Γιατί οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν ξεναγό στα μουσεία μας;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 08:03 Γιατί οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν ξεναγό στα μουσεία μας;

Το «παραμάγαζο» των Ελληνικών Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων

Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα στάθηκε καταγγελία της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τη συμπεριφορά των ξεναγών στο εμβληματικό μουσείο της Βεργίνας, απέναντι σε μαθητές και συνοδούς του 10ου Γυμνασίου Βόλου που είχαν την εντύπωση ότι θα εισέρχονταν σε αυτό χωρίς να πληρώσουν ξεναγό!

Όπως περιγράφει με γλαφυρό τρόπο η διαμαρτυρία από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου που εστάλη στον υπουργό Παιδείας, οι μαθητές αρχικά εκδιώχθηκαν και μετά την παρέμβαση της επικεφαλής της εκδρομής, εισήρθαν στο χώρο για να βιώσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπαλλήλων που δεν είχαν πληρωθεί!

Για την ιστορία την Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, σχολείο της Λαμίας έχει προγραμματίσει επίσκεψη στον παραπάνω αρχαιολογικό χώρο. Ο Διευθυντής του σχολείου γνωρίζοντας την τραγική Ελληνική πραγματικότητα έχει προνοήσει να ζητήσει 18 ευρώ από κάθε μαθητή ώστε να πληρωθεί και η ξενάγηση.

Αναρωτιόμαστε όμως, μπορούν όλοι οι γονείς να διαθέσουν 18 ευρώ για μία εκδρομή; Γνωρίζουμε βέβαια ότι τόσο η Διεύθυνση με τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου, όσο και ο Σύλλογος Γονέων έχουν συνδράμει πολλάκις σε διάφορες εκδηλώσεις για να συμμετέχουν όλα τα παιδιά στις διάφορες εκδηλώσεις (εκδρομές, προβολές ταινιών, θέατρο κλπ). Ωστόσο ας σκεφτούμε τον γονιό που έστω και στην αρχή πρέπει να πει όχι στο παιδί του ότι αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα. Και μιλάμε για έξοδα που πρόκειται να δοθούν για την ενημέρωση ενός παιδιού γύρω από την τεράστια ιστορία του τόπου του. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι γείτονες Σλάβοι καπηλεύονται τον όρο Μακεδονία.

Δεν έχει όμως σημασία αν πρόκειται για το Μουσείο της Βεργίνας, την Ακρόπολη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος. Για τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων, η είσοδος και η ξενάγηση ΠΡΕΠΕΙ να είναι δωρεάν. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για τουρισμό και να υπάρχουν παραμάγαζα ιδιωτών στους χώρους που αποτελούν την ιστορία μας. Ας κάνουν δική τους επιχείρηση και από την άλλη το κράτος από τους τόσους που πληρώνει ας πληρώσει υπαλλήλους που θα μπορούν διηγηθούν την ιστορία του τόπου τους. Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος τα κλειστά επαγγέλματα έχουν ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ακολουθεί η διαμαρτυρία του 10ου Γυμνασίου Βόλου η οποία προκαλεί ντροπή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας:

Την 8/5/2018 το σχολείο μας, 10ο γυμνάσιο Βόλου, επισκέφτηκε το Μουσείο των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα. Μόλις αντικρίσαμε τον αρχαιολογικό τόπο η συγκίνησή μας ήταν τεράστια μπροστά στο μεγαλείο και την ιστορία του ιερού αυτού χώρου των προγόνων μας. Δυστυχώς , όμως, βιώσαμε από εκεί και πέρα μια μεγάλη απογοήτευση με τη στάση των εργαζομένων και των ξεναγών που βρίσκονταν στο μουσείο εκείνο το χρονικό διάστημα.

Οι 3 καθηγήτριες –συνοδοί ήταν μάρτυρες της αποδοκιμασίας του υπαλλήλου όταν πληροφορήθηκε ότι το συγκεκριμένο σχολείο δεν είχε κανονίσει να πληρώσει για ξεναγό και απωθήθηκαν μ ε άσχημο τρόπο οι μαθητές μας. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση και ο θυμωμένος τόνος της αρχηγού της εκδρομής ώστε τα παιδιά μας να εισέλθουν στο χώρο του μουσείου άμεσα όπως είχε κανονιστεί σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας.

Από εκεί και πέρα όμως ξεκίνησε μια τρομερά σοκαριστική περιήγηση στο χώρο του μουσείου, όχι μόνο για τους συνοδούς- καθηγητές, αλλά κυρίως για τους μαθητές. Οι υπεύθυνοι παραβρισκόμενοι - εργαζόμενοι στον εσωτερικό χώρο του μουσείου πίεζαν συνεχώς με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές μας με σκοπό να αποχωρήσουν από το χώρο ώστε να μην ενοχλούν τους ξεναγούς στο έργο τους , αφού εξυπηρετούσαν σχολεία που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν !!Μάλιστα, μετά από καταγγελίες μαθητών μας , τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’ , γιατί εκεί υπήρχε κάποιος ξεναγός με κάποιο σχολείο. Επίσης, σπρώχνονταν από τους εργαζομένους από τα διάφορα εκθέματα εάν εκεί κοντά υπήρχε ξεναγός με σχολείο και μάλιστα εμποδίζονταν με διακριτικό τρόπο με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν τις διάφορες πληροφορίες που αναγράφονταν δίπλα από τα εκθέματα.

Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από άλλο σχολείο, άγνωστο προς σε μας, πρότεινε (προς τιμήν του) να παρακολουθήσουν κάποιοι μαθητές μας τη ξενάγηση που είχε πληρώσει το σχολείο του, όμως προς έκπληξή μας ο ξεναγός σταμάτησε απότομα και αρνιόταν να συνεχίσει. Έτσι αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από το χώρο, τρομερά ταπεινωμένοι. Στη συνέχεια η συμπεριφορά τους ‘ήταν τόσο «πιεστική» ώστε όλοι οι μαθητές μας «πετάχτηκαν» έξω από το χώρο του μουσείου χωρίς να καταλάβουν τίποτα και νιώθοντας παραγκωνισμένοι και πολύ απογοητευμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνοδοί καθηγητές ήταν προετοιμασμένοι για να διδάξουν τους μαθητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Δυστυ-χώς, όμως παρεμποδίστηκαν από την παρεμβατική συμπεριφορά των εργαζο-μένων.

Το σχολείο μας έχει μαθητές που στο σύνολό τους είναι παιδιά γονιών του μεροκάματου και μάλιστα εξαιτίας της κρίσης ανέργων γονέων. Πρέπει λοιπόν να τιμωρηθούν με μια τόσο φρικτή ρατσιστική αντιμετώπιση γιατί δε μπορούν να διαθέσουν κάποια παραπάνω χρήματα;

Θεωρούμε τους εαυτούς μας και τους μαθητές μας Έλληνες που έχουμε κά-θε δικαίωμα και καθήκον να μάθουμε και να θαυμάσουμε την πλούσια κληρο-νομιά των προγόνων μας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας εμποδίσει από αυτό!!!!

Με αυτή μας την επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτό το φρικτό περιστατικό και εάν είναι δυνατόν να επιληφθείτε του θέματος ώστε να μην επαναληφθεί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση