«Ζωντανεύει» και πάλι η παλαιά γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018 08:26 «Ζωντανεύει» και πάλι η παλαιά γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι

Από 1η Ιουλίου το τρένο θα ξανασφυρίζει και πάλι στους κλασικούς σταθμούς του Μπράλου και της Λιλαίας. Τι αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη συμμετοχή βουλευτών και τοπικών φορέων. «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού...» λέει ο Αποστόλης Καραναστάσης.

Πολύ ευχάριστα ήταν τα νέα από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής (22/6) στο γραφείο του Γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνου Βούρδα με αντικείμενο την αξιοποίηση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα – Μπράλος- Λιανοκλάδι, η οποία έμεινε ανενεργή το τελευταίο 5μηνο μετά την ενεργοποίηση της Νέας Σύγχρονης Ηλεκτροκινούμενης και Τηλεδιοικούμενης Γραμμής από την Τιθορέα έως το Λιανοκλάδι.

Παρουσία τοπικών βουλευτών και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, αλλά και των διοικήσεων ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, ανακοινώθηκε ότι από 1η Ιουλίου το τρένο ξαναπιάνει δουλειά με τη διέλευση δύο δρομολογίων από την παλιά γραμμή, ενώ θα υπάρξει κι επιπλέον δρομολόγιο την Κυριακή. Επιπλέον στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού θα υπάρξει τουριστική αξιοποίηση της γραμμής μέχρι τη Στυλίδα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής:

• Η ΓΑΙΑΟΣΕ ολοκληρώνει εντός του Ιουλίου τη μελέτη σκοπιμότητας που έχει ζητήσει του Υπουργείο για τη συγκεκριμένη Γραμμή και τα αποτελέσματά της θα χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια του επανακαθορισμού των ενισχύσεων των άγονων γραμμών για το 2019 αλλά και για αξιοποίηση από πλευράς της Αυτοδιοίκησης σε θέματα Τουριστικών και περιηγητικών δρομολογίων σε συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης δρομολογίων. Στόχος η εκτέλεση τακτικών δρομολογίων στη διαδρομή Τιθορέα–Μπράλος – Λειανοκλάδι -Στυλίδα.

• Σε συνεννόηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη , με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφασίστηκε η διέλευση 2 δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη την ημέρα (Δρομολόγια 1510 και 1511) μέσω της παλαιάς Γραμμής και ενός επιπλέον κάθε Κυριακή (Δρομολόγια 3520/3521). Η ενεργοποίηση των δρομολογίων θα γίνει, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από την 1η Ιουλίου.

• Ο ΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει στη συντήρηση και τον καθαρισμό της Γραμμής το μήνα Μάιο.

• Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει από εξάμηνου στείλει στους Δήμους της περιοχής προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση των κτιρίων στην παλαιά Γραμμή και αναμένει τις παρατηρήσεις τους προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ΟΤΑ.

Όπως τονίστηκε από τον Γ.Γ. του Υπουργείου, όλες αυτές οι ενέργειες και οι πράξεις υπερβαίνουν ακόμη και τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί για τουριστική αξιοποίηση της Γραμμής και την καθιστούν ξανά βασικό δίκτυο του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή Φθιώτιδας Αποστόλη Καραναστάση, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που κάναμε ήταν να τηρήσουμε τη δέσμευση του πρωθυπουργού και μάλιστα προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τους κατοίκους των περιοχών αυτών».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση