Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 19:32 Για εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας

Στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ...

Ανακοίνωση για το θάνατο του 39χρονου μηχανικού των Μεταλλείων Βωξίτη, εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας, καταγγέλλοντας την εταιρία όπου εργαζόταν ο άτυχος άνδρας και καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στην πλατεία Λαού Άμφισσας.

 Διαβάστε το κείμενο της ανακοίνωσης:

«ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Συνάδελφοι,

Σήμερα Τετάρτη 5/10/2022 σημειώθηκε εργοδοτικό έγκλημα! Κατέρρευσε τμήμα της στοάς βάσεως 617 με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή 38χρονου συναδέλφου.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας εκφράζει συλλυπητήρια και αμέριστη στήριξη στην οικογένεια του εργαζόμενου.

Χαρακτηρίζουμε το συμβάν ως εργοδοτικό έγκλημα διότι: η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιείται για να προωθούνται εργάτες στις υπόλοιπες στοές και να βγάζουν το μετάλλευμα (για το λόγο αυτό ονομάζεται στοά βάσης). Συνεπώς έπρεπε να βρίσκεται στην καλλίτερη δυνατή κατάσταση και να είναι η ποιο ασφαλής από όλες, με δεδομένο ότι από εκεί θα περνούσαν πολλοί εργάτες για να βγάλουν το μεροκάματο. Αντίθετα. Η στοά δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ήταν επικίνδυνη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό, που η επιστήμη προσφέρει πολυάριθμα και ακριβή μέσα πρόβλεψης και προσδιορισμού της κατάστασης του υπεδάφους και όχι μόνο, η εργατική τάξη καταμετρά άλλο ένα νεκρό στον χώρο της εργασίας την ώρα του μεροκάματου. Για αυτό είναι εργοδοτικό έγκλημα, γιατί η επιχείρηση μπορούσε να πάρει όλα τα μέτρα και δεν το έπραξε.

Το τραγικό συμβάν μας αφορά όλους και όλες. Στη θέση του αδικοχαμένου συναδέλφου, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε εργάτης της επιχείρησης, θα μπορούσε να είναι ο άντρας, το πιδί και ο αδελφός μας. Πρέπει όλοι να ενδιαφερθούμε και να αντιδράσουμε στην αυθαιρεσία των εργοδοτών που για να αυγατίζουν τα κέρδη τους παίζουν με τη ζωή των εργατών, κι αν στα μάτια ορισμένων αυτό φαντάζει υπερβολή, έρχεται η σκληρή πραγματικότητα με αποδείξεις όπως η σημερινή να επιβεβαιώσει την αλήθεια.

Οι εργάτες της επιχείρησης και κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος πρέπει να διεκδικήσει:

• Να παρθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα μέτρα ασφάλειας της εργασίας σύμφωνα με το μεταλλευτικό κανονισμό  και τις υποδείξεις των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων.

• Να σταματήσει η αθλιότητα της αύξησης των ωρών εργασίας και να επανέλθει το παρόν στο 51χλμ ανεξαιρέτως για όλες τις στοές με 5ημερο – 40ωρο Δευτέρα ως Παρασκευή.   

• Να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου και να αποδοθούν ευθύνες.

• Για όσο καιρό διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οι εργαζόμενοι σε αυτή να πληρώνονται κανονικά.

• Να δοθούν αυξήσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εργατοϋπαλλήλους της Imerys στο ύψος των αναγκών και πάνω από τον πληθωρισμό

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΩΡΑ 11:00ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ»

* Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, η Διοίκηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης αποφάσισε την προκήρυξη στάσης εργασίας από τις 8:00πμ μέχρι της 8:00μμ.