Στις ανασκαφές της Αρχαίας Μελιταίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Σανίδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 16:40 Στις ανασκαφές της Αρχαίας Μελιταίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Σανίδας

Επίσκεψη στις ανασκαφές που πρόσφατα ξεκίνησαν στη Μελιταία Δομοκού πραγματοποίησε  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, παρουσία του Δημάρχου Δομοκού Μπάμπη Λιόλιου, του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέα Καλαμπαλίκη και του Αντιδημάρχου Ανδρέα Λαϊνά, του Προέδρου της  Μελιταίας Βασίλειου Καραπέτσα καθώς και του αρχαιολόγου Λάμπρου Σταυρογιάννη. 

Η αρχαία Μελιταία, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας Φθιώτιδας αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πόλη στην περιοχή του οροπεδίου του Δομοκού και της ευρύτερηςπεριοχής, χάρη στην στρατηγική θέση την οποία κατείχε πάνω στην κεντρική αρτηρία πουένωνε την νοτιά με τη βόρεια Ελλάδα.

Η πόλη άκμασε από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και τηνΡωμαϊκή εποχή, όμως η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα ανιχνεύεται από τηναρχαιότερη Νεολιθική Περίοδο (5500 π.Χ.).

Ο Στράβων αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της πόλης ήταν Πύρρα και ότι στην αγορά της υπήρχε ο τάφος του Έλληνα, γιου του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.

Το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα έχει τον τίτλο: «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες στη Μελιταία – Melitaia Archaeological Program (MELAP)», και θα αποτελέσει συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Οι ερευνητικές εργασίες θα καλύψουν έκταση 22.000 στρεμμάτων.

Μετά την επίσκεψη στο χώρο των ανασκαφών , ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας δήλωσε :«Βρεθήκαμε σήμερα στο χώρο όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφές, σε μια κοινή προσπάθεια όλων για την ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιοχής. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η ενίσχυση αυτής με κάθε πρόσφορο μέσο. Η ανάδειξη της Αρχαίας Μελιταίας θα είναι κορυφαίο ιστορικό γεγονός με πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την ευρύτερη περιοχή».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση