H ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. και η Ελληνική Γεωργία αποχαιρετούν τον Φοίβο Λεγάκι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 13:08 H ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε. και η Ελληνική Γεωργία αποχαιρετούν τον Φοίβο Λεγάκι

Ένας σημαντικός άνθρωπος και μία διακεκριμένη προσωπικότητα που με τη παρουσία του σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ο Φοίβος Λεγάκις έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, πλήρης επιτευγμάτων και ημερών.

Ένας πραγματικός οραματιστής που με τη δράση του συνετέλεσε στην εξέλιξη της Γεωργίας στη χώρα μας.
 
Ο Φοίβος Λεγάκις γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, με καταγωγή  από την Κόρωνο της Νάξου. Μετά την φοίτηση του  στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, εισήχθη το 1950  στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1955. Συνέχισε με υποτροφία το διδακτορικό του στη Σορβόννη  και ονομάστηκε Διδάκτωρ το 1959.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1961 διορίστηκε ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Φυτικών Προϊόντων του Υπουργείου Γεωργίας.   

Το 1960 παντρεύτηκε με την Φωτεινή Λαλαγιάννη, επίσης γεωπόνο, και ίδρυσαν μαζί το 1965 την εταιρεία ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ. Από τo 1971 απέρχεται όλων των άλλων ενασχολήσεων του και αφοσιώνεται στην ανάπτυξη της ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ από κοινού με τη σύζυγό του.

Διετέλεσε Υφυπουργός Γεωργίας το 1973 και κατά τη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και καθιέρωσε την διάθεση των γεωργικών φαρμάκων αποκλειστικά από επιστήμονες γεωπόνους.

Ανήσυχο πνεύμα, εισήγαγε καινοτομίες και πρωτοποριακά προϊόντα στην Ελληνική Γεωργία επί σειρά ετών. Οι άοκνες προσπάθειες του ιδίου και της συζύγου του εξέλιξαν την ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ σε έναν όμιλο εταιρειών με αντικείμενο τον αγροτικό τομέα, καθιερώνοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα.

Υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους συνεργάτες του και δάσκαλος για πλειάδα γεωπόνων.  

Διακρίνονταν για το ήπιο του χαρακτήρα του, την ευγένεια, το χιούμορ και την ευρυμάθειά του.

Υπήρξε πολυγραφότατος, δημοσιεύοντας σειρά άρθρων για τις εξελίξεις και το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας.

Μαζί με τη Φωτεινή απέκτησαν 3 κόρες οι οποίες συνεχίζουν το όραμά τους ασχολούμενες με τις εταιρείες του ομίλου, και εννέα εγγόνια.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 3.00μμ από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένεια του παρακαλεί όπως στη μνήμη του αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ των σκοπών του Ιδρύματος «Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης & Αντιμετώπισης Γενετικών & Κακοηθών Νοσημάτων της Παιδικής ηλικίας (ΕΠΙΚΝΠ)» στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR97 0171 7260 0067 2611 2801 092.

Καλό Παράδεισο στο Φοίβο Λεγάκι.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση