Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους της ΤΚ Νέου Μοναστηρίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 19:46 Συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους της ΤΚ Νέου Μοναστηρίου

Συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Κοινότητας Νέου Μοναστηρίου με βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, με θέμα επιλυθεί το πρόβλημα της εκμίσθωσης κοινοχρήστων εκτάσεων αγροκτήματος.

Από το γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Βέττα εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Πραγματοποιήθηκε τη 10η Ιουλίου 2018 συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Κοινότητας Νέου Μοναστηρίου με βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όπου  παρευρέθηκε  και  ο βουλευτής του νομού μας Δημήτρης Βέττας, προκειμένου να συζητηθεί και να επιλυθεί το πρόβλημα της εκμίσθωσης κοινοχρήστων εκτάσεων αγροκτήματος Νέου Μοναστηρίου, θέμα το οποίο απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία.

Η έκταση αυτή (περίπου  2.200 στρέμματα) η οποία χρησιμοποιείται για γεωργική χρήση αποτελεί τμήμα εποικιστικής έκτασης επιφάνειας 2.900 στρεμμάτων περίπου,  η οποία επίσης αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, συνολικής επιφάνειας 19.000 στρεμμάτων, η οποία  αφενός μεν έχει απαλλοτριωθεί υπέρ της προσφυγικής ομάδας Νέου Μοναστηρίου αφετέρου δε ποτέ δεν  διανεμήθηκε.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, διαπιστώνουμε ότι η εκμίσθωση που ίσχυσε από το 1980 μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει μια ισορροπία στην Τοπική Κοινωνία και Οικονομία για τριανταπέντε   και πλέον χρόνια, παρότι οι δημότες  θεωρούσαν ότι η εξέλιξη αυτή της μίσθωσης των εκτάσεων από το δημόσιο είναι ανεπίτρεπτη,  λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός  ότι έκταση απαλλοτριωμένη για σκοπό αποκατάστασης προσφύγων, εντέλει ενοικιάζεται στους πρόσφυγες.  

Παρουσιάζοντας τη σημερινή διαμορφούμενη κατάσταση, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας  ανέφεραν ότι κατά το έτος 2018 οι δημότες καλλιέργησαν ξανά τις εν λόγω εκτάσεις, οι  οποίες δηλώθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δήλωσαν ότι, βάσει πληροφοριών τους, επίκειται άμεση τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας,   η οποία θα αναφέρει ότι ακίνητα έως 100 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί, μπορούν να παραχωρούνται κατά χρήση με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη κατά προτεραιότητα στους πρώην παραχωρησιούχους,  ενώ θα απαγορεύεται η έκδοση απόφασης του οικείου Περιφερειάρχη για κατάτμηση ακινήτων με εμβαδό, άνω των 100 στρεμμάτων. Η τροποποίηση αυτή όπως είπαν, εάν γίνει, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην τοπική κοινωνία και ουσιαστικά θα επηρεάσει την οικονομική βιωσιμότητα  των μικροκαλλιεργητών της περιοχής.

Στοιχειοθετώντας τα προαναφερόμενα, δήλωσαν ότι το σύνολο των δημοτών θεωρεί αυτή την εξέλιξη ανεπίτρεπτη και ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους την εξέταση του θέματος, προτάσσοντας τις ακόλουθες  λύσεις:

1) Εξαιρετικά επείγον να δοθεί παράταση  του δικαιώματος της εκμίσθωσης  και για το έτος 2018 και η δυνατότητα  της συνέχισης εκμίσθωσης των ανωτέρω εκτάσεων για τουλάχιστον μια πενταετία και πλέον.

3) Να  δοθεί η δυνατότητα οι εκτάσεις που είχαν οι  παραχωρησιούχοι του 2013 καθώς και των τελευταίων 30 ετών να εκμισθώνονται από τον Περιφερειάρχη σε πρώτου βαθμού συγγενείας πρόσωπα των παραχωρησιούχων σε συνδυασμό με μεταβίβαση δικαιωμάτων ώστε να λυθούν μικροπροβλήματα χωρίς να αλλάξει η υφιστάμενη δομή στις εν λόγω εκτάσεις.

4) Οι αδιάθετες εκτάσεις να μπορούν να δοθούν από τον οικείο Περιφερειάρχη μόνο σε νέους αγρότες, κατοίκους Νέου Μοναστηρίου, για να λυθούν και κάποιες εκκρεμότητες για το υπόλοιπο 5% των κατοίκων του Νέου Μοναστηρίου. 

5) Να δοθεί η δυνατότητα στους παραχωρησιούχους που κατέχουν τις εκτάσεις επί σειρά ετών,  να έχουν την δυνατότητα εξαγοράς με χαμηλό τίμημα.

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των δημοτών της περιοχής, ενημερώθηκαν ότι βάσει των διατάξεων της  δεύτερης παραγράφου   του άρθρου 141 του νόμου  4537 /2018 (ΦΕΚ 84/Α/15-05-2018)  έχει ήδη δοθεί η ζητούμενη παράταση μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018. Για τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν ο κος Βέττας πρόκειται να τα αξιολογήσει και θα ασχοληθεί με την επίλυσή τους στο πλαίσιο του αμέριστου ενδιαφέροντός του για τα αγροτικά ζητήματα, γνωρίζοντας  την οικονομική και κοινωνική τους επήρεια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Ν. Μοναστηρίου, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σχεδόν στο σύνολό της από την αγροτική καλλιέργεια και την πρωτογενή μεταποίηση».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση