Φθιώτιδα: Ξεκινά ο 2ος δολωματικός ψεκασμός

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 00:09 Φθιώτιδα: Ξεκινά ο 2ος δολωματικός ψεκασμός

Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελίσσια τους και οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργαστούν με τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής- και τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο…

Από την Τρίτη 16 Αυγούστου 2022, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Φθιώτιδας θα αρχίσει την εφαρμογή 2ου Γενικού δολωματικού ψεκασμού από εδάφους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς,  στις ελαιοκομικές περιοχές της Περ.Ενότητας Φθιώτιδας με την προϋπόθεση να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι βροχοπτώσεις ή ισχυροί άνεμοι).

Θα υπάρξει ανακοίνωση για κάθε Τοπική – Δημοτική Κοινότητα από τον Εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του δολωματικού ψεκασμού.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Φθιώτιδας, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον ελαιώνα άσκοπα άνθρωποι και ζώα.

Παρακαλούνται επίσης οι ελαιοπαραγωγοί να συνεργάζονται με την Υπηρεσία (τομεάρχες, επόπτες δακοκτονίας) και τον εργολάβο καθ΄όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Επιβάλλεται να επισκέπτονται τα κτήματά τους διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και να μεταφέρουν στην υπηρεσία έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Επίσης όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιοπερίβολα να μεριμνήσουν ώστε να είναι ανοιχτά και τα συνεργεία να έχουν πρόσβαση στα δέντρα για να τα ψεκάσουν. Οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τους ψεκασμούς των ελαιοδέντρων τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pste.gov.gr.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηλ.:2231352428 & Γ.Α.Ο.Στυλίδας 2238022351.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση