Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έφυγε» ο Ηρακλής Κυροδήμος

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 10:00 «Έφυγε» ο Ηρακλής Κυροδήμος

Βαρύ πένθος για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων…

Σε ηλικία 72 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός Σαρακατσάνος, εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Ηρακλής Γεωρ. Κυροδήμος.

Ο Ηρακλής Κυροδήμος γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1950 στην Παλαιοστάνη του Σταυρού Λαμίας από Σαρακατσάνους γονείς τον Γεώργιο Κυροδήμο και την Αικατερίνη Μπαχλαβά.

Από μικρός μεγάλωσε με τις αρχές και τις αξίες της Σαρακατσάνικης οικογένειας και βοήθησε τους γονείς του στις κτηνοτροφικές και γεωργικές εργασίες.

Τελειώνοντας το λύκειο πέτυχε την εισαγωγή του στην Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ήταν από τους πρώτους που αγωνίστηκε σκληρά προκειμένου να καθιερωθεί ο παραδοσιακός χορός ως ειδικότητα στο πανεπιστήμιο.

Στην Αθήνα χορεύει στους μεγαλύτερους συλλόγους παραδοσιακού χορού και στη συνέχεια διδάσκει σε αυτούς. Επιστρέφοντας στη Λαμία ξεκινά να διδάσκει παραδοσιακό χορό σε συλλόγους και αργότερα παρουσιάζει λαογραφικές και άλλες εκπομπές για το χορό στην τηλεόραση.

Στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν από τα παιδιά που αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 έλαβε μέρος στην άμυνα ως λοχαγός και οι φαντάροι τον θυμούνται μέχρι σήμερα.

Ο Ηρακλής Κυροδήμος απέκτησε στην πορεία ένα ακόμη πτυχίο αυτό του Φυσικοθεραπευτή. Ασχολήθηκε επίσης με τα συνδικαλιστικά της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και με τα κοινά ως πρόεδρος της Κοινότητας Σταυρού και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λαμιέων. Δραστήριο μέλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας «Ο Κατσαντώνης» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Με την πολυαγαπημένη του σύζυγο Ευτυχία Αρκιτσαίου, δασκάλα από τις Ράχες, απέκτησε δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Γιώργο, που είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, τα οποία ανέθρεψε με τις ηθικές αξίες και το σεβασμό προς την παράδοση και τον πολιτισμό όπως πορεύθηκε κι εκείνος σε όλη του τη ζωή.

Άλλωστε μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του αγωνίζονταν για την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό…

Με πόνο ψυχής ο γιος του και Πρόεδρος του ΔΣ Λαμιέων Γιώργος Κυροδήμος τον αποχαιρετά: «Μια ζωή πατέρα προχωρούσαμε μαζί!!! Σήμερα μας άφησες μόνους!!! Σ ευχαριστούμε πολύ για όλα…. σ αγαπάμε πολύ η μάνα, η Κατερίνα, η Ευτυχούλα μας και εγώ!! Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!! Ήσουν ο πιο σπουδαίος άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου!! Να μας προσεχείς όπως έκανες πάντα!!! Καλή στράτα Σαρακατσάνε μου!!!»

Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή (27/11/2022) στη 1:00’ το μεσημέρι στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Σταυρό Λαμίας.

Από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Καλό Παράδεισο!