Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έχετε δέμα στη… Βραζιλία»!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 13:04 «Έχετε δέμα στη… Βραζιλία»! ΦΩΤΟ INTIME

Απλές παρατηρήσεις που θα σας γλυτώσουν από πολλά έξοδα. Αυξάνουν συνεχώς οι περιπτώσεις «ηλεκτρονικού ψαρέματος»…

Βροχή τα παραπλανητικά e-mail σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στα ηλεκτρονικά μέσα τον τελευταίο μήνα.

Πλέον οι απατεώνες χρησιμοποιούν όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να διαθέτουν διαδικτυακή συναλλαγή προκειμένου να παγιδεύσουν «θύματα», τα οποία και οδηγούν στη συμπλήρωση φορμών από τις οποίες μπορούν να «ψαρέψουν» κωδικούς και στοιχεία (phishing).

Τράπεζες και courier είναι στο βασικό στόχαστρο, καθώς συγκεντρώνουν τις περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι απατεώνες χρησιμοποιούν μια ειδοποίηση, όπως, επιστροφή χρημάτων, μη ολοκληρωμένη συναλλαγή, μπλοκάρισμα λογαριασμού, ή άφιξη δέματος, με στόχο να ξεγελάσουν τον «πελάτη» και να τον πείσουν να πληκτρολογήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Λαμιώτης επαγγελματίας που περίμενε να λάβει δέμα έλαβε συμπτωματικά (;) το παρακάτω μήνυμα:

Το συγκεκριμένο μήνυμα εκτός από το ψεύτικο σειριακό νούμερο έχει και ενεργό πλήκτρο «επιβεβαιώστε την παράδοση». Όποιο και να πατήσετε σας οδηγεί στην παρακάτω φόρμα:

Θα μπορούσε να είναι αντί ΕΛΤΑ, κάποια εικόνα από οποιαδήποτε τράπεζα. Αυτό που θα ελέγχεται είναι αν λειτουργεί οποιοδήποτε άλλο κουμπί εκτός από τη φόρμα. Τότε θα διαπιστώσετε ότι πράγματι δε λειτουργεί τίποτε άλλο!

Αν πληκτρολογήσετε e-mail κλπ της φόρμας (ας είναι ψεύτικα ούτε καν αληθοφανή) τότε θα οδηγηθείτε εκεί που θέλουν οι απατεώνες που είναι η φόρμα για τα στοιχεία της κάρτας σας:

Αν προχωρήσετε κι άλλο, τότε οι απατεώνες παίρνουν τα στοιχεία της κάρτας σας και μπορούν μέσα σε λίγα λεπτά να σας την αδειάσουν ή να σας τη χρεώσουν με μεγάλες αγορές!

Προσοχή λοιπόν, μην εμπιστεύεστε e-mail ακόμη κι αν έρχονται από γνωστούς προορισμούς πριν ελέγξετε σωστά την ηλεκτρονική τους διεύθυνση www.

Δείτε χαρακτηριστικά πως προσομοιάζουν τα ονόματα των ψεύτικων σελίδων.

Ελληνικά ΕΛΤΑ με κατάληξη βραζιλιάνικη (br) δε θα έπρεπε να μας προβληματίσει;…