Γιατί οι ασθενείς γυρίζουν την πλάτη στο Νοσοκομείο Λαμίας;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 08:04 Γιατί οι ασθενείς γυρίζουν την πλάτη στο Νοσοκομείο Λαμίας;

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Στερεάς.

Τα στατιστικά νούμερα με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς των Νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς και για τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Λαμίας οι δείκτες για το 2016 και το 2017 παρουσιάζουν μείωση σε περιστατικά που εξυπηρέτησε τον τελευταίο χρόνο, τόσο σε αριθμό ατόμων, όσο και σε ημέρες νοσηλείας ανά ασθενή. Αν και το Νοσοκομείο Λαμίας είναι το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Στερεά Ελλάδα και το τρίτο μεγαλύτερο σε αριθμό κλινών στην 5η ΥΠΕ, εν τούτοις βρίσκεται μόλις στην 6η θέση εξυπηρέτησης ασθενών με τους αριθμούς όπως ήδη σημειώσαμε να βαίνουν μειούμενοι. Αν σκεφθεί μάλιστα κανείς ότι το ΓΝ Λαμίας έχει από το Δεκέμβριο του 2014 εγκεκριμένο Οργανισμό για τη λειτουργία 407 κλινών τότε τα νούμερα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά και η νέα διοίκηση θα πρέπει να αλλάξει αρκετά πράγματα για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου με το Νοσοκομείο.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα το ΓΝ Λαμίας εξακολουθεί να λειτουργεί με τον παλιό αξονικό και η αλλαγή των πραγμάτων είναι μόλις στην αρχή. Αναφερόμαστε βέβαια τόσο στην αγορά νέου αξονικού 64 τομών, όσο και τον υπόλοιπο ιατρικό εξοπλισμό και τον μαγνητικό που αναμένουμε, ωστόσο το βασικότερο παραμένει η προσέλκυση ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι αποτέλεσμα χρόνων απαξίωσης και για να αλλάξουν χρειάζεται εκτός από τον εκσυγχρονισμό και καλή επικοινωνία με τον κόσμο.  

Παρακάτω ο πίνακας με τον αριθμό νοσηλευθέντων και τις ημέρες νοσηλείας ανά ίδρυμα στην 5η ΥΠΕ, όπου η Λαμία βρίσκεται πίσω ακόμη και από τα Τρίκαλα ή την Καρδίτσα και οριακά μπροστά από τη Χαλκίδα (Με κόκκινο χρώμα στις δύο τελευταίες στήλες οι αριθμοί που είναι πάνω από το μέσο όρο ημερών νοσηλείας ανά ασθενή). Επίσης σημειώνουμε τους αριθμούς ανά διοικητική περιφέρεια όπου φαίνεται η διαφορά μεταξύ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε ένα σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δε βλέπουμε να αλλάζει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ομοίως στον πίνακα όπου παρουσιάζονται οι εξωτερικοί ασθενείς με τη σειρά να δίνεται σύμφωνα με το συνολικό αριθμό ασθενών που εξέτασαν τα ιδρύματα, με τη Λαμία να είναι και πάλι στην 6η θέση. Και εδώ διακρίνεται μια σαφής μείωση των ασθενών που επισκέφτηκαν τα Επείγοντα, μείωση που εξισορροπήθηκε από τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν από τα Εξωτερικά Ιατρεία.

Τέλος στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι αριθμοί στις Μονάδες ΠΕΔΥ για το 2017. Εδώ η παρατήρηση είναι ότι πολλά από αυτά εξελίσσονται αποκλειστικά σε κέντρα συνταγογράφησης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση