Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και στη Φθιώτιδα ο Όσιος Παΐσιος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 16:59 Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και στη Φθιώτιδα ο Όσιος Παΐσιος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Πέμπτη 12 Ιουλίου η ιερά μνήμη του Οικουμενικού και λαοφιλούς αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προηξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, ο οποίος είχε τη Θεία ευλογία να γνωρίσει τον π. Παΐσιο στο Άγιο Όρος.

Μάλιστα του είχε δωρίσει το πανωφόρι του το οποίο και ετέθη προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών κατά τη λαμπρή Θεία Λειτουργία.

Για την αγιασμένη προσωπικότητα του συγχρόνου αγίου μας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνασταντίνος Βάγιας, Εφημέριος της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου, ενώ προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή την συγκίνηση αναφέρθηκε στον Μεγάλο και Παγκόσμιο άγιο Παΐσιο αναφέροντας γεγονότα και περιστατικά από την πολυετή γνωριμία τους και την πνευματική συναναστροφή τους στο Άγιον όρος. Μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας ονόμασε τον π. Παΐσιο ως τον άγιο που η καρδιά του καιγόταν από αγάπη υπέρ πάσης της κτίσεως.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Υπογράφω με όλη μου την ψυχή αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, ότι τόσο μεγάλο και δυναμικό άγιο σε όλο το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας δε ξανασυνάντησα. Ο π. Παΐσιος είναι ο Μέγας Αντώνιος του 20 αιώνος.

Ο Θεός για άλλη μια φορά μέσα από τον π. Παΐσιο έδειξε την αγάπη του στον κόσμο. Ποτέ δε πρέπει να απογοητευόμαστε για ότι συμβαίνει μέσα στον κόσμο, διότι έχουμε τους αγίους μας πρεσβευτάς. Επιπλέον όμως, τους συγχρόνους αγίους τους έχουμε κήρυκας της δυνάμεως του Θεού, οι οποίοι φωνάζουν: « Να! υπάρχει η Χάρις και η Δύναμις του Θεού μέσα στην Εκκλησία». Οι άγιοι είναι η απόδειξη της Αγάπης του Θεού.

          Όλος ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα πανηγυρίζει τη μνήμη του. Όλες οι Εκκλησίες έχουν εικόνα του. Τον αγάπησε γρήγορα όλη η οικουμένη, διότι αγάπησε τον Θεό, τον άνθρωπο και όλη την κτίση.

          Μιλούσε με τα πουλιά, τα φίδια και με όλα τα ζώα,  τους έδειχνε αγάπη κι εκείνα φιλικά ανταποκρινόταν, διότι στο πρόσωπό του έβλεπαν τον Κύριο δημιουργό τους. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσε τους αμαρτωλούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Δεχόταν με αγάπη ανεξαιρέτως όλο τον κόσμο και μιλούσε με παραδείγματα. Τα λόγια του ήταν «Ευαγγέλιο» που απάλυναν τον πόνο και  θεράπευαν την ψυχή των ανθρώπων.

Η Φθιώτιδα εγνώρισε τον όσιο Παΐσιο ως στρατιώτη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην πόλη της Μακρακώμης εκεί που εμείς τώρα ανεγείρουμε Ναό εις τιμήν και μνήμην του ονόματός του.

Ευχηθείτε αδελφοί μου, ο όσιος Παΐσιος να περιφρουρεί και να διαφυλάττει τη νεολαία μας που τόσο πολύ αγαπούσε, να την βοηθά και να τη φωτίζει να γνωρίσει και να ζήσει το θέλημα του Θεού. Εις δε στους Διαβιβαστάς, στον Ταξίαρχο, στους Αξιωματικούς και οπλίτας, εύχομαι να έχετε την ευλογία του προστάτου σας οσίου Παϊσίου και να κατευθύνει τα βήματά σας στο σωστό δρόμο για την υπεράσπιση της γλυκειάς μας Πατρίδος, της Ελλάδος. Χρόνια Πολλά σε όλους».

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Ποιμενάρχης μας εις ανάμνησιν της ημέρας προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον απερχόμενο π. Νικόλαο Κατσαρέλη, ο οποίος υπηρέτησε στην Ιερά Μητροπόλή μας επί 12 έτη ως Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λαμίας και κατόπιν ηθελημένου αιτήματός του, κατετάγη στο Σώμα Θρησκευτικού του Ελληνικού Στρατού, υπηρετών εν ευθέτω χρόνω ως Στρατιωτικός Ιερεύς στην Ξάνθη.

Να αναφέρουμε τέλος ότι κατά τη διανομή του αντιδώρου και του άρτου προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς ένα εικονάκι του οσίου Παΐσιου, το οποίο στο πίσω μέρος έγραφε τα παρακάτω λόγια του: «Μη στεναχωριέστε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί, διότι είναι το προπύργιο της Ορθοδοξίας. Είναι στα χέρια του Θεού, ο οποίος την προστατεύει σκανδαλωδώς. Κάθε φορά που κινδυνεύει να χαθεί, κάτι κάνει την τελευταία στιγμή και την σώζει» (Άγιος Παΐσιος).

Προσαρμοσμένη αναζήτηση