Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημερήσια εξόρμηση από τον Όμιλο Φίλων Δάσους στο "γαλατικό χωριό" τις Σταγιάτες (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 14:05 Ημερήσια εξόρμηση από τον Όμιλο Φίλων Δάσους στο "γαλατικό χωριό" τις Σταγιάτες (ΦΩΤΟ)

Στους πρόποδες του Πηλίου.

Ο προορισμός μας αυτή την φορά, το Πήλιο, στους πρόποδές του ανακαλύψαμε τις Σταγιάτες, ένα χωριό μέσα στο πράσινο, τα γάργαρα νερά, με όμορφη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Στη γραφική πλατεία του χωριού μας υποδέχθηκαν μέλη την Κίνηση Πολιτών «Σταγιάτες – Ελεύθερα Νερά» και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Κρύα Βρύση".

Ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος μέλος της κίνησης, μας ενημέρωσε για τον αγώνα των κατοίκων με την Δημοτική Αρχή του Βόλου. Αγώνας για υπεράσπιση της ελεύθερης πρόσβασης στο νερό τους , αλλά και για τα δύο κοινοτικά κτίρια που παραμένουν κλειστά από το ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ από το καλοκαίρι του 2020. Μας μίλησαν με πολύ αγάπη για τόπο τους, τους ανθρώπους του και τις δραστηριότητές τους, μας φίλεψαν και αρχίσαμε την ξενάγηση σε καλντερίμια και σε μονοπάτια περιμετρικά του χωριού και καταλήξαμε στην Κρύα Βρύση, την πηγή του χωριού.

Υπεροχή διαδρομή, υπέροχοι άνθρωποι που αγαπούν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Γευτήκαμε υπέροχες τοπικές νοστιμιές στο κατάστημα της πλατείας με ηλιόλουστο Ανοιξιάτικο καιρό που η φύση σε μαγεύει.

Αναχωρήσαμε το απόγευμα για το Βόλο, επισκεφθήκαμε το "Εντομολογικό Μουσείο" που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων που περιλαμβάνει 100.000 έντομα διαφόρων τάξεωνκυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 35.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά. Εκεί μας περίμενε ο Dr Αθανάσιος Κουτρούμπας, με καταγωγή από την περιοχή μας. Ένας γνώστης της εντομολογίας που αγάπησε και αφιερώθηκε στην επιστήμη του αλλά και χαρισματικός ξεναγούς που δεν χορταίναμε να τον ακούμε άσο μας μυούσε στον θαυμαστό μικρόκοσμο των εντόμων. Καθόλου απίθανο από αυτά που ακούσαμε να είναι τα έντομα η "τροφή του μέλλοντος!!!!

Το καφεδάκι στην παραλιακή ζώνη του Βόλου μας χαλάρωσε πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής και σχεδιάσουμε μαζί τις νέες εξορμήσεις μας. Πεζοπορίες στην περιοχή μας και εξορμήσεις σε όμορφες "ψαγμένες γωνιές" της χώρας μας .

Σας ευχαριστούμε όλους για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ του ΔΑΣΟΥΣ 30 χρόνια τώρα, εσείς είστε η δύναμη και η φωνή μας για ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον, έναν καλύτερο κόσμο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Δείτε φωτογραφίες: