Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας Θεσσάλος ανάμεσα στους μελλοντικούς αστροναύτες της ESA

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 14:46 Ένας Θεσσάλος ανάμεσα στους μελλοντικούς αστροναύτες της ESA Στιγμιότυπο εκτόξευσης της αποστολής Artemis 1

Προχθές το πρωί, στις 8 ώρα Ελλάδος, μετά από χρόνια αναβολής, η NASA εκτόξευσε το Space Launch System της, για πρώτη φορά, στέλνοντας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ωρίων, σε μια αποστολή γύρω από το φεγγάρι.

Η αποστολή, με κωδικό όνομα Άρτεμις Ι ( γνωστότερη και ως Εξερευνητική αποστολή-1), αποτελεί την πρώτη δοκιμαστική πτήση της NASA στον τομέα των Συστημάτων Εξερεύνησης Βαθέος Διαστήματος’ έναν τομέα που περιλαμβάνει το σκάφος Ωρίων, το πύραυλο SLS και το υπερσύγχρονο σύστημα εξερεύνησης εδάφους στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Άρτεμις Ι

Το πρόγραμμα Άρτεμις, αποτελεί το σημαντικότερο βήμα της ανθρωπότητας στο διάστημα, καθώς είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της δεύτερης διαστημικής εποχής, θέτοντας ως μόνη διαφορά τη δημιουργία ενός μόνιμου κέντρου στην επιφάνεια της Σελήνης, αποτελώντας την πρώτη διαστημική αποικία στην ιστορία.

Όπως αναφέρει και η ίδια η NASA, ο πύραυλος SLS σχεδιάστηκε από τη διαστημική υπηρεσία για αποστολές που ξεφεύγουν της χαμηλής γήινης τροχιάς, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη μεταφορά αγαθών και ανθρώπων στη σεληνιακή αποικία και το νέο διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη. Εκτός του Ωρίων, ο πύραυλος φέρει και ένα μικρό αριθμό CubeSat δορυφόρων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε τροχιά για να εκτελέσουν διάφορα επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα.

Η σημερινή αποστολή έχει ως στόχο, να δοκιμάσει το σκάφος Ωρίων σε συνθήκες διαστήματος και γύρω από τη Σελήνη, ενώ αφότου ολοκληρώσει την τροχιά θα επιστρέψει στη Γη για την προετοιμασία των επόμενων αποστολών Άρτεμις, που θα μεταφέρουν μέσω του σκάφους τους αστροναύτες σε αποστολές βαθέος διαστήματος. Το πρόγραμμα αυτό, μέλει να αποτελέσει την πρώτη ανθρώπινη προσπάθεια για αποστολές τόσο στην Σελήνη όσο και στον Άρη και σε δορυφόρους γιγάντων πλανητών όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Όσο για το λόγο, της ονομασίας του προγράμματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Άρτεμις, η NASA θέλησε να τιμήσει την αρχαία Ελληνίδα θεά, η οποία βάση της μυθολογίας αποτελούσε προστάτιδα του κυνηγιού και της Σελήνης και είναι αδερφή του Απόλλωνα, η πρώτη διαστημική επανάσταση του 1969 με τα Apollo.

Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αποστολής, είναι το γεγονός της συμμετοχής της ESA στο πρόγραμμα Άρτεμις, αφού είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του ESM, το οποίο παρέχει ενέργεια, προώθηση , ζωτικές λειτουργίες και άλλες υπηρεσίες στον Ωρίωνα.

Όπως, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ο διευθυντής της ESA Josef Aschbacher ," Η αποστολή αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την ESA και τη διαστημική της πορεία. Η Ευρώπη θα πάει στη Σελήνη" είπε συγκινημένος, ενώ πρόσθεσε ότι η αποστολή αποτελεί και την απόδειξη της υγιής συνεργασίας που καλλιεργείται μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και αντικατοπτρίζει τη διαστημική υπεροχή της Ευρώπης.

Ελλάδα και Πρόγραμμα Άρτεμις

Η χώρα μας, αν και φαινομενικά αμέτοχη στα θέματα των Σεληνιακών αποστολών, δίνει παρών στην νέα διαστημική πρόκληση με την συμμετοχή αρκετών διαστημικών επιστημόνων και μηχανικών, καθώς επίσης και το σπουδαίο γεγονός να βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής της νέας τάξης αστροναυτών της Ευρώπης, ένας Έλληνας διαστημικός ιατρός με καταγωγή από την Θεσσαλία. Όπως δήλωσε ο κ. Γολέμης σε ραδιοφωνική εκπομπή, μια συμμετοχή της Ελλάδας με αστροναύτη σε αυτή τη συγκυρία, δεν θα αποτελούσε μόνο στιγμή υπερηφάνειας για τον πρώτο αστροναύτη αλλά και μια σημαντική επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο στη χώρα, δεδομένου ότι οι αστροναύτες εκτελούν πειράματα από τις χώρες προέλευσης τους.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικής και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εύχεται στον κ. Γολέμη να καταφέρει να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης και η αποστολή Άρτεμις να αποτελέσει έναν φάρο ελπίδας συνεργασιών και προόδου της ανθρωπότητας με την αυγή της νέας διαστημικής επανάστασης.

* Το τμήμα Φυσική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι το πρώτο τμήμα της Ελλάδας όπου διαθέτει το πρώτο Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο και ασχολείται ερευνητικά σε θέματα επικοινωνιών βαθέος διαστήματος και ραδιοαστρονομίας, ενώ στα μόλις 4 χρόνια λειτουργίας του διαθέτει και αστεροσκοπείο στην περιοχή της Υπάτης.

Ο Ιωάννης Θειακούλης (αρθρογράφος του παρών άρθρου), είναι φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ερευνητής στον τομέα επιστημών της ομάδας Beyond Orbit (που κατασκευάζει το πρώτο ελληνικό rover) και μέλος του τομέα Διαστημικής Εξερεύνησης του Space Generation Advisory Council. Επιπλέον, είναι ο γενικός γραμματέας του φοιτητικού συλλόγου φυσικής ΠΘ και εκπρόσωπος προπτυχιακών φοιτητών σε επιτροπές του τμήματος.