Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαράγγι Ασωπού: Απολαμβάνοντας το μεγαλείο της φύσης στην Οίτη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 10:11 Φαράγγι Ασωπού: Απολαμβάνοντας το μεγαλείο της φύσης στην Οίτη

Εικόνες που πραγματικά μαγεύουν - Δείτε τις φωτογραφίες.

Όσες φορές κι αν παρατηρήσει κανείς τη φύση, συνειδητοποιεί ότι η ομορφιά και το μεγαλείο της είναι ανυπέρβλητα. Κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιος επισκεπτόμενος το φαράγγι του Ασωπού στην Οίτη, ένα μέρος πραγματικά μαγικό, που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιον αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένο πίνακα ζωγραφικής.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του, μάλιστα, το Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων, με μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία -εκτός, φυσικά, από τις υπέροχες εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Το φαράγγι -ένα μοναδικό τοπίο, όπου η πρωταγωνίστρια φύση κλέβει στην κυριολεξία τις εντυπώσεις- οδηγεί στα νερά της Ανατολικής Οίτης και το Σπερχειό ποταμό, ενώ μέσω του τελευταίου φτάνει μέχρι το Μαλιακό κόλπο, δημιουργώντας έναν τεράστιας σημασίας οικότοπο.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του φαραγγιού, εκείνη που ξεκινάει κάτω από την τεράστια σε ύψος γέφυρα της Παπαδιάς και καταλήγει στη γέφυρα του Ασωπού, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος του φαραγγιού.

Φαράγγι Ασωπού: Ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο

Το επιβλητικό τοπίο κατά μήκος της διαδρομής με τις πανύψηλες και κάθετες βουνοπλαγιές της Οίτης και του Καλλιδρόμου, γεμάτο με ιτιές, πλατάνια, πουρνάρια, δρυς αλλά και ρίγανη, μέντες και πολλά άλλα λουλούδια σε συνδυασμό με τα νερά του Ασωπού που συντροφεύουν τον περιπατητή, μαγεύει τον επισκέπτη, ενώ οι διάφορες στοές και γέφυρες διάσπαρτες μέσα στο άγριο τοπίο της περιοχής κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Από τα πιο διάσημα σημεία του φαραγγιού το περίφημο Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ο αιώνα, όταν κατασκευάστηκε και η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας- Λιανοκλαδίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά υλικών και εργατών που πραγματοποιούνταν με τα ζώα -γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Σιδηροδρόμων.

Το φαράγγι είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα, καθώς στην έξοδό του, στις παρυφές της Οίτης και του Καλλιδρόμου βρισκόταν η αρχαία Ηράκλεια, μία από τις πέντε πόλεις του βασιλείου του Αχιλλέα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε την ανάγκη να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στη φύση, θυμηθείτε το φαράγγι του Ασωπού και τις μοναδικές εικόνες που προσφέρει στον επισκέπτη του.