Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βόρεια Εύβοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 12:55 Ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βόρεια Εύβοια (ΒΙΝΤΕΟ)

3 Αυγούστου 2021 - 3 Αυγούστου 2022…

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την περσινή καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βόρεια Εύβοια.

Μέσα σε 7 ημέρες κατακάηκαν πάνω από μισό εκατομμύρια στρέμματα γης, ξεσπιτώνοντας 2.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας την ιδιοκτησία πολλών χιλιάδων ακόμη!

Αυτό το σύγχρονο έγκλημα, οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δε θέλουν να ξεχαστεί. Όχι για λόγους εκδίκησης ή συμπόνιας, αλλά προκειμένου να μείνει ως παράδειγμα αποφυγής και αποτροπής παρόμοιων οικολογικών καταστροφών.

Οι εικόνες καταστροφής και πόνου δεν πρέπει να ξεχαστούν, καθώς η ιστορία έχει διδάξει ότι μόνο όταν μαθαίνεις από αυτή δεν επαναλαμβάνεται…

Το παρακάτω συγκλονιστικό βίντεο είναι από την πυρκαγιά στην περιοχή:

Βίντεο από το Θεολόγο Φθιώτιδας, όταν είχαν φτάσει οι πρώτοι πυκνοί καπνοί:

Διαβάστε την ανάρτηση του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας & Διάσωσης Προκοπίου Ευβοίας:

«Πέρσι σαν σήμερα

Το χρονικό της καταστροφής ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021. Τότε λάβαμε από τον ασύρματο σήμα για μεγάλη φωτιά εν υπαίθρω κοντά στον οικισμό Δάφνη. Μισή ώρα νωρίτερα επιχειρούσαμε στη θέση «Γηραλέξη» Προκοπίου και καταφέρναμε να αποσοβήσουμε άλλη μια ενδεχόμενη καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή. Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε και κατέστρεψε ουσιαστικά τη Βόρεια Εύβοια κράτησε σχεδόν 7 ημερονύκτια. Οι ημέρες αυτές ήταν για εμάς πρωτόγνωρες, γεμάτες από έντονα συναισθήματα και μεγάλη κούραση. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνθήκες και καταστάσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις μας. Πραγματικά βιώσαμε έναν ασύμμετρο πόλεμο.

Όσο η πυρκαγιά κατέκαιγε τον τόπο μας, εμείς προσπαθούσαμε να προσφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Δώσαμε τη δική μας μάχη, όπου κληθήκαμε να συνδράμουμε. Είτε αυτή λεγόταν κατάσβεση εστιών στην πρώτη γραμμή, είτε διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που άγρυπνοι για αρκετά μερόνυχτα ξέμεναν από τροφή, νερό και φάρμακα καθώς και για τους πυρόπληκτους κατοίκους των οικισμών της Βόρειας Εύβοιας. Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από την φιλότιμη προσφορά των συνανθρώπων μας, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Ξηρά τροφή, νερό και φάρμακα κατεύθαναν κυριολεκτικά από παντού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέλη του Συλλόγου και οι νέοι του χωριού μας έδωσαν τον αγώνα τους καλούμενοι να υπερβούν τους εαυτούς τους και τις δυνάμεις τους. Αυτοί οι νέοι παράτησαν τις δουλειές τους, όπου κι αν ήταν αυτές, ήρθαν στον τόπο τους και έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά, ρισκάροντας ακόμα και την ζωή τους.

Ευχόμαστε οι επόμενες γενιές να μη βιώσουν ποτέ την απειλή της ύπαρξής τους, να μη δουν ποτέ το σπίτι τους να καίγεται, να μη νιώσουν ποτέ τη φλόγα να τους καίει τα πρόσωπα και την ψυχή.

Η Εύβοια θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της αργά ή γρήγορα. Το σημαντικό όμως είναι οι νέοι να χαράξουν νέα πορεία και να αλλάξουν νοοτροπία.

Από την πλευρά μας, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι αγαπάμε, ό,τι πονάμε, ό,τι μας κάνει να υπάρχουμε