Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρός: Χιόνια, βροχές και καταιγίδες για λίγο ακόμη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 09:38 Καιρός: Χιόνια, βροχές και καταιγίδες για λίγο ακόμη

Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 3…

Δεν μας εγκατέλειψε τόσο γρήγορα ο χειμώνας όσοι βιάστηκαν να βγάλουν τέτια συμπεράσματα από τις καλές ημέρες του Μαρτίου, ο οοίος είναι ο μήνας που διατηρεί την ιδιότητα του… παλουκοκαύτη.

Δορυφορικές εκτιμήσεις βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και καταγραφές μετεωρολογικών σταθμών από την υπηρεσία METENOW του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr αποτυπώνουν την κατανομή των φαινομένων που επηρεάζουν κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας το πρωί της Παρασκευής 17/03.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Στο υπόλοιπο της ημέρας και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/03 κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να είναι τοπικά έντονες και να έχουν διάρκεια. Στο Νότιο Αιγαίο αναμένονται και τοπικές καταιγίδες που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Ωστόσο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από τα βόρεια προς τα νότια, αλλά θα διατηρηθούν στα νότια νησιωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις δορυφορικές απεικονίσεις τα σημαντικότερα ποσοστά εντοπίζονται και πάλι στην Κεντρική Ελλάδα (!) και στους ορεινούς όγκους της Οίτης, Γκιώνας και του Παρνασσού, ενώ σημαντικές χιονοπτώσεις μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής συγκεντρώνουν Βελούχι και Όθρυς με τα χιόνια να φτάνουν στα όρια των ημιορεινών περιοχών.