Ψήφισμα του Δήμου Λαμιέων για τους πλημμυροπαθείς της Δ.Κ. Κόμματος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 15:59 Ψήφισμα του Δήμου Λαμιέων για τους πλημμυροπαθείς της Δ.Κ. Κόμματος

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων στη συνεδρίασή του την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης για τους πλημμυροπαθείς της Δημοτικής Κοινότητας Κόμματος.

Διαβάστε το ψήφισμα:

«Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 ξεχείλισε ο ποταμός Σπερχειός μετά από ισχυρή  βροχόπτωση στους ορεινούς όγκους απ΄ όπου πηγάζουν δεκάδες ρέματα που χύνονται  σ΄αυτόν με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Κόμμα και τα γύρω χωριά. Η πλημμύρα αυτή  ανέδειξε με δραματικό τρόπο, για άλλη μια φορά, το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της  κοιλάδας του Σπερχειού.

Στην κοιλάδα απορροής του Σπερχειού έχουν κατασκευαστεί τρία τεράστια  συγκοινωνιακά έργα: η Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων της ΕΡΓΟΣΕ, ο  αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και ο αυτοκινητόδρομος της ΠΑΘΕ. 

Με την ύψωση αναχωμάτων πρώτα από τη ΕΡΓΟΣΕ και στην συνέχεια από την Ε65  ακυρώθηκε ο ανακουφιστικός ρόλος της Γερμανικής Τάφρου για τα νερά του Σπερχειού  που ξεχειλίζουν, αφού δημιουργήθηκε αδιαπέραστος τοίχος ανάμεσα στην τάφρο και το  ποτάμι. Επιπλέον η κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου Λαμίας, στο 6ο χιλιόμετρο της  Ε65 επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την περιοχή. Ο κόμβος αυτός ενώνει τα 3 μεγάλα έργα,  είναι κατασκευασμένος πάνω σε ανάχωμα και κάθετα στην ροή των υδάτων προς την  θάλασσα. Με τον κόμβο αυτό δημιουργήθηκε ένα φράγμα και η περιοχή μετατρέπεται σε  τεχνητή λίμνη.

Ο Σπερχειός, χρόνια τώρα, συχνά ξεχείλιζε και άπλωνε τα νερά του στις εκτάσεις που  διασχίζει, πάντα όμως τα νερά εύρισκαν διέξοδο προς την θάλασσα και υποχωρούσαν  χωρίς να προκαλούν καταστροφές, σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ούτε απειλούνταν  ανθρώπινες ζωές.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 τα νερά που πλημμύρισαν την περιοχή δεν ήρθαν από  τα Δυτικά που ξεχείλισε ο Σπερχειός ( Αμούρι) αλλά από τα Ανατολικά, αφού συνάντησαν  το φράγμα του κόμβου και μη έχοντας διέξοδο προς την θάλασσα πλημμύρισαν το Κόμμα.

Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν κατοικίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, δρόμοι,  άλλες υποδομές του δήμου ακόμη και το αεροδρόμιο της Λαμίας και τμήμα του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ χάθηκαν δεκάδες ζώα και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Η απειλή μιας νέας καταστροφής, με ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα, θα έχει  ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τον Δήμο Λαμιέων μια και η  περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου. Η αντοχή  και ανοχή των κατοίκων είναι οριακή.

Το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων στην συνεδρίαση της 24-10-2022 με ομόφωνο ψήφισμα  του αποφασίζει:

• Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής  και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω των  έργων.

• Καλεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει τις ευθύνες του και  με άμεσες παρεμβάσεις στους παραχωρησιούχους και κατασκευαστές των  έργων να διορθώσουν τις “εγκληματικές” αστοχίες τους.

• Ο Δήμος να διαθέσει το απαραίτητο υπηρεσιακό προσωπικό προς αρωγή των  πληγέντων δημοτών για την πλήρη και κοστολογημένη καταγραφή ζημιών ώστε  να απαιτηθούν αποζημιώσεις. 

• Να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου τόσο για την πρόκληση της  πλημμύρας όσο και για την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης η οποία  εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους. Θα προστατεύσει με κάθε πρόσφορο μέσο  και τρόπο τους πολίτες του αλλά και τις κοινότητες του Δήμου.

• Θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων σε μελλοντικές κινητοποιήσεις τους αν δεν  δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Είναι ηθική υποχρέωση του ΔΣ του Δήμου να σταθεί αρωγός στους εκατοντάδες  δημότες του που έχουν υποστεί τόσες καταστροφές αλλά και να προασπίσει τα  συμφέροντα του Δήμου.

Το παρόν ψήφισμα, με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣ, να αποσταλεί στους αρμόδιους  υπουργούς και βουλευτές του νομού.»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση