558 κλοπές σε Λοκρίδα και Βοιωτία εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 16:24 558 κλοπές σε Λοκρίδα και Βοιωτία εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές

Ζημιά που φτάνει τα 2,5 εκ. για τη ΔΕΔΔΗΕ από εγκληματικό δίκτυο που συνεργαζόταν με (5) ακόμα ομοειδείς εγκληματικές ομάδες με πλούσια δραστηριότητα στο πρόσφατο παρελθόν!

Εγκληματικό δίκτυο που είχε ρημάξει την περιουσία της ΔΕΔΔΗΕ σε Λοκρίδα και Βοιωτία, έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, Α/Β’ Σταύρος Κουτουλογένης.

Στην παρουσίαση παρών ήταν και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, αλλά και ο Διευθυντής Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Βασίλειος Αβαρκιώτης και ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Λιβαδειάς, Δημήτρης Τζίμητρας, καθώς η συγκεκριμένη επιτυχία των αστυνομικών αρχών βάζει τέλος στην εγκληματική δράση μιας ομάδας που κατά εκτίμηση έχει ζημιώσει την επιχείρηση τουλάχιστον κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Σχετικά με την υπόθεση, και σύμφωνα με το επίσημο δελτίο, διακριβώθηκε πλήρως η δράση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει, τα τελευταία δύο χρόνια, 558 κλοπές και φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., σε περιοχές της Βοιωτίας και της Λοκρίδας Φθιώτιδας.

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη την Τρίτη (05-06-2018) σε περιοχή της Αττικής, δυνάμει σχετικού Εντάλματος σύλληψης της Ανακρίτριας Πρωτοδικών Λιβαδειάς, 36χρονος Έλληνας, ενώ προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων (4) ακόμη αλλοδαπών μελών της σπείρας, ηλικίας 23, 36, 27 και 25 ετών αντίστοιχα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο 23χρονος και ο 25χρονος (για τους οποίους εκδόθηκαν ομοίως σχετικά Εντάλματα σύλληψης), είναι ήδη έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών, αλλά και παρακώλυση της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής αυτής ομάδας και το τερματισμό της δράσης των μελών που την συνθέτουν, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν με μεθοδικότητα όλα τα στοιχεία και τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να διακριβωθεί πλήρως ο τρόπος δράσης της, καθώς επίσης η σύνθεση, η δομή και η εσωτερική διάρθρωση των μελών της.

Προηγήθηκε, από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, συστηματική χαρτογράφηση και ανάλυση όλων των περιοχών (κυρίως αγροτικών), στις οποίες είχαν σημειωθεί κρούσματα κλοπών και φθορών μετασχηματιστών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, οι πέντε δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν ενταχθεί, τουλάχιστον από το Μάιο του 2016 έως και το Φεβρουάριο του 2018, σε δομημένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή δράση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η..

Αναλυτικότερα, τα μέλη της σπείρας, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, μετέβαιναν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα από περιοχές της Δυτικής Αττικής, που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια, σε αγροτικές περιοχές κυρίως της Βοιωτίας, αλλά και της Φθιώτιδας, όπου με εξειδικευμένη μεθοδολογία δράσης και ειδικό εξοπλισμό, προέβαιναν στην κοπή των μετασχηματιστών και στην αφαίρεση των χάλκινων πηνίων από το εσωτερικό τους.

Συγκεκριμένα, οι δράστες ακολουθούσαν την εξής μεθοδολογία:

• εντοπισμός του μετασχηματιστή και αναρρίχηση στην κολώνα,

• με ειδικό κοντάρι, (5) περίπου μέτρων, απενεργοποιούσαν τις ασφάλειες μέσης τάσης (20.000) volt, που τροφοδοτούσαν τον μετασχηματιστή,

• ανέβαιναν πάνω στον μετασχηματιστή και ξεβίδωναν τις βίδες από το καπάκι του, καθώς και τις βίδες στήριξής του,

• έριχναν τον μετασχηματιστή στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χυθεί το λάδι που είχε στο εσωτερικό του και τέλος

• αφαιρούσαν τα χάλκινα πηνία του, τα οποία κατέληγαν σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης περιοχών της Αττικής.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 36χρονος αλλοδαπός παρείχε στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας (τα οποία είχαν εκτελεστικό ρόλο), οχήματα ιδιοκτησίας του, διευκολύνοντας και υποβοηθώντας τη διάπραξη των προαναφερόμενων κλοπών – φθορών μετασχηματιστών.

Μάλιστα την 02-12-2017, επί της παλαιάς εθνικής οδού Λιβαδειάς – Λαμίας, είχε εντοπιστεί από τους αστυνομικούς ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 36χρονου, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, που σχετίζονται με την εγκληματική δράση της σπείρας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο διενέργειας συντονισμένων αστυνομικών δράσεων για την αποτροπή διάπραξης κλοπών μετασχηματιστών, εντοπίστηκαν από περιπολούντες αστυνομικούς δύο ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πρώτες πρωινές ώρες της 26-05-2018 στην Κωπαίδα Βοιωτίας και χθες (06-06-2018) στην περιοχή της Καρυάς Βοιωτίας αντίστοιχα, στα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλεμμένα χάλκινα πηνία μετασχηματιστών και εξετάζεται ο βαθμός εμπλοκής τους με την ανωτέρω σπείρα.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της έρευνας, οι (558) κλοπές – φθορές που σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν από τους δράστες, αφορούν σε περιοχές της Βοιωτίας (Βασιλικά, Πύργος, Αλίαρτος, Υψηλάντης, Πύργος, Άγιος Δημήτριος, Αλαλκομενές, Ανθοχώρι, Σωληνάρι, Ακόντιο, Άγιος Βλάσης, Άγιος Αθανάσιος, Πέτρα, Μαυρομάτι, Προφήτης Ηλίας, Μαυρονέρι κλπ), καθώς και Φθιώτιδας (Σφάκα, Καλαπόδι, Λευκοχώρι, Μώλος, Έξαρχος, Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Αγία Παρασκευή, Παναγίτσα, κλπ).

Γίνεται μνεία ότι το βάρος του κλεμμένου χαλκού, υπερβαίνει συνολικά τους 93 τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 370.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί ο Οργανισμός (σε υλικά και κόστος αποκατάστασης), ανέρχεται τουλάχιστον στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την συνδυαστική και λεπτομερή ωστόσο έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε επίσης σαφέστατη διασύνδεση του τρόπου δράσης της συγκεκριμένης σπείρας, με αυτόν ακόμη πέντε (5) εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενων από τουλάχιστον δεκαεπτά (17) ταυτοποιημένα μέλη, οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν αναπτύξει ομοίως ευρεία και συναφή εγκληματική δραστηριότητα.

Πιο αναλυτικά, η αστυνομική διερεύνηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η σπείρα που εξαρθρώθηκε τώρα, καθώς και όλες οι προαναφερόμενες εγκληματικές ομάδες, μέλη των οποίων έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, συνθέτουν ένα εκτεταμένο εγκληματικό «δίκτυο», με συνεχή δράση, ενιαία στόχευση και κοινή καθοδήγηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε (5) από τα διακριβωθέντα μέλη της ενιαίας εγκληματικής οργάνωσης, προκύπτει ότι είναι ιδιοκτήτες συνολικά 36 Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διευκόλυνση της δράσης τους.

Σημειώνεται ότι το εκτεταμένο αυτό εγκληματικό δίκτυο, που αποτελείται κυρίως από αλλοδαπούς, ενέχεται το χρονικό διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2018, σε συνολικά 916 κλοπές – φθορές μετασχηματιστών του δικτύου της Δ.Ε.Η., με το βάρος του κλεμμένου χαλκού να υπερβαίνει τους 128 τόνους, το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και την συνολική ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός, να ανέρχεται στα 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στις Εισαγγελικές Αρχές.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση