Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοιτητές από τη Λαμία στη 2η θέση Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτομίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 09:14 Φοιτητές από τη Λαμία στη 2η θέση Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού καινοτομίας

Η ομάδα Innotech του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασαν την έξυπνη συσκευή Warmly, που βοηθά τις γυναίκες να ανακουφιστούν από τους πόνους της περιόδου….

Με μία πολύ σημαντική διάκριση, επέστρεψε από τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτομίας ΕΙΤ Healthi-Days 2022 η ομάδα Innotech του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε 24-25 Νοεμβρίου στη Βιέννη της Αυστρίας, κατέλαβε την 2η θέση μεταξύ πολλών άλλων ομάδων από κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Η ομάδα Innotech με τους Ηλιάνα Πλάτωνα, Γρηγόρη Καρυπίδη και Αγαθάγγελο Παπαδόπουλο, φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία, είχε κατακτήσει την 1η θέση στον εθνικό Διαγωνισμό i-Days και έτσι πήρε το εισιτήριο για τη Βιέννη όπου βρέθηκαν και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές ομάδες οι οποίες κατέλαβαν την 1η θέση στα αντίστοιχα εθνικά i-days των χωρών τους.

«Παρουσιάσαμε τη Femtech λύση της Warmly, μια έξυπνη συσκευή για μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροια και κατέκτησε τη 2η θέση, λαμβάνοντας ως βραβείο 1.500 ευρώ για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EITHealth, ώστε να αναπτύξει το καινοτόμο της προϊόν, αλλά και πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης», λέει στο LamiaReport η Ηλιάνα Πλάτωνα.

Τι είναι το Warmly

«Το Warmly είναι μια έξυπνη θερμαινόμενη συσκευή που βοηθά τις γυναίκες να ανακουφιστούν από τους πόνους της περιόδου», μας εξηγεί η φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και μας περιγράφει γιατί διαφέρει από τις άλλες συσκευές. «Αυτό που την κάνει να διαφέρει από παρόμοιες συσκευές είναι η ιδιότητα της να κάνει καταμέτρηση δεδομένων με χρήση αισθητήρων (θερμοκρασία του σώματος, καρδιακοί παλμοί κ.ά.), τα οποία αποθηκεύονται αυτόματα στην εφαρμογή που συνδέεται με το smartphone κάθε ατόμου. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε τόσο τις γυναίκες να έχουν καλύτερη γνώση του εμμηνορυσιακού τους κύκλου και της σωματικής τους υγείας όσο και γιατρούς ή ερευνητές που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τέτοια δεδομένα για περαιτέρω έρευνα στην γυναικεία υγεία κι ευεξία».

Μέντορες της ομάδας είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Σταμπουλής, Αθανάσιος Κακαρούντας, Χαράλαμπος Καρανίκας και από το ΕΚΤ η Βαρβάρα Βασιλάκη και ο Γιώργος Μέγας.

«Για 5η χρονιά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) διοργάνωσε τις Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2022», δηλώνει στο LamiaReport ο Χαράλαμπος Καρανίκας που μαζί με τους συναδέλφους του στέκεται δίπλα στους νέους επιστήμονες.

«Στις ελληνικές Ημέρες Καινοτομίας ομάδα ειδικών συμβούλων και μεντόρων από το ΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, την ‘’Ένωση Ασθενών Ελλάδος’’ και το δίκτυο ενδυνάμωσης ΑμεΑ ‘’Humane’’ και την εταιρεία Omgyno, στήριξε τις ελληνικές ομάδες στην ανάπτυξη των ιδεών/λύσεών τους και παρείχε εξειδικευμένη και στοχευμένη καθοδήγηση», συμπληρώνει ο κ. Καρανίκας.

«Η ομάδα Innotech υποστηρίζεται από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σκοπός της ΜΟΚΕ είναι η υποστήριξη δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και ωρίμανσης για την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», σημειώνει τέλος στο LamiaReport ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θάνος Κακαρούντας μέλος της ΜΟΚΕ και της Επιστημονικής Επιτροπής.

Στη Λαμία η νέα δομή της ΜΟΚΕ λειτουργεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.