Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 12:06 Στον Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας

Πρωτοβουλία Κοτρωνιά για τη συγκεκριμένη συνάντηση στην οποία παρουσίασε και τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λαμίας…

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και τον βουλευτή Φθιώτιδος Γεώργιο Κοτρωνιά είχε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας Χρήστος - Δημήτριος Γεωργίου, την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Κοτρωνιά, τον οποίο δημόσια ευχαριστεί ο ΙΣΦ για την πρόσκληση, καθώς συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν την υγειονομική κοινότητα του Νομού μας.

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας σε δελτίο τύπου: «Συζητήθηκαν εκτενώς τόσο ο νέος θεσμός του προσωπικού ιατρού και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την έναρξη της εφαρμογής του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης μας.

Μεταφέραμε στον Υπουργό το κλίμα ανησυχίας και εκνευρισμού που επικρατεί σε ασφαλισμένους και υγειονομικούς, καθώς και την αντίθεσή μας για τον αποκλεισμό των ιδιωτών συναδέλφων που δεν επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ από τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, αλλά και για την εφαρμογή ποινών στους πολίτες που δεν θα εγγραφούν έως και τα τέλη του 2022. Αναφερθήκαμε επίσης στα θέματα των παραπομπών ασθενών σε ιατρούς ειδικοτήτων, στους όρους της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοι με τον ΕΟΠΥΥ και στο σοβαρό θέμα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα στην παρούσα χρονική στιγμή για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η δημιουργία ενός δικτύου δωρεάν παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας μέσω συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και η εγγραφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού πολιτών στον νέο θεσμό. Πρόθεση όμως είναι στην πορεία εφαρμογής του μέτρου να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές και προσθήκες, οι οποίες κατά την εκτίμησή του θα ικανοποιούν πλήρως τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου, εφόσον ήδη προβλέπονται και στον νόμο. Μας ενημέρωσε επίσης πως στις συμβάσεις που θα υπογράφονται με τον ΕΟΠΥΥ δεν θα υπάρχουν για τους συμβεβλημένους ιατρούς εφημεριακές υποχρεώσεις στα συνεργαζόμενα Κέντρα Υγείας, ενώ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι οι μη συμβεβλημένοι ιατροί, (που δεν θα αποφασίσουν να εγγραφούν στο θεσμό), θα μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό στη συνταγογράφηση να δέχονται κανονικά τους ασθενείς τους . Για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας η εκτίμηση του Υπουργείου είναι πως η άμεση και κατά προτεραιότητα εγγραφή τους σε κάποιο προσωπικό ιατρό θα επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στις συνταγές που χρειάζονται για τα φάρμακά τους .

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Φθιώτιδας Κος Γ. Κοτρωνιάς επισήμανε στον Υπουργό Υγείας τα προβλήματα και τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Γ.Ν.Λαμίας, γεγονός που έχει δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες του Νομού μας και από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο ζήτησε από τον Κο. Πλεύρη να βοηθήσει στην άμεση επίλυσή τους. Έγινε αναλυτική αναφορά των ελλείψεων στο νοσοκομείο ανά τμήμα και κλινική .

Ο Υπουργός κ. Πλεύρης μας ενημέρωσε για επτά θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ που η προκήρυξή τους θα προχωρήσει άμεσα, ενώ υποσχέθηκε περεταίρω ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρούς σε νέα προκήρυξη που θα λάβει χώρα μέσα στο 2022.

Τέλος εξέφρασε την πρόθεση να ασχοληθεί και ο ίδιος προσωπικά με το νοσοκομείο της Λαμίας, τα προβλήματα του οποίου είναι πλέον γνωστά στο Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την ταχύτατη επίλυσή τους .

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας με αυξημένα αντανακλαστικά θα περιμένει το επόμενο διάστημα τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Υπουργού».