• Εκτύπωση

Αντίο Δάσκαλε: «Έφυγε» ο Λαμιώτης ζωγράφος Βασίλης Σίμος



Ο γνωστός Λαμιώτης ζωγράφος και δάσκαλος, Βασίλης Σίμος, δυστυχώς «έφυγε» χθες από κοντά μας.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγ.Δημητρίου στις 3.30 το μεσημέρι

Έχουμε παρακολουθήσει πολλές εκθέσεις του με τελευταία αυτή του 2012 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, «Τα χρώματα της Ίριδας» (δείτε σχετικά).

Ο Βασίλης Σίμος γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Έχει τελειώσει την Escuela Central de Bellas Artes SAN FERNANDO της Μαδρίτης (δίπλωμα και profesorado) και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (δίπλωμα Ζωγραφικής και δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών).

Υπηρέτησε 26 χρόνια ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λαμία.

Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις στη Μαδρίτη στην Αίθουσα της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, στην Αθήνα στην γκαλερί Νέες Μορφές, στην γκαλερί ΩΡΑ και στην γκαλερί ΣΥΝ, στον Πειραιά στη Ναυτιλιακή Λέσχη, στη Λάρισα στη Δημοτική Πινακοθήκη, Μουσείο Κατσίγρα,στο Βόλο και στη Λαμία.

Το φθινόπωρο του 1997 ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε αναδρομική Εκθεση Ζωγραφικής με αντιπροσωπευτικά έργα του στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας και εξέδωσε λεύκωμα με φωτογραφίες και κριτικές που έχουν δημοσιευθεί για τα έργα του.

Έχει λάβει μέρος σε πέντε Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο, σε δύο Πανελλαδικές Νέων και σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, στη Γαλλία (Παρίσι και Μπορντό), στην Ισπανία (Μαδρίτη, Χιχόν και Αρανχουέθ, Γρανάδα) και στην Αμερική σε συνεργασία με τη γκαλερί Νέες Μορφές. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας.

Επίσης συνεργάζεται στον Θεωρητικό Τομέα με τα Εικαστικά Ερ- γαστήρια του Δήμου Λαμιέων.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας στο Δήμο Λαμιέων, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, στη συλλογή του Μουσείου Κοτοπούλη στο Δήμο Ζωγράφου και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2008 από τις εκδόσεις ΟΙΩΝΟΣ κυκλοφόρησε το βιβλίο του ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ.





ΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ!

Βασίλης Σίμος

‘Το εξαιρετικό εγώ’

Υπάρχει ένα μεγάλο διάστημα που μοιάζει σαν χτες, αδιάλειπτο, γεμάτο γεύσεις, τελάρα με χρώματα, ασταμάτητες κουβέντες που αφήνουν παντού ίχνη από ψυχανεμίσματα, με παρουσίες και μορφές να συνδιαλέγονται, να αντιφωνούν και να διαμορφώνουν το φώς της κάθε μέρας.

Στο κέντρο του κύκλου μας η ανάλαφρη φιγούρα του Βασίλη Σίμου ακριβολογεί και παραθέτει σκέψεις, κρίνει δίκαια ενώ πολλές φορές λυτρώνει διεξοδικά και με εμφανή επιείκεια τις αστοχίες των λόγων και των έργων που κυλούν και προκαλούν αναίτια την ύπαρξή μας.

Η ζωή του ήρεμη κοντά στη φύση ξυπνά όλες τις αισθήσεις.

Συμπορεύεται ανάμεσα και δίπλα στους ανθρώπους που βαθειά αγαπά και υμνεί μέσα από το χρωστήρα του.

Τα τοπία που ζωγραφίζει μας αφήνουν να αντιληφθούμε αφενός την προσπάθεια και τον οίστρο που τον κυριεύει, μας αφήνει να αφουγκραστούμε τη διαδρομή του ποταμού, τα φυλλώματα των δέντρων που καθρεφτίζονται σε αυτό, τις άβατες άκρες των βουνών, τις εστίες που περιφρουρούν τις ανάσες των ανθρώπων και αφετέρου την ανάγκη του Καλλιτέχνη να γαληνέψει και να υμνήσει το μεγαλείο της υπέρτατης δύναμης του Θείου.

Πολλοί οι σταθμοί στην καλλιτεχνική ζωή του Βασίλη Σίμου με κορυφαία στιγμή την τωρινή που με την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και την τίμια γραφή των έργων του στέλνει κραδασμούς και κύματα εφορείας στις ψυχές και στο νου των ανθρώπων.

Εμείς οι συνάδελφοι του, ξεδιψάμε από το έργο και τα αποκαλυπτικά του χαρίσματα. Αυτός συνιδρυτής της μεγάλης μας ιδέας, συνδετικός κρίκος της πολυφωνίας, εξερευνητής της ποιότητας και γητευτής του ανόθευτου καρπού της Τέχνης, δηλώνει παρόν σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. (κείμενο που εμπεριέχεται σε λεύκωμα του Βασίλη Σίμου)

Δάσκαλε, μας τίμησες με την φιλία σου μας εμπιστεύτηκες το έργο σου μας ενέπνευσες και μας εμψύχωσες. Η διαδρομή σου άστρο φωτεινό…

Βίκυ Βλαχογιάννη, ζωγράφος Πρόεδρος του ΣΚΕΤΚΕ






Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB