Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα σε Φθιώτιδα και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 17:50 Κορωνοϊός: Το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα σε Φθιώτιδα και Στερεά

Ακόμη δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος» και ενώ η «Όμικρον 5» επικρατεί έναντι όλων των υπολοίπων μεταλλάξεων…

Την τελευταία εβδομάδα (ISO εβδομάδα 37) παρατηρείται μικρή αύξηση, περίπου 7% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (ISO εβδομάδα 36), σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Η αύξηση αυτή εντοπίζεται, κυρίως, σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών. Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους.

Πιο αναλυτικά καταγράφονται 36.146 κρούσματα από 33.848 την προηγούμενη εβδομάδα (με την πρόσθεση στην πορεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).

Από αυτά τα 1.594 εντοπίζονται στη Στερεά από 1.552 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση 2,7%).

Ποσοστιαία τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας που καταγράφει 605 κρούσματα ξεπερνώντας ακόμη και την Εύβοια που παρουσιάζει οριακή αύξηση. Αύξηση παρουσιάζει και η Φωκίδα, ενώ Βοιωτία και Ευρυτανία είναι από τις 35 περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν μείωση αυτή την εβδομάδα!

Αναλυτικά τα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα είναι:

Φθιώτιδα 605 από 506

Εύβοια 562 από 551

Βοιωτία 287 από 351

Φωκίδα 86 από 78

Ευρυτανία 54 από 66

Ακόμη δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος»

Η εβδομαδιαία έκθεση περιέχει στοιχεία από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Αναφέρονται 197 δείγματα που εξετάστηκαν από 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529) και δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75 Κένταυρος).

Δυστυχώς ο Εθνικός Οργανισμός δε δίνει περισσότερα στοιχεία για το που εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα κρούσματα, όπως και το προηγούμενο που παρουσιάστηκε στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας.

Πάντως η παραλλαγή «Όμικρον 5» δείχνει να επικρατεί πλήρως σε όλη την Ελλάδα φτάνοντας σε ποσοστό 96,2%, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει επικρατήσει πλήρως στην Περιφέρεια Στερεάς. Πλέον και σε ακόμη πέντε Περιφέρειες.

Δείτε και το παρακάτω διάγραμμα: