Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων - Μεταμοσχεύσεις: «Εσύ πόσες ζωές θα θελες να ζήσεις;…»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 07:44 Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων - Μεταμοσχεύσεις: «Εσύ πόσες ζωές θα θελες να ζήσεις;…»

Μια ξεχωριστή ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (5/11) το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, καθώς το θέμα της ήταν «Δωρεά Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεις».

Όπως παρουσιάστηκε από τους ομιλητές γενικά στην Ελλάδα, τόσο το νομικό πλαίσιο, όσο και η σημασία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Το πώς μπορεί να γίνει κανείς δωρητής οργάνων και να προσφέρει ζωή σε συνανθρώπους του περιέγραψαν ο Παθολόγος - Εντατικολόγος της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, Χρήστος Γεωργιάδης (Συντονιστής Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων) και η Νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, Ευαγγελία Χαλντούπη (Συντονίστρια Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων), που αναφέρθηκαν και στον τρόπο που γίνεται η επιλογή του λήπτη.

Το νομικό πλαίσιο γύρω από τις μεταμοσχεύσεις περιέγραψε η δικηγόρος, Κωνσταντίνα Π. Γώγουλου.

Ιδιαίτερη συγκινητική η παρουσίαση των προσωπικών τους εμπειριών από τον Δημήτρη Μαγγίνα, Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς - Πνεύμονα «ΣυνεχίΖΩ» και τη Χριστίνα Θεοδωρίδου, Πρόεδρο του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω».

Τη σειρά των ομιλιών έκλεισε ο Πρωτοπρεσβύτερος της ΙΜ Φθιώτιδας, Δρ, Νεόφυτος Ραφαηλίδης που σημείωσε την υποστήριξη της εκκλησίας σε μία τέτοια πράξη προσφοράς και αλτρουισμού.

Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Διευθυντής της ΜΕΘ, Γιώργος Κυριαζόπουλος που μαζί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας, Παναγιώτη Ζυγούρη, έκλεισαν την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση με χρήσιμα συμπεράσματα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης με το Δήμο Λαμιέων και το Europe direct να είναι στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι βουλευτές Θανάσης Μιχελής, Γιάννης Σαρακιώτης και Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΔΣ Λαμιέων Ζάχος Χαλβαντζής, η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Αργύρη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Αργυρίου, η πρώην βουλευτής Ελένη Μακρή και αρκετός ακόμη κόσμος.