όμως δεν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα για το θάνατο του 23χρονου φοιτητή στη Σίφνο.

Η πλήρης εικόνα θα συμπληρωθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπως λέει ο Γρηγόρης Λέων.

Εξηγεί ότι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και το πνευμονικό οίδημα είναι δύο έννοιες γενικές, οπότε πρέπει να διερευνηθεί ο μηχανισμός πίσω από αυτές. Προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία, ούτε ο κορωνοϊός, στον οποίο ο άτυχος φοιτητής ήταν θετικός.

Σημειώνεται πως ο κορωνοϊός είναι δυνατό να κάνει θρομβώσεις των στεφανιαίων αγγείων και να οδηγήσει σε έμφραγμα, δηλαδή ισχαιμία, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ισχύει στην περίπτωση του φοιτητή, καθώς πνευμονικό οίδημα και ισχαιμία μπορούν να προκληθούν και από άλλα αίτια.

Υπενθυμίζεται πως ο 23χρονος βρισκόταν για διακοπές στη Σίφνο. Δεν αισθανόταν καλά και την Τρίτη είχε παραμείνει στη σκηνή του μακριά από τους φίλους του. Το απόγευμα πήγε στην παραλία για να τους συναντήσει εκεί έκανε εμετό και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπου κατέληξε…

(Ο αδικοχαμένος φοιτητής με τον πατέρα του, Αρχιτέκτονα - Μηχανικό, Δημήτρη Ζέρβα)

Τι είπε στο LamiaReport ο καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής

Ο γνωστός καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής, προσωπικός φίλος της οικογένειας, ενημερωθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για τα ευρήματα που καταχωρίσθηκαν ως αίτια θανάτου του 23χρονου νέου.

«Τα πρώτα στοιχεία που έρχονται από την ιατροδικαστική έκθεση αναφέρουν καρδιοαναπνευστικη ανακοπή, ισχαιμία του μυοκαρδίου και εικόνα πνευμονικού οιδήματος», λέει στο LamiaReport ο κ. Ιακωβής, έχοντας πάρει την άδεια και την εντολή από την οικογένεια να μεταφέρει την επιστημονική του άποψη για την ξαφνική απώλεια του Θανάση.

«Η νεκροψία δεν έδειξε κάποια φλεγμονή ή κάποια άλλη ασθένεια της στεφανιαίας αρτηρίας για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε και τις υπόλοιπες εξετάσεις. Δυστυχώς ανάλογα επεισόδια μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε άνθρωπο, που μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί, χωρίς να έχει ποτέ πρόβλημα με την καρδιά του».

Όπως μας επιβεβαίωσε ο γνωστός καρδιολόγος, ο άτυχος νέος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας. «Προσωπικά δεν είχα εξετάσει ποτέ το Θανάση, η μητέρα του όμως που είναι εξαιρετική παθολόγος δεν είχε εντοπίσει ποτέ κάποιο καρδιολογικό θέμα. Σας είπα άλλωστε ότι και η ιατροδικαστική έκθεση δεν περιλαμβάνει κάτι παθολογικό στη στεφανιαία».

Με αφορμή δημοσιεύματα που ανέδειξαν την covid-19 ως αιτία θανάτου του νεαρού και κάποια πιο ακραία που έκαναν λόγο για παρενέργειες του εμβολίου ο κ. Ιακωβής ζήτησε να είμαστε συγκρατημένοι και κάποιοι να μην εκμεταλλεύονται ένα τέτοιο τραγικό γεγονός για να περνάνε τα δικά τους σενάρια.

«Ας μην ακούγεται και γράφεται ότι να ναι, από διάφορους πριν βγουν όσοι έχουν δει και έχουν εξετάσει, να μιλήσουν. Τα πρώτα ευρήματα δε δείχνουν αλλοιώσεις που σχετίζονται με την covid και καμιά από τις γνωστές και αντιμετωπίσιμες παρενέργειες των εμβολίων. Ας είμαστε προσεκτικοί σεβόμενοι τη μνήμη ενός θαυμάσιου παιδιού που έφυγε τόσο αναπάντεχα από κοντά μας και να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να απαντηθούν τα ερωτήματα που μας βύθισαν στο βαρύ αυτό πένθος».

Την νεκροψία - νεκροτομή διενήργησε ο ιατροδικαστής και προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, ο οποίος ανεφερε κι αυτός πως ο άτυχος Θανάσης υπέστη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα.

Μιλώντας στο newsit.gr, είπε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων, καθώς φαίνεται να είχε περάσει κορονοϊό: «Αν ήταν θετικός δεν μπορώ να το ελέγξω εγώ, θα το δούμε στις εξετάσεις που θα βγουν» σημείωσε ο κ. Μπογιόκας.

Ο ιατροδικαστής τόνισε πως ο κορονοϊός δίνει παρενέργειες και στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα: «Η covid δίνει παρενέργειες στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα με λεπτομέρεια. Μπορεί να είναι και από άλλες αιτίες. Οι ακριβείς συνθήκες και αίτια από τα οποία προέκυψε ο θάνατος θα βγουν από τις εργαστηριακές εξετάσεις».

Πως έγινε το κακό

Ο άτυχος 23χρονος βρισκόταν σε διακοπές με άλλα παιδιά από τη Λαμία, που είναι φίλοι από το Γυμνάσιο. Ήταν περίπου δέκα άτομα και είχαν κατασκηνώσει σε ένα κάμπινγκ στη Σίφνο.

Όλα όσα αρχικά ακούστηκαν ότι έκανε μπάνιο και μόλις βγήκε από τη θάλασσα έπαθε ανακοπή δεν ισχύουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport ο 23χρονος φοιτητής από το πρωί της Τρίτης (26/7) δεν αισθανόταν καλά. Το μεσημέρι έκανε self test και βγήκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ συμπτώματα είχε ακόμα ένας από την παρέα, ωστόσο το τεστ για αυτόν ήταν αρνητικό.

Το απόγευμα της Τρίτης η παρέα πήγε στην παραλία, όχι για μπάνιο, αλλά για να καθίσουν στην σκιά των δέντρων που υπήρχαν εκεί. Ο Θανάσης είχε μείνει στη σκηνή και κατέβηκε λίγο αργότερα όταν αισθάνθηκε καλύτερα. Κάθισε μάλιστα και σε απόσταση ασφαλείας από τα άλλα παιδιά επειδή ήταν θετικός. Λίγη ώρα αργότερα έκανε εμετό και αμέσως μετά έχασε τις αισθήσεις του.

Οι φίλοι του έτρεξαν να βοηθήσουν, ταυτόχρονα κάλεσαν ασθενοφόρο και αναζήτησαν ιδιώτη γιατρό στο κάμπινγκ. Το ασθενοφόρο έκανε να φτάσει στο σημείο 25' λεπτά περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο ο γιατρός που βρέθηκε στο σημείο και οι φίλοι του προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ο 23χρονος φοιτητής παρελήφθη από το ασθενοφόρο και διακομίστηκε στο ΚΥ της Σίφνου. Εκεί τον παρέλαβαν οι γιατροί σχεδόν χωρίς σφυγμό και για 40'  περίπου λεπτά προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση