Αξονικός τομογράφος: Το «γιοφύρι της… Λαμίας» θα έχει 64 τομές

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 08:30 Αξονικός τομογράφος: Το «γιοφύρι της… Λαμίας» θα έχει 64 τομές

«Φως στο τούνελ» τέσσερα χρόνια μετά την 1η έγκριση…

Ο αξονικός τομογράφος, είναι ένα σημαντικό μηχάνημα, απαραίτητο για τον εξοπλισμό οποιουδήποτε μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς αποτελεί ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην έγκαιρη διάγνωση επικίνδυνων επιπλοκών της υγείας των ασθενών.

Ωστόσο το «σύγχρονο» Νοσοκομείο Λαμίας, εδώ και δεκαετίες παραμένει εξοπλισμένο με έναν αξονικό παλαιάς τεχνολογίας που συχνά – πυκνά χαλάει, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν σημαντικά ποσά – μέσω του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ – για τη συντήρηση και την επισκευή του.

Η παρωχημένη τεχνολογία των δύο τομών, μπορεί να μην υπολείπεται σημαντικά στη διάγνωση, είναι όμως έτη φωτός πίσω σε ταχύτητα και σε κόστος λειτουργίας αν κρίνουμε κι από τη σχετική εισήγηση που υπερψηφίστηκε για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος για το 2018, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων η αντικατάστασή του.

Η παραπάνω εισαγωγή κρίνεται απαραίτητη ενόψει της τελευταίας εξέλιξης που είναι η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για «Την τροποποίηση σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου 64 τομών αντί των 16 τομών, για τις ανάγκες κάλυψης του Γ.Ν. Λαμίας, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 500.000,00€, […] και

Την απένταξη της προμήθειας Αξονικού Τομογράφου 16 τομών από το εγκεκριμένο ΠΠΦΥΥ 2014 και την ένταξη αυτής στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα προμηθειών του έτους 2018, με την ενσωμάτωση των σχετικών επιχορηγήσεων…».

Με άλλα λόγια τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την αρχική έγκριση για προμήθεια αξονικού τομογράφου 16 τομών με την εξασφάλιση 250.000 ευρώ από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (4 και 25/11/2014), δύο χρόνια μετά τη νέα ΚΥΑ Οικονομικών και Υγείας  (26/9/16) για την έγκριση της συγκεκριμένης προμήθειας και ένα χρόνο μετά το συμπληρωματικό αίτημα του ΓΝ Λαμίας για την προμήθεια αξονικού τομογράφου 16 τομών αλλά με δυνατότητα αναβάθμισης σε 32 τομές (19/7/17), τώρα βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας διαδικασίας για την απόκτηση ενός πραγματικά σύγχρονου εργαλείου στην υπηρεσία του ασθενή – πολίτη.

Η εξέλιξη είναι πραγματικά θετική και θα έχριζε πανηγυρισμών αν αυτό είχε συμβεί το 2015 ή έστω το 2016 ή αν υπήρχαν τα εχέγγυα ότι τώρα πραγματικά φτάνουμε στο τέλος και οι διαδικασίες δε θα τραβήξουν επίσης άλλα τέσσερα χρόνια ώστε να δούμε το πολυπόθητο μηχάνημα στο Νοσοκομείο Λαμίας μέχρι το τέλος του 2018 ή το πολύ στις αρχές του 2019.

Τις ευθύνες των εμπλεκομένων στην παραπάνω υπόθεση – πλην των δικών του ίσως – είχε θίξει πρόσφατα και ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος καταλόγιζε διετή καθυστέρηση στην έγκριση σκοπιμότητας από το 2014, ένα χρόνο καθυστέρηση στην ανακοίνωση ΔΣ από το Υπουργείο Υγείας και άρνηση (;) της παρούσας ηγεσίας του, για προμήθεια αξονικού 64 τομών ή χρηματοδότησή του από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σήμερα, η σχετική απόφαση αναφέρει διπλάσια πίστωση σε σχέση με το 2014 για την αγορά 4 φορές καλύτερου αξονικού:

με τη διατήρηση των αρχικών 250.000 €,

συν την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (επί Ζυγούρη) του Υπουργείου Υγείας για πίστωση του προϋπολογισμού του ΓΝ Λαμίας με το ποσό των 100.000 €,

συν το αρ.πρωτ.2098/18-05-18 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά στην πρόσθετη επιχορήγηση, μεταξύ άλλων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και του ΓΝ Λαμίας 150.000 € για την προμήθεια αξονικού τομογράφου 64 τομών.

Σύνολο δηλαδή 500.000 ευρώ.

Επειδή το πρόσφατο παρελθόν έχει διδάξει ότι οι κινήσεις και του παρόντος συμβουλίου δεν βοήθησαν αρκετά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, εφιστούμε την προσοχή στο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, καθώς τώρα γνωρίζουν πως μπαίνουν οι τρικλοποδιές.

Η συγκεκριμένη έγκριση σκοπιμότητας μέσω της εξασφάλισης της χρηματοδότησης της αγοράς πρέπει να διαβιβαστεί στην 5η ΥΠΕ και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών  - Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Υπουργείου υγείας προς έγκριση, να γίνει δέσμευση του ποσού και με τις τεχνικές προδιαγραφές να πάει προς προκήρυξη. Αυτά τουλάχιστον πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα, καθώς η διαγωνιστική διαδικασία ακόμη και με την ηλεκτρονική μέθοδο στην Ελλάδα καθυστερεί αρκετούς μήνες.

Παράλληλα θα κρίναμε σκόπιμο να τρέξει το θέμα του Μαγνητικού Τομογράφου η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλισθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο τον περασμένο Δεκέμβριο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Δείτε ΕΔΩ).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση