Βραβεύσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διεθνείς διαγωνισμούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 18:48 Βραβεύσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε διεθνείς διαγωνισμούς

Πρώτη θέση για τη Σοφία Τσαγιοπούλου του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική.

Με την πρώτη θέση και πολλά ακόμη βραβεία επέστρεψε το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον διεθνή διαγωνισμό του IEEE Region 8 όπου συμμετέχουν 54 χώρες.

Ο διαγωνισμός "IEEE Region 8 Educational Activities Acceleration Program" και η πρόταση της φοιτήτριας Σοφίας Τσαγιοπούλου απέσπασε την πρώτη θέση στην κατηγορία "University Education".

Η πρόταση αφορά την δημιουργία εναλλακτικού εκπαιδευτικού υλικού με βάση τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το τυπικό πρόγραμμα σπουδών. Η πρόταση είναι προϊόν έρευνας 2,5 ετών κατά την οποία φοιτητές αξιοποίησαν ηλεκτρονικά παιχνίδια σε μορφή εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο του μαθήματος "Λογική Σχεδίαση" και επέδειξαν υψηλότερη επίδοση στην επιτυχή ολοκλήρωση από τους φοιτητές που δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο υλικό.

Επίσης βραβεύτηκε η ομάδα AuDi-o-Mentia του ίδιου Τμήματος που αποτελείται από τους φοιτητές, Λένα Μπούμπα, Αργύρη Γκογκίδη, Ιωάννα Χαραλάμπου, την υποψήφια διδάκτωρ Εύη Κοκκίνου και την Αργυρώ Νταλιάνη (τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά).

Η πρόταση της ομάδας αφορά την ανάπτυξη ενός οικιακού συστήματος υποστήριξης ατόμων με άνοια και των οικείων τους, και βασίζεται στις αρχές της μουσικοθεραπείας, επεκτείνοντας τα εργαλεία που έχουν οι λειτουργοί της υγείας σε χώρους εκτός της κλινικής και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Η τεχνολογία στηρίζεται σε έξυπνα ηχεία και μια υπηρεσία συσχέτισης ατόμων με εύληπτους ήχους/μουσική από τον πάσχοντα από την άνοια. Το πρώτο βραβείο ανέρχεται σε χρηματικό έπαθλο $750 και μια χρηματοδότηση $10.000, μέσω του EPICS, προς τους φοιτητές για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Κοινός παρανομαστής των παραπάνω διακρίσεων η υποστήριξη των φοιτητών από τον Επίκουρο Καθηγητή Αθανάσιο Κακαρούντα.

Επίσης ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη συνδρομή του επιστημονικού σύμβουλου, επίσης Λαμιώτη, Δρ. Βασίλειου Κόκκινου (Department of Neurosurgery, Medical School, University of Pittsburgh, PA, USA) ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην επιστημονική τεκμηρίωση της ιδέας. Να αναφερθεί ότι η AuDi-o-Mentia είναι ομάδα-μέλος της δημιουργικής ομάδας A2rTEST που αποτελείται από περίπου 50 φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία (και όχι μόνο) και συμμετέχει με έργα της σε πλήθος εκθέσεων και διαγωνισμών.

Τέλος το φοιτητικό παράρτημα του IEEE στη Σχολή Θετικών Επιστημών, βραβεύτηκε ως Region 8 Exemplary Student Branch για 9η συνεχόμενη χρονιά. Το University of Thessaly (Lamia) IEEE Student Branch θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια φοιτητικά παραρτήματα στον κόσμο με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση τόσες φορές, αποτελώντας ένα άτυπο ρεκόρ στο IEEE Region 8 που όπως σημειώσαμε αφορά 54 χώρες.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνάντησης των εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο IEEE, που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε διακρίνονται (από δεξιά προς τα αριστερά):

Μαρία Σαπουνάκη (Αντιπρόεδρος του φοιτητικού παραρτήματος, Παν/μιο Θεσσαλίας - Λαμία), Σοφία Τσαγιοπούλου (νικήτρια του διαγωνισμού IEEE Region 8 Educational Activities Acceleration Program, Παν/μιο Θεσσαλίας - Λαμία), Επ. Καθ. Αθανάσιος Κακαρούντας (Αντιπρόεδρος του IEEE Greece Section), Καθ. Νεκτάριος Κοζύρης (Πρόεδρος του IEEE Greece Section), Σταμάτης Δραγουμάνος (Υπεύθυνος Educational Activities IEEE Greece Section).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση