Εκτύπωση αυτής της σελίδας

79 χρόνια από την πυρπόληση των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας, Χωστίων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 12:37 79 χρόνια από την πυρπόληση των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας, Χωστίων

Ο Δήμος Θηβαίων τιμά όσους αντιστάθηκαν στη θηριωδία του ναζισμού για τη λευτεριά της πατρίδας…

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, ο Δήμος Θηβαίων τιμά τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, σε επετειακή εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από την πυρπόληση των χωριών Θίσβης, Δομβραίνας, Χωστίων, που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Δομβραίνας.

Μια εκδήλωση μνήμης, αφιερωμένη στους ήρωες των τριών χωριών, αλλά και σε όλους όσοι αντιστάθηκαν με γενναιότητα, θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

«Έτσι η Δομβραίνα, η Θίσβη και ο Πρόδρομος συγκεντρώσανε πάνω τους όλη τη βαρβαρότητα και την καταστροφική μανία των Γερμανών κατακτητών, όταν στην αδυναμία τους να χτυπήσουν απευθείας τις ένοπλες αντιστασιακές ομάδες του Ελικώνα, προτιμήσανε ύπουλα και δειλά να κάψουν τα τρία αυτά χωριά» - (απόσπασμα από το βιβλίο «Θυσία στο βωμό της λευτεριάς»)

29 Αυγούστου του 1943. Η ημέρα που οι κάτοικοι των τριών χωριών – Θίσβης, Δομβραίνας και Χωστίων- γνώρισαν τη βαρβαρότητα των κατοχικών δυνάμεων και την καταστροφή που φέρνει ο πόλεμος. 79 χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές, για να θυμίζουν στις νεότερες γενεές τα δεινά του πολέμου.