Το «Πρόσβασις» για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 11:32 Το «Πρόσβασις» για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, της καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του "Κοινωνικού Αποκλεισμού". Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας δεν αφορά μόνο στους αγώνες για τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Η σημερινή ημέρα αφορά κυρίως την αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ από τα κοινωνικά τους περιβάλλοντα. Δεν είναι μόνο οι παραλείψεις του κράτους, γύρω από τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα. Είναι και οι κοινωνικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, εμπόδια που προκύπτουν από το στίγμα και τις διακρίσεις, όμως ,όπως όλοι μας, δικαιούνται να μετέχουν ισότιμα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Οι ελλείψεις του κοινωνικού κράτους και οι ελλείψεις ελέγχων για πιστοποίηση και εφαρμογή της νομοθεσίας που κατοχυρώνει την ισοτιμία και την προστασία των ΑΜΕΑ είναι μεγάλες. Η μάχη εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού, η ενταξιακή εκπαίδευση, και η ενταξιακή πολιτική είναι ζητήματα ισονομίας που αφορούν όλους μας.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας εκπαιδευτικών συστημάτων που βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης αποτελεί πλέον διεθνές πρόταγμα. 

Δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση της ευρύτερης κοινότητα σε θέματα σχετικά με αναπηρία, όπως ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, συζήτηση με τα παιδιά, αναφορά στην ιστορία και τους στόχους του Ειδικού Σχολείου, παρακολούθηση  βίντεο και ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών για να κατανοηθεί πλήρως η έννοια της αναπηρίας, της διαφορετικότητας και των ίσων δικαιωμάτων θα βοηθούσαν πολύ το ευρύ κοινό στην κατανόηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που  αφορά: στο δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και την αναγκαιότητα σεβασμού.

Η μάχη εναντίον του κοινωνικού ρατσισμού μας αφορά όλους μας, μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε ίσοι στο δικαίωμα της ζωής.

«Πρόσβασις»
Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Διαταραχών
Βύρωνος 29, 2ος & 4ος όροφος - Λαμία

Αμφίκλεια, Αταλάντη, Καρπενήσι

«Πρόσβασις»
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία- ΚΔΑΠ ΑμεΑ
Λαμία, Μητρ. Δαμασκηνού & Βελουχιώτη

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2231066103, 6932065658

Site: www.prosbasis.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση