Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάση εργασίας σήμερα το πρωί από τους εργαζόμενους στο Γ.Ν. Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 08:20 Στάση εργασίας σήμερα το πρωί από τους εργαζόμενους στο Γ.Ν. Λαμίας

Δίωρη στάση εργασίας (10:00-12:00) το πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου για τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει…

«Για κατρακύλα» του Νοσοκομείου Λαμίας, κάνει λόγο σε δελτίο τύπου το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας & Κέντρων Υγείας και καλεί τους εργαζόμενους σε δίωρη στάση εργασίας την προσεχή Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πύλη.

Διαβάστε το κείμενο:

«Το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Λαμίας και Κέντρων Υγείας κατ’ επανάληψη αναδεικνύει στους υπεύθυνους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 5η Υ.Πε, τοπικοί βουλευτές, Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας) και στην τοπική κοινωνία (Μ.Μ.Ε, Τοπική Αυτοδιοίκηση), τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, τα οποία οφείλονται κυρίως σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Παρόλα αυτά: Η κατρακύλα συνεχίζεται…

Η κάλυψη των οργανικών θέσεων του μόνιμου προσωπικού είναι της τάξης του 60-65%, ιδιαιτέρως του μόνιμου ιατρικού προσωπικού, το οποίο κυμαίνεται στο 53%. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και πίσω αυτούς κρύβονται οι αποχωρήσεις-παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, η κόπωση και τα φαινόμενα εξάντλησης του εναπομείναντος προσωπικού. Το κύμα αποχωρήσεων ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων έχει δημιουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ένα άκρως ασφυκτικό κλίμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κλινικών-τμημάτων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης-χωρίς να εξαιρούνται άλλα τμήματα και κλινικές-είναι το Αναισθησιολογικό Τμήμα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η Ουρολογική Κλινική, η Πνευμονολογική Κλινική, η Παιδιατρική κλινική και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Επισημαίνεται ότι νευραλγικής σημασίας τμήματα, όπως για παράδειγμα το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα-Τμήμα νεότερων Απεικονιστικών Μεθόδων, αντιμετωπίζουν, εξίσου, προβλήματα λειτουργικότητας. Αποτέλεσμα της έντονης υποστελέχωσης στο προαναφερόμενο τμήμα, είναι η εξουθένωση του προσωπικού (8 εργαζόμενοι εν ενεργεία αντί για 33 που προβλέπει το οργανόγραμμα),  και οι οφειλές εκατοντάδων ημερών κανονικής άδειας και ρεπό. Μάλιστα, λόγω των αναρρωτικών αδειών κάποιων εργαζομένων, οι ανάγκες του Νοσοκομείου, όσον αφορά τις απεικονιστικές εξετάσεις, καλύφθηκαν αρκετές φορές από ιδιωτικά κέντρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξυπηρέτηση των ασθενών και την λειτουργία του Γ.Ν. Λαμίας (ταλαιπωρία και διακομιδές ασθενών-πρόσθετη οικονομική δαπάνη κλπ).

Επιπλέον, το άδικο, άνισο, τιμωρητικό, εκδικητικό και χωρίς υγειονομικό όφελος, μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων έχει καταδικάσει σε φτωχοποίηση τους «ήρωες» υγειονομικούς και έχει στερήσει από το Ε.Σ.Υ και το Γ.Ν. Λαμίας άκρως απαραίτητο και παραγωγικό προσωπικό.

Γενικότερα, όλο το προηγούμενο διάστημα, το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών αντιμετωπιζόταν είτε με μετακινήσεις (και εντέλλεσθε) προσωπικού από άλλες υγειονομικές δομές της 5ης Υ.Πε, είτε με εσωτερικές μετακινήσεις, είτε με συνάψεις συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου με ιδιώτες ιατρούς (δελτίο παροχής υπηρεσιών-μπλοκάκι). Επιπλέον, η γενικότερη έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού, τεχνικού προσωπικού αντιμετωπίστηκε (ελέω κορωνοιού) με προσλήψεις συμβασιούχων συναδέλφων. Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώθηκε το πλήθος των συμβασιούχων στο Γ.Ν. Λαμίας, οι οποίοι, ουσιαστικά, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας.

Είναι φανερό ότι, η συνεχής απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου ευνοεί, εν τέλει, την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Άλλωστε παρατηρείται όλο και συχνότερα στην ευρύτερη περιοχή μας, το φαινόμενο, τα ιδιωτικά κέντρα να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, προκειμένου να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Σθεναρά πιστεύουμε ότι η αντίληψη της επίσημης ηγεσίας έγκειται στην απόκρυψη των προβλημάτων και των ελλείψεων και στην προσφορά της δημόσιας υγείας-που τόσο έχει πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης- στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι αίολες εκτιμήσεις, οι υποσχέσεις, η δημιουργική λογιστική και οι σπασμωδικές ενέργειες των υπευθύνων (Υπουργείο Υγείας, 5η Υ.Πε, τοπικοί βουλευτές, Διοίκηση Γ.Ν. Λαμίας), δείχνουν επί της ουσίας, ότι η δημόσια υγεία της ευρύτερης περιοχής «νοσεί βαριά» και «βρίσκεται στην εντατική».

Προκειμένου να σταματήσει η «αιμορραγία» του νοσηλευτικού μας ιδρύματος σε προσωπικό και να επέλθει η αναγκαία αύξηση του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού στις τοπικές δημόσιες δομές υγείας, ζητούμε:

  • την προκήρυξη ΤΩΡΑ όλων των οργανικών θέσεων των ιατρικών ειδικοτήτων, με κατ επείγουσα προτεραιότητα σε αυτές της ά γραμμής.
  • την επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που κρίθηκαν άγονες σε παλαιότερους διαγωνισμούς με πιθανή προκήρυξη αυτών των θέσεων στον βαθμό του Διευθυντού, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις.
  • τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων:

η επερχόμενη προκήρυξη των 4.000 περίπου μόνιμων θέσεων για τις υγειονομικές δομές ολόκληρης της χώρας, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Οι θέσεις που προβλέπονται για το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας είναι μηδαμινές μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις.

  • την άρση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
  • την αύξηση των αποδοχών μας και την γενναία χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ:

συνεχίζουμε να είμαστε οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

  • την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα:

η διεκδίκηση του δίκαιου και του αυτονόητου έχει καταντήσει όνειρο θερινής νυκτός.

  • την δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα και την αναστολή-τροποποίηση του νόμου που ορίζει το καθηκοντολόγιο των Δ.Ε νοσηλευτών.

Απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και ζητούμε την συμπαράσταση και την στήριξή της στις δράσεις μας, που αποσκοπούν στην προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών παροχών υγείας για όλους.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε αυτοί που οι πολίτες, κατά την διάρκεια της πανδημίας, χειροκρότησαν, επευφήμησαν και αναγνώρισαν την προσφορά μας.

Την Τετάρτη 21/09/2022 προκηρύσσουμε  2ωρη (ωρα: 10:00-12:00) Στάση Εργασίας και καλούμε τους συναδέλφους καθώς και ΟΛΟΥΣ τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες να συμμετάσχουν στην  συγκέντρωση διαμαρτυρίας ώρα: 11:00 στην Κεντρική Πύλη του Γ.Ν. Λαμίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,

ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ-ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ-ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ»