Δέδες: Μέσω ΕΤΕπ το βόρειο τμήμα του Ε65 και η παράκαμψη Χαλκίδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 09:39 Δέδες: Μέσω ΕΤΕπ το βόρειο τμήμα του Ε65 και η παράκαμψη Χαλκίδας

Μέσω ...Ευρώπης θα μπορέσει να προωθηθεί η υλοποίηση δύο πολύ μεγάλων οδικών έργων για τη χώρα. Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών στο ypodomes.com η ΕΤΕπ βλέπει πολύ θετικά την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία αλλά και της Παράκαμψης Χαλκίδας που έχουν συνολικό κόστος 600εκατ.ευρώ.

"Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για τα δύο έργα και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και ανακοινώσεις για την υλοποίηση τους" τονίζει ο κ.Δέδες. Η ΕΤΕπ εφόσον όλα πάνε κατ`ευχήν θα χρηματοδοτήσει με 50% την κατασκευή των δύο έργων (αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τέτοια έργα), ενώ υπάρχει η πιθανότητα αυτό το ποσοστό να ανέβει κάποιες μονάδες. Το υπόλοιπο ποσοστό χρηματοδότησης θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ μέσω της αναδιανομής και ενδεχομένως ΠΔΕ.

Για το βόρειο τμήμα του Ε65 που θεωρείται κρίσιμο για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα των 155χλμ. που με αυτό τον τρόπο θα είναι διαμπερής, με σύνδεση τόσο με τον ΠΑΘΕ (στο Νότο) όσο και με την Εγνατία Οδό (στο βορρά). Η κοστολόγηση του έργου αγγίζει τα 400εκατ.ευρώ και θα υλοποιηθεί ως το δεύτερο αναβαλλόμενο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (γνωστότερου ως Ε65) μετά το Λαμία-Ξυνιάδα που αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται μέσα στο καλοκαίρι. Έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας.

Το έργο θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ. Εφόσον κλειδώσει η χρηματοδότηση είναι πιθανό να το δούμε να ξεκινάει μέσα στο 2018. Θα πρέπει φυσικά να προηγηθεί ανάθεση του έργου από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ και η κύρωση του στη Βουλή. Ερώτημα παραμένουν οι απαλλοτριώσεις βόρεια της Καλαμπάκας στο τμήμα που δεν έχει "δουλευτεί" στην περίοδο 2008-2011 όμως σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεγάλο τμήμα ανήκει στο Δημόσιο αλλά πάντα υπάρχει και η "παράκαμψη" του προβλήματος με την ενοικίαση ακινήτων. Η κατασκευαστική περίοδος θα έχει διάρκει 3 έτη.

Αναφορικά με την Παράκαμψη Χαλκίδας, έχει κόστος 200εκατ.ευρώ και εφόσον έχουμε πράσινο φως στην χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, αναμένεται να προχωρήσει πιο γρήγορα με την προκήρυξη του διαγωνισμού ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Θα περιλαμβάνεται η παράκαμψη Ψαχνών αλλά και η Παράκαμψη της Λάμψακου ως προαίρεση. Θα κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος μήκους 17χλμ με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και θα είναι το πρώτο τμήμα ασφαλούς αυτοκινητόδρομου για το νησί της Εύβοιας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση