Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιλογή του σωστού σκύλου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 19:14 Η επιλογή του σωστού σκύλου

Αν αποφάσισες ότι μπορείς να πάρεις σκύλο, συγχαρητήρια, θα βάλεις στη ζωή σου μια μοναδική και κερδοφόρα σχέση. Ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι, πιο ανεξάρτητοι και, νιώθουν πιο ασφαλείς από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδιο, είναι σημαντικό να διαλέξεις το σκύλο που ταιριάζει στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής σου.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει αμέτρητες ράτσες ή μια μίξη αυτών, που προσφέρει κάθε φορά, ένα διαφορετικό συνδυασμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του σκύλου. Συζήτησε το με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού και προσδιόρισε τόσο τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο σκύλος όσο και εκείνα που θα ήθελες να αποφύγεις.

Αποφασίζοντας τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας σκύλος

Αν δεν είχες ποτέ σκύλο, ίσως να μην είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος θα ταίριαζε τόσο με τον τρόπο ζωής σου όσο και με τα καθημερινά σου σχέδια. Με τις παρακάτω ερωτήσεις θα μπορέσεις να προσανατολιστείς:

  • Ζεις σε ένα ενεργό σπίτι με μικρά παιδιά, άτομα με αναπηρία ή αδύναμους ηλικιωμένους; Αν ναι, τότε θα χρειαστείς ένα ήρεμο σκύλο. Σε ένα ενεργό σπίτι, καλό θα ήταν να αποφύγεις το μικρό σκυλάκι καθώς, μπορεί να ποδοπατηθεί από τους μικρότερους και έχει την τάση να γαβγίζει ή να δαγκώνει περισσότερο. Οι μεγαλύτεροι ή πιο ανήσυχοι σκύλοι, μπορεί τυχαία να χτυπήσουν κάποιο παιδί ή ενήλικα, που δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
  • Πόσο τρίχωμα μπορείς να αντέξεις και πόση περιποίηση αντέχουν τα οικονομικά σου; Τα περισσότερα σκυλιά αφήνουν τρίχωμα κι ειδικά εκείνα που έχουν διπλή γούνα, όπως είναι τα Τσόου τσόου και τα Ακίτα, που είναι ακατάστατα και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές επιθέσεις σε κάποιους ανθρώπους. Κάποια σκυλάκια, όπως τα κανίς ή μείξεις κανίς όπως τα Λαμπραντούτνλ, αποτελούν ράτσες που δεν μαδάνε, αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποια επαγγελματική περιποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλεις να υπολογίσεις το χρόνο και το χρήμα που θα διαθέσεις για έναν τέτοιο σκύλο.
  • Πόσο ενεργός σκοπεύεις να είσαι με το σκύλο σου; Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που μπορείς να θέσεις για έναν πιθανό σκύλο (αλλά και τον εαυτό σου). Εάν δεν είσαι τρομερά ενεργός, μην διαλέξεις ένα σκύλο που χρειάζεται πολλή άσκηση, όπως το Γκόλντεν Ριτρίβερ ή το Χάσκι. Από την άλλη, αν θέλεις ένα σκύλο για να τρέχετε μαζί, διάλεξε έναν που αντέχει την πολλή γυμναστική, όπως ένα Πόιντερ ή ένα Μπόρντερ Κόλεϊ. Είναι βέβαιο πως, ένας σκύλος που κάνει πολλή γυμναστική θα συμπεριφερθεί καλύτερα στο σπίτι και θα είναι λιγότερο ευάλωτος στη νευρικότητα και τις καταστροφικές της συνέπειες.
  • Ποιος θα φροντίζει το σκύλο; Παρόλο που πολύ συχνά τα παιδιά παρακαλούν τους γονείς για ένα σκύλο και, τους διαβεβαιώνουν πως θα τον φροντίζουν μόνοι τους, η ευθύνη πέφτει τελικά στους μεγαλύτερους του σπιτιού. (Ακόμα και αν το παιδί πράγματι φροντίζει το σκύλο, ο μεγαλύτερος οφείλει να τον επιτηρεί). Το κυριότερο: εάν εσύ και η οικογένεια σου δεν είστε έτοιμοι να ταϊζετε και να βγάζετε βόλτα ένα σκύλο, καλύτερα να μην πάρετε.
  • Για πόσο θα μένει μόνος του ο σκύλος καθημερινά; Ο σκύλος, όχι μόνο χρειάζεται να βγαίνει έξω για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε περίπου οχτώ ώρες (ή και συχνότερα, αν είναι κουτάβι ή μεγάλος και άρρωστος) αλλά μπορεί να υποφέρει και από μοναξιά ή νευρικότητα, εάν είναι απομονωμένος.
  • Έχεις άλλα κατοικίδια στο σπίτι και, αν ναι, θα προσαρμοστούν με το καινούριο;  Δεδομένου ότι κάποιοι σκύλοι ή και γάτες, δεν ανέχονται εύκολα ένα καινούριο ζώο στο σπίτι, σιγουρέψου για την προδιάθεση του κατοικίδιου σου απέναντι σε κάποιο νέο μέλος της οικογένειας, πριν το πάρεις.
  • Ζεις στο σωστό μέγεθος και είδος σπιτιού για το σκύλο που θέλεις να έχεις;  Τα μεγάλα, άγρια Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και τα ενθουσιώδη Μπόρνετρ Κόλεϊ δεν θα τα βγάλουν πέρα με τους μικρούς χώρους αφού χρειάζονται πολύ χώρο για παιχνίδι και τρέξιμο, ειδικά όταν είναι νεότερα. Ωστόσο το μέγεθος δεν είναι πάντα δείκτης μεγάλης ενέργειας ή προσαρμοστικότητας σε ένα μικρό σπίτι. Πολλά μεγάλα σκυλιά, ταιριάζουν με τη ζωή στο διαμέρισμα σε σχέση με τα μικρά, αλλά υπερ δραστήρια Τζακ Ράσελ Τεριέ, για παράδειγμα.
  • Προτιμάς κουτάβι ή ένα ώριμο σκύλο; Αρχίζοντας από το απλό ξύσιμο με τοκουτάβι, μπορεί να σου δώσει τεράστια χαρά, αλλά και τεράστια δουλειά, οπότε πρέπει να σιγουρευτείς για το αν μπορείς να το εκπαιδεύσεις και να το κοινωνικοποιήσεις κατάλληλα. Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς το κουτάβι, ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι καλύτερη επιλογή.

(Δημοσιεύσεις Υγείας του Χάρβαρντ)

Πού θα βρεις τον τέλειο σκύλο

Εάν έχεις υπόψη σου μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια ομάδα διάσωσης, που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ράτσα ή να ψάξεις έναν αξιόπιστο εκτροφέα. Ζήτα παραπομπές από άλλους ιδιοκτήτες σκύλους, από κτηνίατρο, από τοπικούς συλλόγους ή ομάδες διάσωσης σκύλων, αλλά μην ξεχνάς: ένας ευυπόληπτος εκτροφέας πάντα θα ζητήσει να σε γνωρίσει, πριν σου δώσει το σκύλο, για να σιγουρευτεί ότι είσαι ο κατάλληλος, υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

Επιπλέον, μπορείς να βρεις καθαρόαιμους σκύλους σε καταφύγια –που θα κοστίσουν πολύ λιγότερο από ένα σκύλο ράτσας-  αλλά και σκύλους, με διάφορες μίξεις ράτσας. Οι σκύλοι ανάμεικτης ράτσας, έχουν συνήθως λιγότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με τους καθαρόαιμους, καλύτερη διάθεση και, μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα σε ένα καινούριο σπίτι. Με ένα καθαρόαιμο βέβαια, ξέρεις τι να περιμένεις σε σχέση με το μέγεθος, τη συμπεριφορά, την υγεία – θα έπρεπε να γνωρίζεις τις διαφορετικές ράτσες συνολικά για να καθορίσεις τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά για ένα κόπρο. Φυσικά, η ράτσα ή η μίξη από ράτσες δεν καθορίζει το χαρακτήρα του σκύλου – πολύ σημαντικό ρόλο παίζεις κι εσύ ως ιδιοκτήτης καθώς και, το σπίτι αλλά και η εκπαίδευση που θα του προσφέρεις.

Καταφύγιο και ομάδες διάσωσης σκύλων

Σκύλοι που υιοθετούνται από καταφύγια, καθαρόαιμοι ή όχι, γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας σκύλος δεν καταλήγει σε κάποιο καταφύγιο από δικό του λάθος. Ο ιδιοκτήτης πιθανόν να πέθανε ή να μετακόμισε σε μέρος που δεν επιτρέπει κατοικίδια, ή μπορεί να εγκαταλείφθηκε από ανεύθυνους ιδιοκτήτες οι οποίοι πήραν τη στιγμιαία απόφαση να τον αγοράσουν αλλά τελικά, ανακάλυψαν πως δεν είναι ικανοί ή πρόθυμοι να τον φροντίσουν κατάλληλα. Αν κάποιος σκύλος από το άσυλο παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά, συνήθως υπόκειται σε ευθανασία και δεν προσφέρεται για υιοθεσία.

Οι ομάδες διάσωσης σκύλων, προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο σπίτι για «ανεπιθύμητους» ή εγκαταλελειμμένους σκύλους, οι οποίοι αν ήταν βρίσκονταν σε καταφύγιο, μπορεί και να είχαν υποστεί ευθανασία. Εθελοντές μάλιστα, συνηθίζουν να φροντίζουν τα ζώα μέχρι να υιοθετηθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι «διασώστες» είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τα κατοικίδια και το χαρακτήρα τους και, μπορούν να σε συμβουλεύσουν για το αν σου ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Με το να υιοθετήσεις κάποιο ζώο από καταφύγιο ή ομάδα διάσωσης, δίνεις στέγη σε ένα ικανό κατοικίδιο αλλά πολύ περισσότερο, σώζεις τη ζωή ενός σκύλου.

Ευχαριστούμε το Petshop Petvet 24 για την παραχώρηση του άρθρου