Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Λαμίας: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 08:03 Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Λαμίας: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Για να μην πούμε το νερό… νεράκι!

Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά, ζητεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Λαμίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:  

«Λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής, η κυβέρνηση,

παρά τη Συνταγματική απαγόρευση για την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού,

παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το νερό δεν είναι εμπορικό αγαθό και δεν περιλαμβάνεται στους τομείς παραχώρησης,

παρά την αντίθεση της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ, όλων δηλαδή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζουν,

Εν μέσω του Εθνικού πένθους που μας πληγώνει όλους, και κυριαρχεί στην επικαιρότητα, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας επιχειρεί με την τροποποίηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να ανοίξει την «Κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση νερού με την είσοδο ιδιωτών παρόχων και να μετατρέψει (μεταρρυθμίσει όπως αρέσκονται να λένε) το κοινωνικό αγαθό του νερού σε εμπορικό προϊόν.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που επιβλήθηκαν, της έλλειψης συντήρησης των εγκαταστάσεων, της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα σχεδόν το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση στο κράτος και στους δήμους.

Η κυβέρνηση όπως και με τους σιδηροδρόμους έτσι και με το νερό ακολουθεί απαξιωτική πολιτική που οδηγεί τις ΔΕΥΑ σε κατάρρευση, με συνέπεια την είσοδο ιδιωτών παρόχων στο νερό και τα υγρά απόβλητα.

Κωφεύει στα αιτήματα της ΕΔΕΥΑ και των ΔΕΥΑ για τις ελάχιστες αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και στελεχιακού δυναμικού, αφήνοντας τις ΔΕΥΑ που καταρρέουν από την μεγάλη μείωση του προσωπικού,

Κωφεύει στο αίτημα εφαρμογής ειδικού μειωμένου τιμολόγιου στην ηλεκτρική ενέργεια οδηγώντας τις ΔΕΥΑ σε οικονομική κατάρρευση ή σε μεγάλες αυξήσεις του τιμολόγιου,

Όλα γνωστά και χιλιοειπωμένα παντού : Υπουργεία, ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΕΕ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι:

Το κοινωνικό αγαθό του νερού που αποτελεί πηγή ζωής να μετατραπεί σε εμπόρευμα και να παρέχεται με καθαρά οικονομικούς – κερδοσκοπικούς όρους σε υψηλές τιμές πέραν των τιμών ανταποδοτικότητας, σε βάρος όλων μας.

Οι ΔΕΥΑ στάθηκαν δίπλα στις τοπικές κοινωνίες στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, σήκωσαν το βάρος της συνένωσης των δήμων και βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες στα νέα εδαφικά όρια των ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ Δήμων όπως και στο Δήμο μας.

ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους, τους υποψηφίους για την κεντρική πολιτική σκηνή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α ́ και Β ́ βαθμού καθώς και τους μαζικούς φορείς (σύλλογοι, σωματεία κ.λπ.) να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ - ΝΕΡΑΚΙ»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση