Σπανός: Τρεις νέες Ο.Χ.Ε. για δυτική Στερεά Ελλάδα, Σπερχειό και Βόρεια Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 07:34 Σπανός: Τρεις νέες Ο.Χ.Ε. για δυτική Στερεά Ελλάδα, Σπερχειό και Βόρεια Εύβοια

«Με τα λίγα πετύχαμε πολλά και τώρα έχουμε την πολύ μεγάλη ευθύνη με υπερδιπλάσια χρηματοδότηση να αναπτύξουμε πιο πολλές δράσεις για την κοινωνία και την ανάπτυξη…»…

Την παρουσίαση του νέου προγράμματος: "Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027", αλλά και την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προγράμματος: "ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020", περιλάμβανε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρος Παπαδήμας» στη Λαμία.

Ως εισηγητής των δύο θεμάτων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τον Ασωπό και την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής “Οιδίπους”, αλλά και στη συνέχιση των υφιστάμενων Β.Α.Α. Λαμίας, Χαλκίδας και Λεβαδέων - Θήβας - Αλιάρτου.

Με ιδιαίτερη χαρά όμως ανακοίνωσε τρεις νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για ισάριθμες ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:

1. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

2. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Σπερχειού Ποταμού, με δράσεις: αντιπλημμυρικής θωράκισης, βελτίωσης της άρδευσης, περιβαλλοντικής - φυσιολατρικής - τουριστικής ανάδειξης και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της ευρύτερης παρόχθιας περιοχής.

3. Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση βόρειας Εύβοιας.

Ο κ. Σπανός αναφέρθηκε επίσης «σε εμβληματικές δράσεις που εξελίσσονται ήδη», μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, όπως η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και σε νέες που θα χρηματοδοτηθούν από το “ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2021-2027”, όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, για την οποία εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και σε ότι αφορά την πορεία υλοποίησης του “Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2014-2020”:

- Διαπιστώθηκε η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων και με υπερδέσμευση πόρων κατά 13,79%.

- Αναφέρθηκαν έργα και δράσεις που υλοποιήθηκαν μέσα από το τρέχον πρόγραμμα, όπως το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο ιατρικός εξοπλισμός και το επικουρικό προσωπικό για τα 8 νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, οι δράσεις επιχειρηματικής και κοινωνικής στήριξης, αλλά και πλήθος κρίσιμων δημόσιων υποδομών μεταφορών, αστικών δικτύων και σχολικής στέγης.

Διευκρινίστηκε επίσης, ότι για να καλυφθούν οι υπερδεσμεύσεις του "ΕΠ Στερεά Ελλάδα 2014-2020", θα δεσμευθεί μόλις το 6% του νέου προγράμματος.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός παρουσίασε ακολούθως την αφετηριακή κατανομή του νέου προγράμματος "Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2021-2027", που έχει ως εξής:

  • 54 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικότητα – καινοτομία (υπερδιπλάσιοι πόροι σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο)
  • 180 εκατ. ευρώ για υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, οδική ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό – τουρισμό
  • 76 εκατ. ευρώ για αστική ανάπτυξη και ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις
  • 108 εκατ. ευρώ για δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου, για την καίρια αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών και ευάλωτων συμπολιτών μας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο  Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μίλησε στην κάμερα του LamiaReport:

Δείτε τι είπε:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση