Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: "Θα λειτουργήσει επιτέλους η Ιατροδικαστική στη Λαμία;"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 07:32 Σταϊκούρας: "Θα λειτουργήσει επιτέλους η Ιατροδικαστική στη Λαμία;"

Νέα ερώτηση για την υποστελέχωση και τη μη εύρυθμη λειτουργία της…

Το θέμα της έλλειψης νεκροτόμου που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, φέρνει εκ νέου στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας με ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η 4η ερώτηση του Φθιώτη βουλευτή (ουσιαστικά 5η καθώς η προηγούμενη ερώτησή του είχε κατατεθεί δύο φορές εωσότου απαντηθεί από τον αρμόδιο υπουργό!) σχετικά με ένα θέμα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με την ταλαιπωρία συγγενών ανθρώπων που έφυγαν ξαφνικά ή με βίαιο τρόπο από τη ζωή και φυσικά στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με παράλληλη επιβάρυνση του δημοσιονομικού κόστους.

Στην προηγούμενη ερώτηση μάλιστα του κ. Σταϊκούρα η απάντηση που είχε δοθεί από τον υπουργό Σταύρο Κοντονή από τη μία έλεγε ότι η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας δεν προτίθεται να ζητήσει την πλήρωση της θέσης με σύμβαση ΙΔΟΧ και από την άλλη ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της για μετάταξη από άλλη υπηρεσία με τη δικαιολογία της διατάραξης τους, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν νεκροτόμο αλλά δεν έχουν ιατροδικαστή!

Επίσης ενημέρωνε ότι μέσα στο 2018 θα προκηρύσσονταν θέσεις Ιατροδικαστή και νεκροτόμων για τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας. Με αυτά τα ερωτήματα επανέρχεται ο κ. Σταϊκούρας στην ερώτηση που δημοσιεύουμε αναλυτικά παρακάτω:

«Με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι στο χρόνιο πρόβλημα της λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, καθώς η Υπηρεσία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης με προσωπικό και, συνεπώς, εύρυθμης λειτουργίας.

Υπενθυμίζω πως το ζήτημα έχω αναδείξει από το 2015 με συνεχείς Ερωτήσεις μου προς το αρμόδιο Υπουργείο (βλ. υπ’ αριθ. 3238/05-06-2015, 611/24-10-2016, 3665/22-02-2017 Ερωτήσεις), ζητώντας να καλυφθεί η κενή οργανική θέση νεκροτόμου είτε με μόνιμο προσωπικό είτε με μεταθέσεις – αποσπάσεις, ούτως ώστε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία να επανέλθει στην κανονικότητα.

Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η έλλειψη νεκροτόμου οδηγεί στην προώθηση όλων των περιστατικών θανατολογίας αρμοδιότητας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Πειραιώς και Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημοσιονομικό κόστος από την εμπλοκή των δικαστικών, εισαγγελικών και προανακριτικών αρχών, για την απαξίωση του σύγχρονου ιατροδικαστικού εξοπλισμού που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και για το υψηλό κόστος και την ψυχολογική ταλαιπωρία που επωμίζονται οι συγγενείς των αποβιωσάντων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην υπ’ αριθ. 721/22-11-2016 Απάντησή του, σχετικά με την κάλυψη της θέσης με μετάθεση ή απόσπαση νεκροτόμου από άλλη Ιατροδικαστική Υπηρεσία ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των λοιπών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών. Μάλιστα, για την κάλυψη κενών θέσεων νεκροτόμων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας, το Υπουργείο μάς ενημέρωνε, πως έχουν εγκριθεί δύο προσλήψεις νεκροτόμων, μόνιμου προσωπικού, εντός του έτους 2018.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1ον. Σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο τα τελευταία τρία χρόνια, προκειμένου να δοθεί μία, προσωρινή έστω, λύση στο πρόβλημα στελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας;

2ον. Ισχύει η δέσμευση του Υπουργείου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δύο νεκροτόμων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας εντός του 2018; Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας είναι ανάμεσά τους;».