Γουργουλιάνης: «Είμαστε στο τέλος της πανδημίας» - Ποιοι κινδυνεύουν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 19:30 Γουργουλιάνης: «Είμαστε στο τέλος της πανδημίας» - Ποιοι κινδυνεύουν

«Ηπιότερος ο ιός σαν βαρύ κρυολόγημα χωρίς πνευμονίες. Σαν αναμνηστική δόση κάθε φορά που νοσούμε…»

Στο flashtv φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, όπου αναφέρθηκε στην πορεία του κορωνοϊού, διατυπώνοντας την αισιοδοξία του ότι πάμε για το τέλος της με πιο ήπια νόσηση, ενώ περιέγραψε τα στοιχεία της μελέτης της Δεσκάτης.

Ο κ. Γουργουλιάνης επανέλαβε ότι «αυτό που βλέπουμε από τον Ιανουάριο και μετά με όλες τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι ότι έχουμε πια μία νόσο του ανώτερου αναπνευστικού, σαν βαρύ κρυολόγημα με μπούκωμα και πυρετό αλλά χωρίς πνευμονίες».

Για τη μελέτη της Δεσκάτης είπε ότι «τα τελευταία δεδομένα, από τους 150 ανθρώπους που είδαμε όλοι είχαν αντισώματα. Εδικά όσοι είχαν εμβολιαστεί και πέρασαν δύο φορές την Όμικρον ήπια. Άρα κάθε φορά που περνάει κανείς αυτό το κοινό κρυολόγημα με λίγο πυρετό, είναι σαν να κάνει μια αναμνηστική δόση εμβολίου. Και αυτοί είχαν πολύ υψηλά αντισώματα, άρα ο ιός έγινε ηπιότερος, αλλά και εμείς είμαστε περισσότερό προστατευμένοι από τα εμβόλια αλλά και από τις επιμολύνσεις. Κάπως έτσι τελειώνουν οι πανδημίες και όχι με έναν διακόπτη.

Για τον πολύ κόσμο είμαστε στο τέλος της πανδημίας, αλλά για μας στα νοσοκομεία θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοια περιστατικά μεγάλων ανθρώπων με δύσκολα προβλήματα και αυτόν τον χειμώνα, μπορεί και την επόμενη χρονιά, αλλά μιλάμε για μια κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πιστεύει ότι αυτοί που κινδυνεύουν με πιο σοβαρή νόσηση:

-Είναι όχι απλά ηλικιωμένοι αλλά άνω των 80 ετών. -Ειδικά οι νεφροπαθείς με ανεπάρκεια έχουν πιο συχνά πρόβλημα. -Όσοι έχουν σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα.

-Οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες.

Δείτε το βίντεο:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση