Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρός: Αρκετά χιόνια στη Φθιώτιδα - Πότε θα χιονίσει στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 12:06 Καιρός: Αρκετά χιόνια στη Φθιώτιδα - Πότε θα χιονίσει στη Λαμία

Ανατολική Στερεά, Εύβοια Βοιωτία και Αττική στο επίκεντρο της κακοκαιρίας…

Ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα εγκατασταθούν στη χώρα μας από την Κυριακή και ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα προκαλώντας σημαντική επιδείνωση του καιρού με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, Βοιωτία, Αττική καθώς και στην Φθιώτιδα.

Ο συνεργάτης του LamiaReport Κώστας Λούτας, εφιστά την προσοχή σε όσους χρειαστεί να μετακινηθούν το επόμενο διάστημα στην εθνική οδό και πιο συγκεκριμένα, από Θήβα έως Αφίδνες, όπου θα πέσουν και τα περισσότερα χιόνια και φυσικά στην κεντρική Εύβοια. Τα προγνωστικά μοντέλα θέλουν επίσης ισχυρό παγετό στις περιοχές που θα χιονίσει αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί. Οι συγκεκριμένες συνθήκες ενδέχεται να επιτρέψουν να πέσει και σε δεύτερο χρόνο «πεδινό χιόνι».

Γενική πρόγνωση

Την ΚΥΡΙΑΚΗ στο επίκεντρο του χιονιά αναμένεται να βρεθεί η Εύβοια, η Βοιωτία και η βόρεια Αττική, με το προβλεπόμενο μάλιστα ύψος χιονιού στα ορεινά τμήματα της κεντρικής Εύβοιας να φτάνει το μισό μέτρο! Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, αξιόλογα ύψη χιονιού θα πέσουν στο εθνικό οδικό δίκτυο από το ύψος της Θήβας έως και τις Αφίδνες (10-20cm), συνεπώς οι οδηγοί που θα κινηθούν στο τμήμα αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να είναι οπωσδήποτε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Αττική ο χιονιάς θα κάνει την επέλαση του από τις πρωινές κιόλας ώρες της Κυριακής στα βόρεια του νομού με χιονομπόρες κατά περιόδους και χιονόνερο στα νοτιότερα τμήματα. Το βράδυ θα το γυρίσει σε χιόνι και στα νότια προάστια. Στη διάρκεια της νύχτας έως τα ξημερώματα της Δευτέρας αναμένεται ελαφριά χιονόστρωση στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια (1-5cm). Στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου η συνολική χιονόστρωση εκτιμάται στα 5-10cm και στη βόρεια - ανατολική Αττική γύρω στα 10-20cm.

Γενικά όλη την ερχόμενη εβδομάδα (6-10 Φεβρουαρίου) το κρύο αναμένεται τσουχτερό με τον παγετό στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί να είναι κατά τόπους ισχυρός, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται κατά περιόδους σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και κυρίως στην Εύβοια.

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει την εκτιμώμενη συνολική χιονόστρωση (cm χιονιού) έως το πέρας της κακοκαιρίας από το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης (ECMWF).

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Η επέλαση του πολικού ψύχους στην Φθιώτιδα θα ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου με τα χιόνια να κατεβαίνουν πρόσκαιρα έως τα 500μ. Ο χιονιάς θα κορυφωθεί την Κυριακή από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, με τα χιόνια να φτάνουν ως τα παραθαλάσσια τμήματα. Πρόσκαιρη χιονόπτωση θα δει και η πόλη της Λαμίας το μεσημέρι της Κυριακής.

Πιο αναλυτικά:

Το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά. Αργά το βράδυ θα χιονίσει πρόσκαιρα έως τα 500μ.Οι άνεμοι θα πνέουν ΔΒΔ 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-12c.

Την Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα. Πρόσκαιρη χιονόπτωση θα σημειωθεί και στην Λαμία τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμανθεί από -2 έως +2c.

Τη Δευτέρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3-4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως +2c.