Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανέρχεται ο Χρήστος Σταϊκούρας με ερώτηση στη Βουλή για τη Στύρφακα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 17:56 Επανέρχεται ο Χρήστος Σταϊκούρας με ερώτηση στη Βουλή για τη Στύρφακα

Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το πρωί της Παρασκευής (3/8) την Τοπική Κοινότητα Στύρφακας για 2η φορά μέσα σε πέντε ημέρες, έφτασαν άμεσα στη Βουλή από το βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι η 2η φορά που ο Φθιώτης βουλευτής αναφέρεται στο ζήτημα, υπενθυμίζοντας και τη σχετική απάντηση που του δόθηκε στις 12 Ιουλίου και έδειχνε ότι η ΕΡΓΟΣΕ γνωρίζει το πρόβλημα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Πριν περίπου ένα μήνα, στις 29.6.2018, κατέθεσα την υπ’ αριθ. πρωτ. 7200 Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα με φερτά υλικά που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Τοπική Κοινότητα Στίρφακα του Δήμου Λαμιέων.

Το Υπουργείο, μέσω της ΕΡΓΟΣΕ, με το υπ’ αριθ. πρωτ. 7876/18-12.7.2018 έγγραφο, αφού απάντησε πως έχει πραγματοποιήσει αυτοψία και έχει γνώση του προβλήματος, κατέληγε πως «σύντομα θα οριστικοποιήσει μελέτη για δημιουργία λεκάνης παρακράτησης φερτών υλικών στην περιοχή».

Έκτοτε, η Τοπική Κοινότητα Στίρφακας πλημμύρισε ξανά και ξανά, με πιο πρόσφατα τα σημερινά φαινόμενα, καθώς τα φερτά υλικά παρέσυραν ολόκληρες σιδερένιες πόρτες, δέντρα και άλλα επικίνδυνα υλικά, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία να επέμβει.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση και θεωρούν την ΕΡΓΟΣΕ υπεύθυνη, καθώς επί χρόνια τα διερχόμενα νερά από το βουνό κυλούσαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προς την κοιλάδα του Σπερχειού, μέχρι τη στιγμή που παρενέβησαν τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ φέρεται να μην υπήρξε σχετική πρόβλεψη για αντιπλημμυρική προστασία της Τοπικής Κοινότητας με τα σχετικά έργα.

Θέλω να επισημάνω εκ νέου πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να μην κινδυνέψουν εκ νέου οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1. Έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

3. Έχει υπάρξει ενημέρωση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πως οι παρεμβάσεις των έργων είναι σημαντικές και μπορεί να επιφέρουν πλημμυρικά φαινόμενα με φερτά υλικά;»