Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υλοποίηση Προγράμματος Erasmus+ από το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας στη Βαρκελώνη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 12:34 Υλοποίηση Προγράμματος Erasmus+ από το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας στη Βαρκελώνη

Συμμετείχαν 16 μαθητές από τον τομέα Γεωπονίας και 4 εκπαιδευτικοί…

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μετακίνηση που πραγματοποίησε το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ1 –Μαθησιακή Κινητικότητα ΚΑ1 , στην Ισπανία από 5-2-2023 έως 18-2-2023 .

Στο πρόγραμμα «ERASMUS+, Τομέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ERASMUS+2021-2027» με κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA122-VET-000079757 και τίτλο: «Τεχνογνωσία γεωργικών επιχειρήσεων κάθετης ολοκλήρωσης με εξειδίκευση στα έξυπνα λειτουργικά τρόφιμα», συμμετείχαν 16 μαθητές από τον τομέα Γεωπονίας και 4 εκπαιδευτικοί. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην πόλη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στις σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες, οι οποίες παράγουν καινοτόμα προϊόντα στην Καταλονία και διδάχθηκαν τεχνολογίες έξυπνων - λειτουργικών τροφίμων. Η κατάρτιση αφορούσε στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των γεωργικών βιομηχανιών. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για την προμήθεια των πρώτων υλών, την παραγωγική διαδικασία, τη διάθεση και προώθηση των προϊόντων, καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Επιπλέον, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα αειφορίας, πολυπολιτισμικότητας, δικτύωσης και συμπερίληψης, έννοιες  που συνιστούν τις  βασικές αρχές του Εrasmus+. Τα κύρια προϊόντα, τα οποία παράγονται στην Καταλονία και παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευόμενους  ήταν ο οίνος ΠΟΠ (περιοχή VilaFrancadePenedes), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, σοκολατούχο γάλα, παγωτό) και τα αλλαντικά (τοπικό προϊόν Jamon, fuet, κλπ). Η θεωρητική εκπαίδευση έγινε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού οργανισμού moveu, ενώ οι τεχνικές επισκέψεις και η πρακτική άσκηση έγιναν στις γεωργικές επιχειρήσεις της περιοχής, από 5/2/23 έως 18/2/23.

Εξίσου σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσαν και οι επισκέψεις των μαθητών στα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, την Σαγκράδα Φαμίλια, τα κτήρια του Γκαουντί, το Εθνικό Μουσείο, το Ενυδρείο, το πάρκο Guell και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Τεχνολογίας.