Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Να καταστήσουμε το Δομοκό και ολόκληρη τη Φθιώτιδα ισχυρό Πολιτιστικό και Τουριστικό πόλο»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 11:36 «Να καταστήσουμε το Δομοκό και ολόκληρη τη Φθιώτιδα ισχυρό Πολιτιστικό και Τουριστικό πόλο»

Όλα όσα είπε ο Θέμης Χειμάρας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Δομοκού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος & Ευρυτανίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, παραβρέθηκε σήμερα στην πολυθεματική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Δομοκού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος & Ευρυτανίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών με θεματικές ενότητες:

α)  Παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες στη Μελιταία – Melitaia Archaeological Program (MELAP), γνωστοποίηση δράσεων - ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, του ευρύτερου κοινού και της επιστημονικής κοινότητας.

β) Παρουσίαση του βιβλίου «Ψέμα και Απάτη» Φιλανδοί στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1987,  

γ) Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Τρεις Ευρωπαϊκές Τραγωδίες».

Κατά το χαιρετισμό του ο Βουλευτής, αφού συνεχάρη όλους τους διοργανωτές για τις δράσεις που υλοποιούνται στην πόλη του Δομοκού και προάγουν την πολιτιστική εικόνα της περιοχής, υπογράμμισε την σημασία των κοινών προσπαθειών και τα θετικά αποτελέσματα τους σε ότι αφορά στην προστασία και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μελιταίας, αλλά και την ανάγκη ανάληψης κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας που θα προωθεί την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση συνολικά της Φθιώτιδας .

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στην χορήγηση αδείας από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την έναρξη, πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία που θα υλοποιηθεί εντός του 2022.

Ο κ. Χειμάρας, αναφέρθηκε επιπλέον στην παλαιά φιλία Ελλήνων και Φινλανδών που περιγράφεται στο βιβλίο για τους Φινλανδούς που συμμετείχαν στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και το μεγάλο φιλελληνικό κίνημα στην μακρινή τους χώρα, καθώς και στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης που υπενθυμίζουν τα τραυματικά γεγονότα των εμφυλίων πολέμων στη Φινλανδία (1918), στην Ισπανία (1936-1939) και στην Ελλάδα (1946-1949), που είχαν παρόμοια αίτια και χαρακτηριστικά, και δημιούργησαν πληγές που πολύ δύσκολα μπόρεσαν να επουλωθούν.

Ο κ. Χειμάρας, μεταξύ άλλων, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρέθηκα στην πολυθεματική εκδήλωση του  Δήμου Δομοκού που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος & Ευρυτανίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Γνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μας, γνωρίζουμε τους πολλούς και ανεξερεύνητους πολιτιστικούς θησαυρούς της Φθιώτιδας.

Με παρεμβάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και κάθε αρμόδιο φορέα, συντάχθηκα από την πρώτη  στιγμή στην κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη του μοναδικού πλούτου μας.

Η έναρξη εντός του 2022, πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία Δομοκού, σε έκταση 22.000 στρεμμάτων, αποτελεί καρπό των κοινών μας αυτών προσπαθειών.

Μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να καταστήσουμε το νομό μας ισχυρό πόλο πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος!

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Φθιώτιδας!»