Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθιώτιδα: Εγκλήματα ζητούν... ιατροδικαστή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 19:00 Φθιώτιδα: Εγκλήματα ζητούν... ιατροδικαστή (φώτο αρχείου)

Οι αστυνομικοί καλούνται να παίξουν και το ρόλο του ιατροδικαστή στον τόπο του εγκλήματος - Υπάρχει ή δεν υπάρχει ιατροδικαστική υπηρεσία στη Λαμία; - Τι έχει να πει το Υπουργείο Δικαιοσύνης γι αυτό;

Στη Φθιώτιδα και τους υπόλοιπους νομούς της Στερεάς συμβαίνει το εξής απίστευτο. Ενώ υπάρχει Ιατροδικαστική Υπηρεσία στη Λαμία, που έχει στην ευθύνη της τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Στερεάς, η οποία έχει ως ιατροδικαστή την κ. Αποστολία Ακριβούση, ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να γίνει αυτοψία από ιατροδικαστή στον τόπο του εγκλήματος. Κι όμως χθες δεν υπήρχε ιατροδικαστής για να εξετάσει το πτώμα του 55χρονου κυνηγού που βρέθηκε πυροβολημένος στην Αρκίτσα.

Με λίγα λόγια τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Στερεά Ελλάδα δεν έχουν την πολυτέλεια να εκτιμηθούν από ιατροδικαστή στο τόπο που έγιναν με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαλεύκανσή τους.

Η «δικαιολογία»

Η υπεύθυνη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας έχοντας ως μόνιμη δικαιολογία την απουσία νεκροτόμου, που θα την βοηθούσε στις νεκροψίες - νεκροτομές, δε λαμβάνει μέρος ούτε στο προκαταρκτικό έργο μιας ιατροδικαστικής εκτίμησης στον τόπο του εγκλήματος.

Η απουσία της σημαντικότατης αυτής υπηρεσίας στην καρδιά της Ελλάδας, είναι έντονη στους συχνούς αιφνίδιους θανάτους, που απαιτούν νεκροψία - νεκροτομή. Η ταλαιπωρία των συγγενών είναι απίστευτη, αφού πολλές φορές περιμένουν δυο και τρεις ημέρες για να κηδέψουν τον άνθρωπό τους, η σωρός του οποίου πρέπει να πάρει σειρά στα νεκροτομεία της Αθήνας ή του Πειραιά, όπου γίνεται χαμός.

Μέχρι πότε λοιπόν ο φορολογούμενος πολίτης θα πληρώνει μια υπηρεσία, που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 80% των υποχρεώσεων της, με τη δικαιολογία της έλλειψης ενός κατώτερου υπαλλήλου;

Τι έχουν να πουν οι τοπικοί άρχοντες, οι βουλευτές, αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης γι αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα;