Εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 10:30 Εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Λειτουργούν Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Κάρδιο -Θωρακοχειρουργικό Τμήμα και Θωρακοχειρουργικό Τμήμα.

Όπως μας ανακοίνωσε επίσημα ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Dr. Αθανάσιος Καργιώτης σε διάστημα  περίπου ενός  μηνός που λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το Κάρδιο-Θωρακοχειρουργικό Τμήμα και το Θωρακοχειρουργικό Τμήμα διενεργηθήκαν οι κάτωθι επεμβάσεις σε όλα τα Τμήματα της THORAX – HEART: 60  στεφανιογραφίες, 20 αγγειοπλαστικές και 8  καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και 8 Θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Dr. Όμηρος Χαλβατζούλης από τις οκτώ εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν, οι πέντε αφορούσαν εγχειρήσεις Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης (by-pass) oι δύο ήτανε αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδος (AVR) και μια επέμβαση αφορούσε μεικτό χειρουργείο που περιλάμβανε εγχείρηση By – pass, αντικατάσταση αορτικής βαλβίδος και διόρθωση ανευρύσματος ανιούσης αορτής.

Όλες οι εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς είχανε άριστη μετεγχειρητική πορεία και όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε ο Διευθυντής  Dr. Όμηρος Χαλβατζούλης πήραν εξιτήριο σε 6 μέρες με μια ημέρα παραμονής στην ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Τα 8 Θωρακοχειρουργικά περιστατικά όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος Dr. Ελευθέριος Χαλβατζούλης είχαν άριστη μετεγχειρητική πορεία και εξήλθαν με μέση διάρκεια νοσηλείας 5 – 7 ημέρες.

Τα περιστατικά αφορούσαν 2 θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο πνεύμονα, 2 θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων μεσοθωρακίου, 2 επεμβάσεις για εμπύημα θώρακος και 2 θωρακοσκοπικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση πνευμοθώρακος.

Οι στεφανιογραφίες όπως μας δηλώνει ο Διευθυντής του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου Dr. Νικόλαος Μαγκούτης διενεργήθηκαν από το χέρι και οι ασθενείς εξήλθαν του νοσοκομείου μετά από ένα 3ωρο. Οι 20 αγγειοπλαστικές που διενεργήθηκαν παρέμειναν στην μονάδα εμφραγμάτων για μία ημέρα και εξήλθαν την επομένη.

Ισχαιμική καρδιοπάθεια

Ειδικότερα,  ο Δρ. Νικόλαος Μαγκούτη δήλωσε: «Η ισχαιμική καρδιοπάθεια αποτελεί παγκοσμίως την πιο κοινή αιτία θανάτου και μάλιστα η επίπτωσή της συνεχώς αυξάνεται. Όσον αφορά, τις προηγμένες χώρες και ιδιαίτερα την Ευρώπη, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 1.8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως ή το 20% των θανάτων οφείλεται στη στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διαφόρων κρατών.

Αναφορικά με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, στην Ευρώπη έχουμε 43-144 ανά 100.000 τον χρόνο, ενώ στην Αμερική 50 ανά 100.000 αντίστοιχα. Η ολοένα καλύτερη έκβαση αυτών των ασθενών, σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, οφείλεται στη μεγαλύτερη χρήση της θεραπείας άμεσης επαναγγείωσης, της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, των σύγχρονων αντιθρομβωτικών φαρμάκων καθώς και στην δευτερογενή πρόληψη.

Στα πλαίσια αυτά, οι σύγχρονες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) αναφέρουν ότι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η επείγουσα ή αλλιώς πρωτογενής αγγειοπλαστική, εφόσον είναι δυνατή η μεταφορά του ασθενούς σε αιμοδυναμικό εργαστήριο στις πρώτες 2 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνεται η θρομβόλυση κι εντός 24ώρου η μεταφορά σε κέντρο με αιμοδυναμικό εργαστήριο για διενέργεια στεφανιογραφίας –  αγγειοπλαστικής. Σε περίπτωση που η θρομβόλυση είναι ανεπιτυχής, η μεταφορά αυτή θα πρέπει να γίνει άμεσα. Προτείνεται δε σύμφωνα με τελευταίες οδηγίες του 2017, επέμβαση να πραγματοποιείται με κερκιδική προσπέλαση (από το χέρι), εφόσον ο επεμβατικός καρδιολόγος έχει την ανάλογη εμπειρία.

Εξάλλου, και στην καρδιακή ανακοπή, σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό έως και 40% οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η εμπειρία μου δουλεύοντας 5 χρόνια σε νοσοκομεία στο Παρίσι, έχει δείξει ότι σε ασθενείς οι οποίοι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου χωρίς άλλη προφανή αιτία (πνιγμό, αλλεργικό σοκ κ.α.), έχουν καλύτερη έκβαση εφόσον διενεργηθεί επείγουσα στεφανιογραφία-αγγειοπλαστική. Εξάλλου, η αντίστοιχη οδηγία έχει πλέον περάσει στις κατευθυντήριες οδηγίες και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην κλινική μας, το αιμοδυναμικό εργαστήριο εγγυάται την άμεση αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων καρδιολογικών συμβαμάτων 24 ώρες το 24ωρο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και υπό καρδιοχειρουργική κάλυψη».

06-07_.indd

Πηγή: larissanet.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση