Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iσόβια σε δύο νεαρούς για τη δολοφονία ηλικιωμένης στους Σοφάδες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 09:43 Iσόβια σε δύο νεαρούς για τη δολοφονία ηλικιωμένης στους Σοφάδες

«Απορώ πως μου βγήκε το φονικό ένστικτο», είπε ο ένας νεαρός που έπνιξε με τα χέρια του την άτυχη γυναίκα.

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία και σε κάθειρξη 15 ετών για το αδίκημα της ληστείας κατά συναυτουργία καταδίκασε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (MOE) δύο νεαρούς αθίγγανους, έναν Λαρισαίο και έναν Καρδιτσιώτη που τον Ιούλιο του 2016 δολοφόνησαν και λήστεψαν μια ηλικιωμένη στους Σοφάδες Καρδίτσας. Για τα ίδια αδικήματα αθωώθηκε ένας τρίτος κατηγορούμενος με καταγωγή από την Καρδίτσα.

Και οι τρεις νεαροί είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη συν 20 χρόνια. Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2016 για την κλοπή 600 ευρώ και τη δολοφονία μιας 93χρονης στους Σοφάδες Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου του 2016 η 93χρονη γυναίκα εντοπίζεται νεκρή από συγγενείς της στη μονοκατοικία που έμενε στους Σοφάδες.

Η δολοφονία και η ταυτοποίηση

Oι αστυνομικοί βρήκαν στον τόπο της δολοφονίας αποτυπώματα και γενετικό υλικό και αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν ταυτοποίησαν τους δύο δράστες (οι δύο εικοσάχρονοι τότε) που ήταν σεσημασμένοι λόγω κλοπών. Οι δυο δράστες συνελήφθησαν την επόμενη μέρα στους Σοφάδες και κατά την προανακριτική διαδικασία ομολόγησαν ότι ήταν και ένα τρίτο άτομο μαζί τους που ήταν και ο εγκέφαλος της ληστείας.  Ο τρίτος, 19 ετών τότε, συνελήφθη στη Νέα Αγχίαλο.

Σήμερα όμως στο ΜΟΕ οι δύο κατηγορούμενοι κατέθεσαν, σε αντιδιαστολή με όσα είπαν στον ανακριτή και το πρωτόδικο δικαστήριο, ότι ο τρίτος κατηγορούμενος δεν ήταν μαζί τους την ημέρα της πράξης και δεν είχε καμία σχέση για τα αδικήματα που οι ίδιοι κατηγορούνται. Όταν ρωτήθηκαν από το δικαστήριο γιατί είπαν ψέματα στην αρχική τους κατάθεση, απάντησαν ότι το έκαναν επειδή τους χτυπούσαν οι αστυνομικοί  και τους πίεζαν να «δώσουν» και ένα τρίτο άτομο.

Ο τρίτος κατηγορούμενος λοιπόν που εν τέλει αθωώθηκε, κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ότι την Παρασκευή 22 Ιουλίου που έγινε το συμβάν, ήταν με την οικογένεια τους στους Σοφάδες και έκαναν διάφορες δραστηριότητες στην πόλη από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτά κατέθεσαν σήμερα ως μάρτυρες τόσο η γυναίκα του κατηγορούμενου όσο και ο πατέρας του, πέφτοντας ωστόσο σε αρκετές αντιφάσεις κατά τη διάρκεια των καταθέσεων τους.

Αφού λοιπόν αρχικά αθώωσαν τον συγκατηγορούμενο τους οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, στη συνέχεια παραδέχτηκαν τις πράξεις τους.  Συγκεκριμένα ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε πως εκείνη την ημέρα μαζί με τον δεύτερο κατηγορούμενο είχαν ένα καρότσι και έψαχναν για κουτάκια όταν πέρασαν από το σπίτι της ηλικιωμένης. Αφού είδαν την πόρτα μισάνοιχτη, ο συγκατηγορούμενος του, του είπε να μείνει έξω και αυτός μπήκε μέσα. Μετά από λίγο μπήκε και ο ίδιος στο σπίτι και άρχισε να ψάχνει για λεφτά όταν βλέπει τον συγκατηγορούμενο του πάνω από την ηλικιωμένη που κείτονταν νεκρή. Στη συνέχεια, σε κατάσταση σοκ όπως κατέθεσε ο ίδιος, βοήθησε να μεταφέρουν την ηλικιωμένη κάτω από ένα κρεβάτι, εκεί όπου και την βρήκαν οι συγγενείς της λίγη ώρα αργότερα.

Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα, η γειτόνισσα που φρόντιζε την ηλικιωμένη πήγε στο σπίτι της στις 12.00 το μεσημέρι αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση και έτσι απευθύνθηκε στους συγγενείς της 93χρονης. Μετά από λίγο πηγαίνουν στο σπίτι η εγγονή μαζί με την μητέρα της και βρίσκουν το σπίτι αναστατωμένο και την ηλικιωμένη κάτω από το κρεβάτι, σκεπασμένη με ένα σεντόνι. Ο θάνατος της ηλικιωμένης σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση είχε επέλθει μετά από στραγγαλισμό ο οποίος έγινε με ένα σεντόνι που πέρασε γύρω από το λαιμό της ο δράστης. Επίσης η 93χρονη είχε χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα της.

«Απορώ πως μου βγήκε το φονικό ένστικτο»

Τη δολοφονία της γυναίκας ομολόγησε ο δεύτερος κατηγορούμενος που μπήκε πρώτος στο σπίτι. «Απορώ γιατί πήγα κατευθείαν στη γιαγιά για να τη στραγγαλίσω και όχι να πάρω πρώτα τα λεφτά» κατέθεσε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως είδε την ηλικιωμένη να ανοίγει το ψυγείο και την «κλείδωσε με τα χέρια του». Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν χρησιμοποίησε το σεντόνι για να την στραγγαλίσει και αρνήθηκε ότι την χτύπησε. «Απορώ πως μου βγήκε το φονικό ένστικτο» απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου όταν τον ρώτησε τι τον ώθησε να κάνει αυτή την πράξη, προσθέτοντας πως από 8 χρονών ήταν στην παραβατικότητα κάνοντας ληστείες αλλά δεν είχε αφαιρέσει ποτέ ζωή μέχρι τότε.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως με τη βοήθεια του δεύτερου κατηγορούμενου μετακίνησαν την ηλικιωμένη από την κουζίνα στο δωμάτιο και στη συνέχεια ο ίδιος της πέρασε το σεντόνι στο λαιμό. Μόλις ολοκλήρωσαν την πράξη τους, μοίρασαν τα λεφτά που βρήκαν στο σπίτι και έφυγαν για την Καρδίτσα. «Θέλω να τιμωρηθώ γιατί μου αξίζει και όταν απελευθερωθώ να πάω στο Άγιο Όρος» κατέθεσε ο κατηγορούμενος ολοκληρώνοντας την απολογία του.

Αθώος με ελάχιστες αμφιβολίες

Στη συνέχεια η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων, στηριζόμενη στις αρχικές τους καταθέσεις και χαρακτηρίζοντας τους σημερινούς τους ισχυρισμούς αβάσιμους. Τόνισε δε σχετικά με τα δακτυλικά αποτυπώματα πως το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τα αποτυπώματα του τρίτου κατηγορούμενου στο σημείο δεν σημαίνει κάτι καθώς είχε λευκό ποινικό μητρώο μέχρι εκείνη τη στιγμή και έτσι δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί σε κάποιο σύστημα.

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον τρίτο κατηγορούμενο διατηρώντας ελάχιστες αμφιβολίες και κύρηξε ένοχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους επιβάλλοντας και στους δύο, και έχοντας αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ομόφωνα ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία και κάθειρξη 15 ετών κατά πλειοψηφία για το αδίκημα της ληστείας.

Πηγή: larissanet.gr