Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά Ιατρών & Επαγγελματιών Υγείας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 17:44 Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά Ιατρών & Επαγγελματιών Υγείας

Διαβάστε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας με αφορμή τη 12η Μαρτίου Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας.

«Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο, που απασχολεί τα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην καθιέρωση της 12ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα και τον χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της καριέρας του. Επικαλούμενος τα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης 253 διεθνών μελετών, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την πανδημία (2019), ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας αναφέρει ότι έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας το τελευταίο έτος. Η πιο συχνή μη σωματική βία είναι η λεκτική (58%) και ακολουθούν οι απειλές (33%) και η σεξουαλική παρενόχληση (12%).

Με το φλέγον και χρονίζον Θέμα της βίας κατά των ιατρών ασχολήθηκαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων σε σύνοδό τους. Η Σύνοδος των προέδρων αποφάσισε τη κατάθεση των εξής προτάσεων:

1. Κύριο στόχο αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).

2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.

3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.

4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.

5. Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.

6. Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο Θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και Θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.

Επίσης, ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας είναι η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας. Η ίδρυση και λειτουργία παρατηρητήριου περιστατικών βίας έχει τεθεί επιτακτικά σε όλα τα ψηφίσματα των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι υπηρεσίες αυτές Θα περιλαμβάνονται στο οργανόγραμμα και Θα στελεχώνονται με προσωπικό καταγραφής, κοινωνικό λειτουργό, ψυχίατρο και νομικό. Η λειτουργία τους Θα βασίζεται σε λεπτομερή κανονισμό διαχείρισης των περιστατικών βίας και καθιέρωση σχετικών πρωτοκόλλων. Η διασφάλιση νομοθετικού πλαισίου και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και διερεύνησης τέτοιων φαινομένων Θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στις εργασιακές συνθήκες, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας αλλά και αποτρεπτικά σε φαινόμενα βίας λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής απέναντι σε όσους επιλέγουν να ασκούν τέτοιες πρακτικές.

Περιστατικά βίας κατά των ιατρών αλλά και των επαγγελματιών υγείας έχουν καταγραφεί και στην περιοχή μας. Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Οι ιατροί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εργάζονται και να επιτελούν το λειτούργημα τους σε χώρο που εξασφαλίζεται η ασφάλειά τους και η σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα, ειδικά σε χώρους όπως τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται και ταλανίζεται από υποστελέχωση και έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, επιπλέον της έλλειψης έμψυχου δυναμικού. Οι προτάσεις της συνόδου των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Η αυτοδικία και η άσκηση βίας είναι πράξεις που δεν αρμόζουν σε καμία πολιτισμένη κοινωνία, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας. Θεωρούμε υποχρέωση της πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να εξαλειφθούν ανάλογα φαινόμενα και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας να έχουν την προστασία που δικαιούνται.