Το Erasmus+ στη Φθιώτιδα με τη Fthia In Action

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 11:42 Το Erasmus+ στη Φθιώτιδα με τη Fthia In Action

35 νέοι και νέες από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κροατία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία & Τουρκία) ταξίδεψαν φέτος την άνοιξη στη Φθιώτιδα και έζησαν την εμπειρία του Erasmus+ με τη Fthia In Action συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων «You Gotta Nourish To Flourish»!

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα 25 Απριλίου – 1 Μαΐου και είχε θέμα τη σύνδεση της ψυχικής υγείας των νέων με τη σωματική άσκηση, τις εξωτερικές δραστηριότητες και την επαφή με τη φύση! Το πρόγραμμα είχε στόχο στην ενδυνάμωση της ομαδικής κουλτούρας και ενσυναίσθησης μέσα από ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών δραστηριοτήτων με βάση τη μη τυπική μορφή εκπαίδευσης!

Απώτερος σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τη σημασία της ψυχικής υγείας και της σωματικής άσκησης, να ενισχύσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ νέων από διαφορετικές χώρες και να αναπτύξουμε διάφορες ικανότητες σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο!

35 νέοι και νέες μαζί με τους αρχηγούς ομάδων τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συναναστραφούν με πολλά άτομα διαφορετικών πολιτιστικών υποβάθρων, να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για τους πυλώνες και τις βασικές αρχές της ανταλλαγής (ψυχική υγεία, σωματική άσκηση, ενεργός τρόπος ζωής, αθλητισμός) αλλά και να εργαστούν σε μικτά εθνικά γκρουπ.

Μέσα από συζήτηση, γόνιμο διάλογο και όμορφες δραστηριότητες καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους συμμετέχοντες σε καίρια ζητήματα και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν την έννοια της ομάδας και να αναπτύξουν την κουλτούρα της ενσυναίσθησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας!

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να μάθουν για όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+ όπως ανταλλαγές νέων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, Ευρωπαϊκό σώμα Αλληλεγγύης, DiscoverEU.

Επίσης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις χώρες, τις περιοχές και τους οργανισμούς τους με δημιουργικό τρόπο και έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να μάθουν αρκετά νέα και ενδιαφέροντα πράγματα!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής δώσαμε βάση σε παιχνίδια που προάγουν την ομαδικότητα και αναδεικνύουν τη φιλοσοφία της συνεργασίας και ασχοληθήκαμε με δραστηριότητες όπου οι συμμετέχοντες μπήκαν στη διαδικασία να αναρωτηθούν και να αντιληφθούν ποια είναι τα πράγματα εκείνα που τους ξεχωρίζουν και τους κάνουν μοναδικούς!

Ασχοληθήκαμε επίσης με τους φόβους των νέων και την εξωτερίκευση αυτών των συναισθημάτων, συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό είναι για την ψυχική υγεία μας το να μιλάμε και να συζητάμε αυτά που μας απασχολούν!

Περπατήσαμε την όμορφη διαδρομή προς τις καλλυντικές πηγές Κονιαβίτη και ζήσαμε στιγμές χαλάρωσης σε αυτά τα υπέροχα ιαματικά λουτρά! Συνδυάσαμε την υγεία και την ευεξία με την άθληση και τον ενεργό τρόπο ζωής ενώ ταυτόχρονα είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε και για την πλούσια ιστορία του τόπου όσον αφορά τις θερμές πηγές!

Κάναμε ένα "ταξίδι" στην αναζήτηση της ευτυχίας και των σημαντικότερων πραγμάτων και ανθρώπων για εμάς, ασχοληθήκαμε τη σημασία της ψυχικής υγείας και της δημιουργίας ξεχωριστών και ευχάριστων στιγμών αλλά και την ενίσχυση αισιόδοξων σκέψεων και πλάνων για το μέλλον! Είναι πράγματι σπουδαίο να μπορούμε να απομονώσουμε τα θετικά και να ζούμε κάθε στιγμή έντονα και χαρούμενα!

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήσαμε το δικό μας παζλ όπου συνδέσαμε τα κομμάτια και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, όπως ακριβώς ήταν και η εβδομάδα που πέρασε! Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους για αυτό το πρόγραμμα και τα όσα έζησαν και έτσι κάθε άτομο προσέθεσε το δικό του κομμάτι στο σύνολο! Θελήσαμε να παρουσιάσουμε με διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο το γεγονός ότι όλοι μαζί αποτελούμε ένα σπουδαίο σύνολο και κάθε ένας προσφέρει σε αυτό κάτι ξεχωριστό!

Σημαντικό μέρος του προγράμματος ήταν και η επαφή με την περιοχή, τον κόσμο και τα αξιοθέατα της καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όμορφα και ιστορικά μονοπάτια του τόπου μας!

Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, παρακολούθησαμε τις προβολές-παρουσιάσεις και είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε για την ιστορική σημασία του τόπου! Επισκεφθήκαμε το ιστορικό χωριό του Γοργοποτάμου και περπατήσαμε προς την περίφημη γέφυρα ενώ παράλληλα απολαύσαμε στο έπακρον την υπέροχη φύση κάνοντας έναν περίπατο κατά μήκος του ποταμού!

Επισκεφθήκαμε την πόλη της Λαμίας, παίζοντας ένα παιχνίδι εξερευνήσεως της πόλης και των όμορφων γωνιών της ενώ οι συμμετέχοντες της ανταλλαγής είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου challenge-παιχνιδιού! Μιλήσαμε για τις ευκαιρίες αθλητικών και πολιτιστικών δρωμένων που προσφέρει η πόλη μας στους νέους και απολαύσαμε την πανοραμική θέα της περιοχής από το Κάστρο!

Μιλήσαμε για την ιστορία της περιοχής και το πως μπορούμε να αναπτύξουμε σε αυτήν διάφορα projects για τους νέους σε διεθνές επίπεδο με βάση τη σωματική άσκηση, τον αθλητισμό, τον βιώσιμο τουρισμό και το περιβάλλον!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από μεριάς μας στον Δήμο Καμένων Βούρλων, το δήμαρχο κ.Συκιώτη Ιωάννη και τον αντιδήμαρχο κ.Πενταλιό Λεωνίδα που ήταν δίπλα μας καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος και των δράσεων μας και στο διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καμένων Βούρλων κ.Μαλάμο Γεώργιο για την υπέροχη φιλοξενία της ανταλλαγής μας και τέλος!

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο διευθυντή της Βιομηχανίας Γάλακτος Λαμίας κ. Ξεφλούδα Σάββα για την μεγάλη στήριξη του με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα της βιομηχανίας καθώς είναι κύριο μέλημα μας να αναδείξουμε την προσπάθεια των ντόπιων παραγωγών και της εξαιρετικής δουλειάς τους σε όλους τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό!

Το moto της ανταλλαγής που πραγματοποιήσαμε φέτος στη Φθιώτιδα είναι απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό:

Εάν θες να καταφέρεις το οτιδήποτε, πρέπει να κοπιάσεις γι’αυτό!

Η ανταλλαγή νέων «One Team One Dream» αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και συγχρηματοδοτείται από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού προγραμμάτων δια βίου μάθησης (EL02) Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Λίγα λόγια για τη Fthia In Action: Είμαστε μία άτυπη ομάδα νέων με έδρα τη Φθιώτιδα όπου προσπαθούμε ενεργά από το 2019 να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε δράσεις στον τομέα της μη τυπικής μορφής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ασχολούμαστε με τον εθελοντισμό και την προώθηση και ενίσχυσης της κουλτούρας του εθελοντισμού πραγματοποιώντας αρκετές δράσεις στην περιοχή μας, όπως καθαρισμούς, δενδροφυτεύσεις κ.ά.!

Εάν ενδιαφέρεστε κι εσείς να συμμετέχετε μελλοντικά σε μία κινητικότητα νέων Erasmus+ ή σε εθελοντικές δράσεις, τότε ακολουθήστε μας σε Facebook: Fthia In Action & InstagramFthia In Action και ενημερωθείτε πρώτοι για αυτές!

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα Erasmus+ και τις δράσεις μας, μη διστάσετε να μας στείλετε mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα χαρούμε πολύ να σας πούμε για αυτά!

Όμορφες στιγμές από το πρόγραμμα μας:

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση