Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Δεν τελειώσαμε ακόμη με τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 07:57 Φθιώτιδα: Δεν τελειώσαμε ακόμη με τον κορωνοϊό

Δεκάδες οι θάνατοι μέσα στο Φθινόπωρο αν και μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Τι δείχνουν τα στοιχεία…

Δεν έχουμε ξεμπλέξει ακόμη από τον κορωνοϊό, όσο και αν δεν υπάρχουν μέτρα πλην των μασκών που βλέπουμε σε ορισμένα σημεία εξυπηρέτησης κοινού.

Η Φθιώτιδα στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, ήταν από τις περιφερειακές ενότητες που κατέγραψαν μείωση, ωστόσο τα 491 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (ISO 48/2022 από 28/11-4/12) δεν είναι λίγα.

Επιδημιολογικά η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με όσα ζήσαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού μπορεί να μεταδίδονται πιο εύκολα, ευτυχώς όμως δεν προκαλούν την ίδια θνησιμότητα. Οφείλουμε ωστόσο να τονίσουμε, ότι η covid-19 παραμένει πολύ επικίνδυνη για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και δυστυχώς άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν κι εκείνα πρόβλημα με άλλες ασθένειες που συνοδεύουν τα χρόνια τους. Άρα ο κίνδυνος παραμένει πάντα δίπλα μας!

Κάνοντας μια πρώτη σύγκριση με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του LamiaReport του περασμένου μήνα, οι ασθενείς covid μειώθηκαν στο Νοσοκομείο Λαμίας στους 12 με διάμεση ηλικία τα 84 έτη, ενώ στη ΜΕΘ Κορωνοϊού νοσηλεύεται ένας (1) ασθενής 60 ετών. Μέσα στο Νοέμβριο το Πέτρινο είχε νοσηλεύσει μέχρι 33 άτομα και στη ΜΕΘ είχαμε ακόμη και 5 ασθενείς με κορωνοϊό!

Ήδη στα Νοσοκομεία όλης της χώρας εφαρμόζεται η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για νοσηλεία των ατόμων με covid στις κλινικές που «απαιτεί» η κύρια νόσος. Έτσι τρεις ακόμη (3) ασθενείς νοσηλεύονται σε Χειρουργική και Ουρολογική του ΓΝ Λαμίας, καθώς η covid-19 δεν είναι ο βασικός λόγος της νοσηλείας τους.

Αυτό θα οδηγήσει πιστεύουμε σε καλύτερες νοσηλευτικές υπηρεσίες στους ασθενείς για τις άλλες παθήσεις τους και σε αποσυμφόρηση των Κλινικών Covid που θα αντιμετωπίζουν μόνο σοβαρά περιστατικά εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι θάνατοι

Δυστυχώς μέσα στο Νοέμβριο σημειώθηκαν και θάνατοι. Καταγράφοντας τα στοιχεία του Νοσοκομείου Λαμίας, 11 ασθενείς ηλικίας από 67 έως 90 ετών (διάμεση ηλικία τα 82 έτη) δεν τα κατάφεραν. Πρόκειται για 4 άνδρες και 7 γυναίκες εκ των οποίων οι 7 ήταν από τη Φθιώτιδα (οι άλλες τέσσερις απώλειες ήταν από Φωκίδα, Ευρυτανία, Εύβοια και Αττική).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία μέσα στο Φθινόπωρο (από 2/9/22), η Φθιώτιδα θρήνησε το χαμό 37 ατόμων., ενώ δύο (2) ακόμη άτομα ηλικίας 81 και 90 ετών πέθαναν τις πρώτες 7 ημέρες του Δεκεμβρίου. Διάμεση ηλικία είναι τα 85 έτη, 20 άνδρες και 17 γυναίκες.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οι θάνατοι στη Φθιώτιδα ήταν 65, ενώ τα μεγάλο κακό της μετάλλαξης «δέλτα» μόλις είχε ξεκινήσει. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 82 έτη, 41 άνδρες και 24 γυναίκες.

 Μέσα στο Δεκέμβρη του 2021 ακολούθησαν ακόμη 64 θάνατοι, που είναι και ο χειρότερος αριθμός μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια πανδημίας!!