Το πρόγραμμα Erasmus+ «TETRIS» εκπαιδεύει για να σταματήσει η έμφυλη βία στον αθλητισμό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 09:48 Το πρόγραμμα Erasmus+ «TETRIS» εκπαιδεύει για να σταματήσει η έμφυλη βία στον αθλητισμό

Από την επιστημονική ομάδα του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…

Η έμφυλη βία στις μέρες μας αποκαλύπτεται όλο και πιο αμείλικτα, καθώς τα θύματα άρχισαν πλέον να σπάνε όλο και περισσότερο το φράγμα του φόβου ή της αδικαιολόγητης ντροπής. Κατάλαβαν ότι οι θύτες είναι αυτοί που πρέπει να φοβούνται και να ντρέπονται. Ο αθλητισμός είναι ένας χώρος πρόσφορος για φαινόμενα τέτοιων παρενοχλήσεων και εξαναγκασμών λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που παίζει το «σώμα».

Δυστυχώς δεν αρκεί μόνο το θάρρος και η ελευθερία να προβούν τα θύματα σε καταγγελίες. Είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλο νομικό πλαίσιο και πολιτική. Για να αξιοποιηθούν αυτά, είναι επίσης απαραίτητο να αναπτυχθεί στους προπονητές και εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής η ολοένα και οξύτερη επίγνωση, αλλά και αντίστοιχες ικανότητες αντιμετώπισης και χειρισμού τέτοιων καταστάσεων. Τα υπαρκτά ή πιθανά θύματα πρέπει επίσης να ενδυναμωθούν ώστε να καταγγέλλουν αποτελεσματικά. Με απλά λόγια, πρέπει να καθιερωθούν πρότυπα «καλών πρακτικών».

Αυτό το σκοπό έχει το πρόγραμμα “TETRIS” (TEacher’s Training to combat gender-based violence In Sports). Συγκεκριμένα, στις 30-11-2022 πραγματοποιήθηκε σχετική παρουσίαση από την επιστημονική ομάδα του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κκ. Πατσιαούρα Α., Μπεκιάρη Α., Κουθούρη Χ., Ζαφειρούδη Α., Λίτσα Μ.και Ρούση Δ. σε 60 φοιτητές.

Παρουσιάστηκαν «καλές πρακτικές», συζητήθηκαν σημεία βελτίωσης και τρόποι αξιοποίησης των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, καθώς και της πρακτικής εμπειρίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζεται γενικά από τη συμμετοχή 3 χωρών (Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανταλλαγής ποικίλων απόψεων και στοιχείων. Οι φοιτητές εκδήλωσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους στα πλαίσια αυτής της διεθνούς ανταλλαγής γνώσης και της συζήτησης του κρίσιμου ζητήματος της εξυγίανσης του αθλητισμού από την έμφυλη βία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση