Πανηγυρική επαλήθευση - επιβεβαίωση - δικαίωση!!!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 12:30 Πανηγυρική επαλήθευση - επιβεβαίωση - δικαίωση!!!
Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν στις μέρες μας οι ειδήσεις είναι τόσο μεγάλη, ιλιγγιώδης σχεδόν, ώστε ακόμη και οι ηχηρότερες και εκθαμβωτικές είναι πλέον εφήμερες. Ο κρότος και η λάμψη τους διαρκούν ελάχιστα. Η καθημερινότητα "σηκώνει" πολύ ψηλά έως την "κορυφή της ατζέντας" της επικαιρότητας θέματα που πολύ γρήγορα βυθίζονται και χάνονται στην αφάνεια της λήθης. Μέσα σ' αυτήν τη δίνη στροβιλιζόμαστε όλοι μας και, υπό την πίεση των ποικίλων καθημερινών προβλημάτων, εστιάζουμε στο τρέχον ξεχνώντας ή παραβλέποντας σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν μόλις λίγο καιρό πριν και θα έπρεπε να εξακολουθούν να κρατούν το ενδιαφέρον μας.
 
Ανάμεσά τους, ως εκπαιδευτικός, θα ξεχώριζα τα θέματα παιδείας και, ειδικότερα, το παράδειγμα προς μίμηση εκείνων των νέων παιδιών που πέρασαν με επιτυχία το στάδιο των πανελλαδικών εξετάσεων και σήμερα είναι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ως φροντιστής, δικαιούμαι να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία και αρμόδιος είμαι να μιλήσω για τα παιδιά που έζησα από πολύ κοντά και μοιράστηκα τον αγώνα και την αγωνία τους.. Μιλώ για τα παιδιά που πέρασαν από το φροντιστήριο ΚΛΑΣΣΙΚΟ.
 
Όλοι μαζί από την πρώτη στιγμή στο ξεκίνημα πιστέψαμε σε ένα όνειρο. Η πίστη αυτή διατηρήθηκε αταλάντευτη σε όλη τη διάρκεια της πορείας προς την επιτυχία.
 
Η πορεία αυτή, βέβαια, δεν ήταν χωρίς δυσκολίες και αντιξοότητες• αντίθετα, μάλιστα, πέρασε από ποικίλα στάδια και διακυμάνσεις. Η ψυχολογία των παιδιών δοκιμάστηκε σκληρά• είναι διαχρονικά γνωστό, άλλωστε, ότι τη φλόγα του αρχικού ενθουσιασμού ενός νέου πολύ εύκολα μπορούν να διαδεχθούν η απώλεια της υπομονής, η κόπωση, η ελαφρότητα, η βαριά νωθρότητα. Και αντίστροφα, κάποιες φορές, συμβαίνει η πλήρης μεταστροφή και στη θέση της αδράνειας έρχεται ξαφνικά η θέληση και το πείσμα. Συχνά, λοιπόν, ο υποψήφιος βρίσκεται να αγωνίζεται έχοντας μόνο του αντίπαλο τον "κακό εαυτό" του.
 
Έτσι και σε αυτήν τη μάχη των εξετάσεων αναδείχθηκε όλη η γκάμα των χαρακτήρων: κοντά σε εκείνες τις προσωπικότητες από γρανίτη, που έδωσαν τον αγώνα τους με αμείωτο ζήλο, σταθερό ρυθμό και ακλόνητη ψυχολογία, υπήρξαν και άλλοι, οι κάπως πιο ευάλωτοι. Ήρθαν στιγμές που αυτοί μπροστά στα βουνά των δυσκολιών που ορθώνονταν μπροστά τους απογοητεύτηκαν, λιποψύχησαν, λύγισαν και έπεσαν• βρήκαν όμως τη δύναμη και το κουράγιο και σηκώθηκαν, άντεξαν, πάλεψαν και νίκησαν! Και εμείς οι δάσκαλοί τους όλες αυτές τις στιγμές σταθήκαμε δίπλα τους: από τη μια διδάσκοντας τη γνώση με την απαιτούμενη εγκυρότητα και υπευθυνότητα και από την άλλη δουλεύοντας, με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς, πάνω στις "λεπτές χορδές" της ευαίσθητης και ευμετάβολης εφηβικής ψυχολογίας...
 
Το όνειρο, όμως, που υπήρχε από την αρχή δεν έσβησε και η πίστη σε αυτό όπλισε τα παιδιά με το σθένος να συνεχίσουν και, όταν έφτασαν εκείνες οι κρίσιμες μέρες των εξετάσεων, αξιοποίησαν στο μέγιστο και έπακρο τις δυνατότητες και δυνάμεις τους δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και, σήμερα πια που δικαιώθηκαν, το όνειρο εκείνο έχει πάρει σάρκα και οστά και το βλέπουν μπροστά τους ως ζωντανή πραγματικότητα!
 
Τέτοιες μοναδικές, "μαγικές" θα έλεγα, στιγμές συνθέτουν το κράμα ή, αν θέλετε, το έντονο "κοντράστ" των συναισθημάτων που γεμίζουν όχι μόνο τη ζωή ενός τελειόφοιτου μαθητή αλλά και την καθημερινότητα ενός φροντιστή.
 
Η πρώτη ικανοποίηση, ανάμεικτη βεβαίως με ποικίλα συναισθήματα, ήρθε τη μέρα που έγιναν γνωστές οι βαθμολογίες, τον Ιούνιο. Τότε που, σε δημοσίευσή μας στο LamiaReport, δηλώναμε ότι "ξεχωρίσαμε και στα δύσκολα"! Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών άρχισε μια άλλη σκληρή δοκιμασία για πολλούς υποψηφίους, όταν έπρεπε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές και πόλεις προτίμησής τους, δίνοντας απαντήσεις σε κρίσιμα και αγωνιώδη διλήμματα.
 

Από την πλευρά μας, εκτιμήσαμε εξαρχής ότι αφενός οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού (αρκεί κανείς να φέρει στη μνήμη του την αναστάτωση και αβεβαιότητα από τις αιφνίδιες εξελίξεις στη λειτουργία των τραπεζών) και αφετέρου ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες και οι ιδιαίτερες παράμετροι των εξετάσεων του 2015 θα δημιουργούσαν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για την τελική διαμόρφωση του "ασανσέρ" των βάσεων, και αυτό επισημάναμε στους μαθητές μας και στους γονείς τους κατά τις διεξοδικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της κατάθεσης των μηχανογραφικών τους. Αντίθετα από πολλές άλλες περί του αντιθέτου προβλέψεις, οι εκτιμήσεις μας για την άνοδο ή πτώση των βάσεων σε "κομβικές", μάλιστα, Σχολές και οι συστάσεις μας προς τα παιδιά να δηλώσουν ή να αποκλείσουν συγκεκριμένες επιλογές αποδείχθηκαν πέρα ως πέρα αληθινές και ορθές και σήμερα πια, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι.

Γι' αυτό μπορούμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, να μιλήσουμε για πανηγυρική επαλήθευση-επιβεβαίωση-δικαίωση!

Τα παιδιά δε διδάχθηκαν από μας μόνο τα σχολικά μαθήματα και την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών• διδάχθηκαν τη δύναμη της θέλησης και την αξία που έχει να θέτουν στόχους, να πιστεύουν σ' αυτούς, να εργάζονται και να αγωνίζονται για να τους πετύχουν, έστω και αν αυτό απαιτεί μόχθο και θυσίες πρόσκαιρες• αξίες, δηλαδή, χρήσιμες και για τη μετέπειτα ζωή τους: όταν θα φύγουν από τα πανεπιστημιακά έδρανα, θα αποκτήσουν πτυχία, τίτλους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς, όταν θα βγουν στον επαγγελματικό στίβο και θα σταδιοδρομήσουν, αλλά δε θα μας έχουν ξεχάσει και θα κρατούν στη συνείδησή τους δικαιωμένους τους παλιούς καθηγητές-δασκάλους τους. Το απόλυτο κριτήριο που αποδεικνύει, σε βάθος χρόνου, αν ο δάσκαλος πέτυχε πραγματικά στο ρόλο και στο έργο του!

Γι' αυτό θεωρούμε πως τα παιδιά μας, τελικά, διδάχθηκαν μαθήματα ζωής και αυτό είναι που μας χαροποιεί περισσότερο και μας κάνει να νιώθουμε διπλά υπερήφανοι!!

Το παράδειγμά τους ας εμπνέει και τους επόμενους υποψηφίους, που βρίσκονται στην ίδια θέση και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, υπενθυμίζοντάς τους ότι αξίζει να επιχειρήσουν ένα τέτοιο ταξίδι προς την "Ιθάκη", για να θυμηθούμε τους στίχους του ποιητή, αφού αυτό που θα τους μείνει στο τέλος, φτάνοντας στον ποθητό προορισμό, είναι η ασύγκριτη αίσθηση της δικαιοσύνης παραμερίζοντας τις μνήμες από τους όποιους "Λαιστρυγόνες" και "Κύκλωπες", συνάντησαν προηγουμένως στη διαδρομή!

Ένα μεγάλο "μπράβο" σε αυτούς που πέρασαν και καλή συνέχεια στους φετινούς υποψηφίους που έχουν ξεκινήσει το δικό τους αγώνα!!!

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά τους επιτυχόντες μαθητές μας του 2015:

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ & ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
                            "ΚΛΑΣΣΙΚΟ"

Παναγιώτης Κουτκιάς – κλασσικός φιλόλογος
Αγίου Νικολάου 4 - Λαμία 
Τηλ. & fax 22310 52119.

www.frontistirio-klassiko.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση