Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αντίο στην ιδρύτρια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 16:29 Το αντίο στην ιδρύτρια του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας Λαμίας

Διαβάστε τον επικήδειο για την Αναστασία Κανελάκη.

Σήμερα ξεπροβοδίζουμε για το τελευταίο ταξίδι, την Αναστασία Κανελάκη. Την ιδρύτρια του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Λαμίας.

Η Τασούλα, όπως την φώναζαν, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας του Βασίλη και τη Υπαπαντής Αναστασόπουλου. Υιοθετημένη και μεγαλωμένη από τους Ανδρέα και Μαρία Κανελάκη. Οικογένειες Μικρασιατών προσφύγων του 1922 και οι δύο.

Το 1976, πριν σαράντα έξη χρόνια, επιστρέφει από τις σπουδές της στην Αγγλική φιλολογία και ανοίγει φροντιστήριο ξένων γλωσσών στη Νέα Μαγνησία με τον σύζυγό της Γεώργιο Δρανδάκη. Με προτροπή της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή, ίδρυσαν τότε και τον Πολιτιστικό
και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέας Μαγνησίας. Ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Μικρασιάτες πρόσφυγες της Νέας Μαγνησίας.

Τα παιδιά εκείνης της εποχής έχουν πολλά να θυμούνται από την Αναστασία Κανελάκη. Με φίλη τη Ζωρζ Σαρρή και την Άλκη Ζέη, είχε πολλά να δώσει σε εκείνα τα παιδιά, που σήμερα διανύουν την πέμπτη και έκτη δεκαετία της ζωής τους. Την θυμούνται με αγάπη και την κατευοδώνουν στο μεγάλο ταξίδι.

Στο χώρο του φροντιστηρίου η Τασούλα, λειτούργησε πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του τότε μαθητή της Αρχιμανδρίτη σήμερα, πατρός Χρυσοστόμου Τσουκαλαδέλη. «Εκτός από τα αγγλικά, μας έμαθε να αγαπούμε τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους ποιητές και το σημαντικότερο, να προβληματιζόμαστε και να ονειρευόμαστε έναν κόσμο καλύτερο. Ο πατέρας Χρυσόστομος κρατάει στο αρχείο του φυλλάδιο με τίτλο « Τα παιδιά διαβάζουν και κρίνουν τα βιβλία τους».

Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου σήμερα, είναι εμπλουτισμένη με εκατοντάδες σημαντικά βιβλία (λογοτεχνία, φιλοσοφία, ποίηση, παιδικό βιβλίο ), που μας κληροδότησε.

Μετά από πολύχρονη απουσία η Τασούλα, βρέθηκε και πάλι στη γενέτειρα της , τις ημέρες του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη ζωή της πια είχε καθοριστική παρουσία ο Χριστός, πράγμα που ήταν μεγάλη έκπληξη και χαρά για τον πατέρα Χρυσόστομο Τσουκαλαδέλη. Ο Σύλλογος και η Εκκλησία τις μέρες εκείνες είχε ετοιμάσει εκδηλώσεις με θέατρο, χορούς και τραγούδια προς τιμήν των Αγίων. Η Τασούλα ενθουσιάστηκε με το έργο του. Ιδιαίτερα με την προσπάθεια αφύπνισης, συντήρησης και μεταλαμπάδευσης της Μικρασιατικής Μνήμης. Συγκινημένη που αυτό που έσπειρε πριν πολλά χρόνια υπάρχει και δημιουργεί ακόμα, ήρθε πολύ κοντά με τα νεότερα Διοικητικά Συμβούλια του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Μαγνησίας. Παρακολούθησε επί χρόνια
τις εκδηλώσεις τους και προσέφερε εκ νέου πολλά στο πολιτιστικό τους έργο.

Τα τελευταία χρόνια η υγεία της δεν της επέτρεπε να έρχεται συχνά στη συνοικία.

Σήμερα την αποχαιρετούμε γεμάτοι παραδείγματα, μνήμες και ευγνωμοσύνη.

Τις θερμότερες ευχές, στέλνει στην καλή του αδερφή, στην δική του δασκάλα και φίλη ο πατήρ Χρυσόστομος Τσουκαλαδέλης που σοβαροί λόγοι δεν του επιτρέπουν να είναι σήμερα κοντά μας.

Καλό παράδεισο Αναστασία από όλους μας.

Σε αποχαιρετούν οι μαθητές σου, οι συμπολίτες σου, οι φίλοι σου και τα μέλη το Πολιτιστικού συλλόγου της Νέας Μαγνησίας

Με σεβασμό
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαγνησίας Χρήστος Μακρής